Λιλλήκας: Η Κυπριακή Δημοκρατία κινδυνεύει από δικά μας λάθη

Η Κυπριακή Δημοκρατία αμφισβητείται από την Τουρκία, όμως, περισσότερο κινδυνεύει από δικά μας λάθη, δήλωσε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κινδυνεύει από συγκλίσεις των συνομιλιών η διατύπωση των οποίων οδηγεί στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη δημιουργία ενός νέου διάδοχου κράτους».


Σε δηλώσεις, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης στη Λευκωσία, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι προϊόν αγώνων, διασώθηκε με θυσίες και «έχουμε χρέος να τιμούμε με τα έργα και τις πράξεις μας αυτούς που θυσιάστηκαν και αγωνίστηκαν για την γέννηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και την προασπίστηκαν σε δύσκολες στιγμές».

“Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η καλύτερη ασπίδα που διαθέτουμε στον αντικατοχικό μας αγώνα και με κανένα τρόπο δεν θα πρέπει, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, να αποδεχθούμε κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε με σαφείς είτε με ασαφείς όρους”, επεσήμανε.

Ανέφερε επίσης ότι η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ με βάση τα όσα έχουν δημοσιευθεί αφήνει εκτεθειμένο τον κ. Αναστασιάδη και ταυτόχρονα την ε/κ πλευρά, και πρόσθεσε ότι η έκθεση «όχι μόνο δεν επιρρίπτει ευθύνες στην Τουρκία για το αδιέξοδο αλλά σαφέστατα επιρρίπτει ευθύνες στις δύο κοινότητες, στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων».

Ο κ. Λιλλήκας είπε ακόμη ότι «ο ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεσή του φαίνεται να παρουσιάζει ουσιαστικά συμφωνημένη λύση η οποία κατέρρευσε την τελευταία στιγμή – δεν είχαμε τέτοια ενημέρωση από τον κ. Αναστασιάδη – και διατυπώνει με σαφήνεια τις τεράστιες υποχωρήσεις που έχει κάνει ο κ. Αναστασιάδης με αποδοχή των μικρών και μεγάλων βέτο, την εκ περιτροπής προεδρία, την ικανοποίηση του τουρκικού αιτήματος για τις τέσσερις ελευθερίες στους Τούρκους της Τουρκίας, πρόνοια η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια, εάν υιοθετηθεί στο πλαίσιο μιας λύσης, στο νόμιμο εποικισμό της Κύπρου από την Τουρκία».

«Όλες αυτές οι υποχωρήσεις δεν οδήγησαν στον να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία αλλά αντίθετα οδήγησαν στο ναυάγιο που έλυσε τα χέρια της Τουρκίας για να προχωρήσει στην υλοποίηση του πλάνου β΄», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