Η Κυβέρνηση εξακολουθεί να αποφασίζει για τη Λάρνακα, ερήμην των Λαρνακέων!

Φαίνεται πως η συνήθεια της Κυβέρνησης Αναστασιάδη να παίρνει αποφάσεις για τη Λάρνακα χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη γνώμη και τις απόψεις της ηγεσίας της πόλης, επαναλαμβάνεται!

Της Γιώτας Δημητρίου

Μετά τα όσα έχουν διαδραματιστεί στη Λάρνακα από το 2014 μέχρι σήμερα, γύρω από το θέμα που αφορά στο λιμάνι της πόλης, τις καταγγελίες για καταπάτηση της Σύμβασης Άαρχους, παράνομων αδειών και άλλων λανθασμένων χειρισμών εκ μέρους Κυβέρνησης, Υπουργείων και Εταιρειών ΦΑ, πράξεις και παραλείψεις, που έφεραν πρόσφατα στην Κύπρο ευρωβουλευτές της επιτροπής αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, η Κυβέρνηση εξακολουθεί να παίρνει αποφάσεις για τη Λάρνακα αγνοώντας επιδεικτικά, θα μπορούσε να πει κάποιος, τις αρχές της πόλης, δηλαδή εκλελεγμένο Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο!

Συγκεκριμένα:

Οι άδειες παραμονής μέσα στο λιμάνι της Λάρνακας για τις εταιρείες ΦΑ έληξαν τον Αύγουστο του 2017. Η Κυβέρνηση και το Αρμόδιο Υπουργείο έδωσαν παρατάσεις χωρίς να ενημερώσουν το Δημοτικό Συμβούλιο, Δήμαρχο και οργανωμένα σύνολα της πόλης.

Υπενθυμίζουμε, ότι οι αποφάσεις για χρησιμοποίηση του λιμανιού της πόλης από εταιρείες ΦΑ πάρθηκαν από την κυβέρνηση Αναστασιάδη το 2014 χωρίς να ενημερωθεί το τότε Δημοτικό Συμβούλιο και χωρίς να γίνουν δημόσιες διαβουλεύσεις όπως ορίζουν οι ευρωπαϊκές νομοθεσίες, αλλά και η απλή λογική.

Ανακοίνωση Δήμου Λάρνακας

Η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης οδήγησε το Δημοτικό Συμβούλιο να εκδώσει ανακοίνωση την περασμένη Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, η οποία σημείωνε:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας εκφράζει τη δυσαρέσκεια του σχετικά με την ανανέωση η οποία έληξε στις 5 Αυγούστου 2017 των αδειών στις Εταιρείες Noble Energy International Ltd και Medserv (Cyprus) Ltd για χρήση χώρων στο Λιμάνι Λάρνακας.
Η εν λόγω ανανέωση των αδειών έγινε μετά τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, αφού θεωρήθηκε ότι δεν επηρεάζει τη διαδικασία και τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη του Λιμανιού Λάρνακας. Επίσης, η ανανέωση των αδειών έγινε με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις όπως και πριν ένα περίπου χρόνο και όπως δηλώνει η Αρχή Λιμένων οι χώροι θα χρησιμοποιούνται μόνο για σκοπούς αποθήκευσης, χωρίς να διεξάγεται οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα».

Το Δημοτικό Συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρία του αποφάσισε τη λήψη δικαστικών μέτρων γιατί δεν ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες για την εξασφάλιση άδειας χρήσης χώρων του Λιμανιού πριν από ένα περίπου χρόνο στις Εταιρείες Noble Energy International Ltd και Medserv (Cyprus) Ltd καθώς και στην ανανέωση των αδειών αυτών χωρίς να ακολουθηθούν και πάλι οι νόμιμες διαδικασίες.

Σημειώνεται ότι, ο Δήμος Λάρνακας ουδέποτε ενημερώθηκε για την ανανέωση των εν λόγω αδειών, παρά το γεγονός ότι απέστειλε επιστολή στην Αρχή Λιμένων Κύπρου, ζητώντας σχετική με το θέμα ενημέρωση.

Παράλληλα, ο Δήμος Λάρνακας θα προχωρήσει με γραπτή διαμαρτυρία προς τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων και την Αρχή Λιμένων Κύπρου για τις πιο πάνω ενέργειες που έγιναν χωρίς έστω, να ενημερώσουν το Δημοτικό Συμβούλιο».

Οργανωμένα σύνολα

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει τις εντυπώσεις με δηλώσεις για μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από την πόλη.

Ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης σε χαιρετισμό του πριν λίγες μέρες στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Λάρνακας είπε πως «το πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης Αναστασιάδη για την επαρχία Λάρνακας ήταν να προχωρήσει το μεγαλεπήβολο έργο της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο. Για δεκαετίες ολόκληρες η Λάρνακα υπήρξε δέσμια των εν λόγω εγκαταστάσεων και πλέον, κατόπιν πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης και των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι εργασίες επιτέλους προχωρούν».

