Λιλλήκας: Περιοριστικά μέτρα από ΕΕ για κόστος στο ψευδοκράτος λόγω επιβολής ‘δασμών’

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας θεωρεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη δυνατότητα να λάβει περιοριστικά μέτρα κατά του ψευδοκράτους τα οποία θα επιφέρουν πραγματικό κόστος, με αφορμή την απόφαση για επιβολή “δασμών” στα προϊόντα που αποστέλλονται στους εγκλωβισμένους.

Ο κ. Λιλλήκας, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου από το εκλογικό του επιτελείο, παρουσίασε σε διάσκεψη Τύπου πρόταση για επιβολή κυρώσεων / περιοριστικών μέτρων από την ΕΕ εναντίον της ηγεσίας του ψευδοκράτους και κάλεσε την Κυβέρνηση να εξετάσει το προηγούμενο της επιβολής περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η Ένωση σε φυσικά πρόσωπα μιας άλλης αποσχιστικής οντότητας της Υπερδνειστερίας.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να αντιδράσει πειστικά και αποφασιστικά κάνοντας χρήση του θεσμικού πλαισίου της Ε.Ε”, προσθέτοντας ότι “δεν θα πρέπει να επαναλάβουμε το λάθος που κάναμε στις διαπραγματεύσεις, όπου πιστεύαμε πως με μονομερείς υποχωρήσεις θα οδηγήσουμε την Τουρκική πλευρά σε εγκατάλειψη της αδιαλλαξίας της”.

“Αδράνεια ή παθητική στάση από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας θα βοηθήσει την Τουρκική πλευρά να υλοποιήσει τα πλάνα που προσχεδίασε και προωθεί, για αναβάθμιση του ψευδοκράτους και αποδοχή της θέσης ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κρατικές οντότητες. Το ζήτημα αφορά πρωτίστως τον ΟΗΕ και τους όρους εντολής της ειρηνευτικής δύναμης όμως, υπάρχουν δυνατότητες που επιτρέπουν στην Κυπριακή Δημοκρατία να επιφέρει σημαντικό πολιτικό κόστος στο ψευδοκράτος”, ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.

Ο κ. Λιλλήκας κάλεσε συγκεκριμένα την Κυβέρνηση να εξετάσει το προηγούμενο της επιβολής περιοριστικών μέτρων (restrictive measures) που επέβαλε η Ε.Ε. από το 2010 σε φυσικά πρόσωπα μιας άλλης αποσχιστικής οντότητας της Υπερδνειστερίας (Transnistrian region of the Republic of Moldova).

Η Ε.Ε., είπε, κατόπιν αιτήματος και παρουσίασης πειστικών επιχειρημάτων από την Ρουμανία, επέβαλε κυρώσεις/περιοριστικά μέτρα σε αριθμό φυσικών προσώπων (λεγόμενοι υπουργοί και αξιωματούχοι της αποσχιστικής οντότητας της Υπερδνειστερίας) λόγω παρεμπόδισης σε εκπαιδευτικά δικαιώματα κατοίκων της συγκεκριμένης περιοχής (βλ. δυνατότητα πρόσβασης σε “latin script schools”).

Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί εναντίον αριθμού αξιωματούχων της αποσχιστικής οντότητας της Υπερδνειστερίας, τους στερούν το δικαίωμα να ταξιδέψουν ή να εισέλθουν σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της Ε.Ε και πρόκειται ουσιαστικά για πλήρη απαγόρευση ταξιδιού και εισόδου στα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. (travel ban).

“Εκτιμούμε ότι υπάρχουν ικανοί και παρόμοιοι λόγοι για να ζητήσει η Κυπριακή Δημοκρατία, από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. την επιβολή παρόμοιων περιοριστικών μέτρων. Αναφέρουμε ενδεικτικά την παραβίαση ουσιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την πλήρη παραγνώριση ψηφισμάτων ΟΗΕ, την προσπάθεια καταστολής πρόσβασης σε αγαθά καθημερινής διαβίωσης, την αποστέρηση εκπαίδευσης και επιβολής ελέγχου σε δασκάλους και εκπαιδευτικά συγγράμματα”, ανέφερε.

Ο κ. Λιλλήκας κάλεσε την Κυβέρνηση να ετοιμάσει νομική και πολιτική επιχειρηματολογία καθώς επίσης και σχετικό, στοχευμένο, κατάλογο με λεγόμενους αξιωματούχους της λεγόμενης κυβέρνησης του ψευδοκράτους, αφού, πρόσθεσε, ο κ. Ακκιτζί ισχυρίζεται ότι δεν φέρει ο ίδιος ευθύνη για αυτές τις αποφάσεις.

“Οι λεγόμενοι υπουργοί εσωτερικών, οικονομικών, παιδείας του ψευδοκράτους και ενδεχομένως και άλλοι, θα μπορούσαν να περιληφθούν σε αυτή τη λίστα περιοριστικών μέτρων. Θα μπορούσε ακόμη στη λίστα περιοριστικών μέτρων να τεθεί ολόκληρο το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο του ψευδοκράτους”, ανέφερε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας.

Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, η ενδεχόμενη επιβολή τέτοιου είδους περιοριστικού μέτρου, με την απαγόρευση πρόσβασης και εισόδου για στελέχη της ψευδοκυβέρνησης που είχαν ρόλο σε αυτή τη απόφαση, θα είναι ένα σημαντικό πλήγμα και συνάμα ισχυρό πολιτικό και νομικό μήνυμα και θα φέρει επιπλέον στην επιφάνεια τον αποσχιστικό χαρακτήρα του ψευδοκράτους.

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι οι υπηρεσίες μας “είναι σε θέση να καταρτίσουν ένα στοχεύμενο κατάλογο φυσικών προσώπων που ευθύνονται για αυτού του είδους τις απαράδεκτες και απάνθρωπες πολιτικές” και πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι στη διάθεση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εξωτερικών, να συμβάλει στην ετοιμασία αυτής της πρότασης.

Πηγή:ΚΥΠΕ