Λιλλήκας: “Να υπάρξει αξιολόγηση διεθνών εξελίξεων και αποτροπή δημιουργίας νέων τετελεσμένων”

Εκείνο που επείγει σήμερα είναι η αξιολόγηση των διεθνών και περιφερειακών εξελίξεων που αναπόφευκτα επηρεάζουν το Κυπριακό και το να εστιάσουμε στο ποιο θα είναι το πλάνο Β` της Τουρκία και το πώς θα πρέπει να δράσουμε προληπτικά για να αποτρέψουμε τη δημιουργία νέων τετελεσμένων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας ύστερα από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως ήταν μια ενημερωτική συνεδρία και πως δεν έχει ειπωθεί κάτι που δεν γνώριζαν ήδη. Σημασία έχει η επόμενη συνεδρία και η εισήγηση που κατέθεσα στο Εθνικό Συμβούλιο είναι ότι δεν θα πρέπει να αναλωθεί η επόμενη συνεδρία είτε στην άσκηση κριτικής είτε στην αξιολόγηση λαθών ή παραλείψεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, πρόσθεσε.

“Αυτά είναι ζητήματα τα οποία θα έχουμε όλο τον χρόνο να τα συζητήσουμε δημόσια και η όποια κριτική να ασκηθεί δημόσια”, δήλωσε.

Πρόσθεσε πως “εκείνο που επείγει σήμερα, και στο οποίο θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας, είναι μια συνεδρία, η οποία θα αποσκοπεί πρώτον στην αξιολόγηση των διεθνών και περιφερειακών εξελίξεων που αναπόφευκτα επηρεάζουν το Κυπριακό και αναφέρομαι κυρίως στα ζητήματα που αφορούν το Κουρδικό και στις αντιδράσεις της Τουρκίας, τους κινδύνους που εγκυμονούν για το Κυπριακό, στο δημοψήφισμα των Καταλανών χθες και στα άλλα δημοψηφίσματα που επίκεινται για απόσχιση από άλλα κράτη εθνικών μειονοτήτων και να εστιάσουμε επίσης πάνω στο ποια ενδεχόμενα να είναι το πλάνο Β` της Τουρκίας και πώς θα πρέπει να δράσουμε προληπτικά για να αποτρέψουμε τη δημιουργία νέων τετελεσμένων”.

Μόνο έτσι κατά την άποψή μου θα έχει ουσία και σημασία μια νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε παραγωγικοί και χρήσιμοι, κατέληξε.

 

Πηγή:ΚΥΠΕ