Ωστόσο, σύμφωνα με τα οργανωμένα σύνολα πολιτών, για να μετακινηθούν οι ιδιωτικές εταιρείες υγραερίου και πετρελαιοειδών μέσα στα νέα χρονικά πλαίσια που έχουν τεθεί μετά τις παρατάσεις (η Λάρνακα είναι επίσημα πια «η πόλη των παρατάσεων») θα έπρεπε να είχαν ήδη ξεκινήσει τα έργα για μετακίνηση τους, κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμα.

Τα οργανωμένα σύνολα πολιτών, με την έντονη δράση εδώ και τρία χρόνια γύρω από το θέμα αυτό (λιμάνι, εταιρείες ΦΑ, εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και υγραερίου) είναι έτοιμες να δράσουν έτσι ώστε να τηρηθεί η απόφαση που πήρε το δημοτικό συμβούλιο τον Φεβρουάριο του 2016 για τουριστική και εμπορική ανάπτυξη και όχι βιομηχανική με τις εταιρείες ΦΑ στο λιμάνι της πόλης.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο νέο Δήμαρχο της πόλης, κύριο Ανδρέα Βύρα, ο οποίος καλείται να δράσει μαζί με το νέο Δημοτικό Συμβούλιο και να τηρήσει τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις σε αυτό το βαρυσήμαντο για τη Λάρνακα ζήτημα.

Ευρωβουλευτές Επιτροπής Αναφορών

Κατά την επίσκεψη τους στη Βουλή στη Λευκωσία οι Ευρωβουλευτές της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου οι οποίοι επισκέφτηκαν τη Κύπρο την περασμένη βδομάδα μετά από καταγγελίες κατοίκων της Λάρνακας, διαπίστωσαν την αυθαιρεσία της κυβέρνησης γύρω από τις εταιρείες ΦΑ στο λιμάνι της Λάρνακας και των εργοστασίων ΦΑ στην περιοχή Αραδίππου.

Οι Ευρωβουλευτές διαπίστωσαν πως οι ενέργειες έγιναν σε κλειστά δωμάτια χωρίς διαβούλευση με τους πολίτες (όπως ορίζει η Σύμβαση Άαρχους) και χωρίς να ληφθούν υπόψη, περιβαλλοντικές μελέτες αλλά και το όραμα της πόλης (Δημοτικού Συμβουλίου) για τουριστική και εμπορική ανάπτυξη του λιμανιού.

Μέχρι στιγμής μόνο δύο βουλευτές Λάρνακας έχουν προβεί σε δηλώσεις για το θέμα, η Ευανθία Σάββα και Γιώργος Γεωργίου (ΑΚΕΛ) οι οποίοι τόνισαν ανάμεσα σε άλλα: «Ευελπιστούμε ότι επιτέλους η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ θα ακούσει αυτή τη φορά τη φωνή της λογικής και δεν θα συνεχίσει να παίζει παιχνίδια σε βάρος της ασφάλειας των κατοίκων, του περιβάλλοντος και των καλώς νοούμενων συμφερόντων της Λάρνακας. Εμείς, ως ΑΚΕΛ, θα παραμείνουμε στρατευμένοι σε αυτή την προσπάθεια».

Σύμβαση του Άαρχους και κοινοτική νομοθεσία

«Με τη διεθνή σύμβαση που υπογράφηκε στις 25 Ιουνίου 1998 στην πόλη Άαρχους της Δανίας από τριάντα πέντε Κράτη, και από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατοχυρώνονται συγκεκριμένα δικαιώματα στον τομέα του περιβάλλοντος και, ειδικότερα, τα δικαιώματα: α) της πρόσβασης σε πληροφορίες για θέματα περιβάλλοντος, τις οποίες κατέχουν οι δημόσιες αρχές, β) της συμμετοχής στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων που αφορούν τα θέματα αυτά, και γ) της δικαστικής προστασίας σε περίπτωση παραβίασης των παραπάνω δύο δικαιωμάτων. Η διεθνής αυτή σύμβαση, την οποία υπέγραψαν εκ των υστέρων ή στην οποία προσχώρησαν άλλα δέκα κράτη, κυρώθηκε από την Ελλάδα το Δεκέμβριο του 2005 με το ν. 3422/2005 (ΦΕΚ Α΄303) και, επομένως, αποτελεί στη χώρα μας θετικό δίκαιο και, μάλιστα, με τυπική ισχύ υπέρτερη των κοινών νόμων.

Στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η υποχρέωση των αρχών να παρέχουν στους πολίτες πληροφορίες σε θέματα περιβάλλοντος και το δικαίωμα των τελευταίων να συμμετέχουν, με τη διατύπωση απόψεων και προτάσεων, στις διαδικασίες αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων που ενδέχεται να έχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις δεν θεσπίστηκε για πρώτη φορά με τη Σύμβαση του Άαρχους. Σχετικές ρυθμίσεις είχαν περιληφθεί σε προγενέστερα κοινοτικά νομοθετήματα»

Περισσότερα για τη Σύμβαση Άαρχους μπορεί να βρει κανείς στη ιστοσελίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος:
http://www.moa.gov.cy/moa/environment/environmentnew.nsf/page57_gr/page57_gr?OpenDocument