Ο διαβήτης της κατηγορούμενης Duca, πονοκεφαλιάζει το Κακουργιοδικείο…

Αλληλοσυγκρούονται οι μαρτυρίες δύο γιατρών των Κεντρικών Φυλακών

Του Μάριου Δημητρίου

Με τη μαρτυρία της πρώην γιατρού των Κεντρικών Φυλακών Δρα Κατερίνας Χατζηβασιλείου (στις 22 Σεπτεμβρίου 2017) και με τις αγορεύσεις του δικηγόρου Κυριάκου Σαββίδη και της εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής Έλλης Φλωρέντζου, (στις 27 Σεπτεμβρίου 2017), έφτασε στο τέλος της η πολύμηνη δίκη εντός δίκης στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, που αφορά την 53χρονη κατηγορούμενη Ρουμάνα Elena Duca.

Η δίκη εντός δίκης, διεξάγεται στο πλαίσιο της εκδίκασης της πολύ σοβαρής υπόθεσης συνωμοσίας για τέλεση παράνομων, εικονικών γάμων Πακιστανών φοιτητών στην Κύπρο, με Ρουμάνες θύματα εμπορίας προσώπων, με την Elena Duca να υποστηρίζει ότι οι τρεις ανακριτικές καταθέσεις της στην Αστυνομία στις 8, 10 και 12 Ιουλίου 2016, λήφθηκαν με αντικανονικό τρόπο και δεν ήταν θεληματικές. Στο επίκεντρο της ένστασης της κατηγορουμένης, είναι η επιμονή της ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα διαβήτη. Αυτό το γεγονός που θεωρητικά θα έπρεπε να είναι αναντίλεκτο, στην περίπτωση αυτή έγινε αντικείμενο αντικρουόμενων εκτιμήσεων μεταξύ γιατρών, αφού το επιβεβαίωσε η Δρ Κατερίνα Χατζηβασιλείου, αλλά το διέψευσε ο Δρ Χρίστος Χρίστου, ο γιατρός των Φυλακών που την διαδέχθηκε, μετά τη μετακίνησή της (!). Τον ιατρικό, αλλά και δικαστικό…γρίφο, ανέλαβε να λύσει το τριμελές Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, με Πρόεδρο την Έλενα Εφραίμ και Παρέδρους τον Νίκο Γερολέμου και την Στέλλα Χριστοδουλίδου Μέσσιου. Η κυρία Εφραίμ ανακοίνωσε στη δικάσιμο της 27ης Σεπτεμβρίου 2017,ότι η ενδιάμεση απόφαση του Δικαστηρίου, επιφυλάσσεται για τις 9 Οκτωβρίου 2017. Μετά και από αρνητική τοποθέτηση της εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής, το Δικαστήριο απέρριψε νέο αίτημα της κατηγορουμένης μέσω του δικηγόρου της Κυριάκου Σαββίδη, να αφεθεί ελεύθερη με όρους, όπως οι υπόλοιποι – πλην ενός – συγκατηγορούμενοί της.

Η Elena Duca είναι υπόδικη στις Κεντρικές Φυλακές τους τελευταίους 14 μήνες, όταν μεταφέρθηκε στην Κύπρο από τη Ρουμανία, όπου συνελήφθη με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Υπόδικος στις Κεντρικές, είναι  και ο συγκατηγορούμενός της Πακιστανός Zohaib Aslam, του οποίου το αίτημα να αφεθεί ελεύθερος με όρους, έγινε δεκτό από το Δικαστήριο, πλην όμως δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τους όρους αυτούς, σε σχέση κυρίως με καταβολή χρηματικής εγγύησης για την προσωρινή απόλυσή του.

Η Elena Duca σε φωτογραφία της Αστυνομίας το 2016, όταν καταζητείτο για την υπόθεση των εικονικών γάμων.

Εικονικοί γάμοι με Ρουμάνες

Υπενθυμίζουμε ότι αυτή η πολύπλοκη υπόθεση, με συνολικά επτά κατηγορούμενους – τρεις Πακιστανούς, τρεις Ρουμάνους και ένα Κύπριο – άρχισε να εκδικάζεται τον Ιανουάριο 2017 και η «24» την παρακολουθεί και την καταγράφει, αδιάλειπτα. Μια από τις 18 κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι, αναφέρει ότι «σε άγνωστη ημερομηνία, μεταξύ των ημερομηνιών 3 Μαρτίου 2016 και 21 Μαρτίου 2016, στην Κυπριακή Δημοκρατία συνωμότησαν μεταξύ τους, όπως με απάτη ή με άλλο δόλιο τρόπο να καταδολιεύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την τέλεση εικονικών γάμων με Ευρωπαίους πολίτες, με απώτερο σκοπό την εξασφάλιση της παραχώρησης δελτίου παραμονής στη Δημοκρατία ή σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Οι κατηγορούμενοι δεν παραδέχτηκαν ενοχή, όταν ρωτήθηκαν σχετικά από την Πρόεδρο του Κακουργιοδικείου. Να επαναλάβουμε ότι για τον κατηγορούμενο Κρις Χριστοδουλίδη, παρουσιάζεται ο δικηγόρος Χρίστος Χριστοδούλου, για τον Ρουμάνο γαμπρό του Χριστοδουλίδη, Samuel Scripcariouc o δικηγόρος Ροβέρτος Βραχίμης, για τη Ρουμάνα Christina Iordaeche και για τους δύο Πακιστανούς φοιτητές στο Americanos College, Shoaib Afzal και Talha Farooq, ο δικηγόρος Ευάγγελος Χειμώνας και για τον Πακιστανό αιτητή ασύλου Zohaib Aslam, ο δικηγόρος Χρίστος Ιάσονος. Σε κάποια στάδια της δίκης, η Elena Duca παρουσιάστηκε αυτοπροσώπως, έχοντας απαλλάξει διαδοχικά από την υπεράσπισή της, τους δικηγόρους Μόνικα Δαμιανού, Ανδρέα Καρεκλά και Σωτήρη Αργυρού. Ο Κυριάκος Σαββίδης, είναι ο τέταρτος στη σειρά, δικηγόρος της. Η Elena Duca, μέσα στο 2016 καταζητείτο από την κυπριακή Αστυνομία και τελικά εκδόθηκε από την πατρίδα της και μεταφέρθηκε στην Κύπρο για τη δίκη.

Η πρώτη δικηγόρος της Elena Duca, Μόνικα Δαμιανού.

«Από τον Φλεβάρη 2017, εκδιώχθηκα»

«Θυμάμαι πολύ καλά την κυρία Elena Duca γιατί επισκεπτόταν πολύ συχνά το ιατρείο των Φυλακών, λόγω του ότι είχε αυξημένες τιμές σακχάρου», είπε η Δρ Κατερίνα Χατζηβασιλείου, καταθέτοντας στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας από το βήμα του μάρτυρα υπεράσπισης, στις 22 Σεπτεμβρίου 2017. Πρόσθεσε ότι η κρατούμενη, «μερικές φορές ήταν χάλια, αλλά επέμενε να εργαστεί. Είναι όλα καταγεγραμμένα στον ιατρικό της φάκελο, των Φυλακών». Η Δρ Χατζηβασιλείου, απαντώντας σε ερωτήσεις του δικηγόρου Κυριάκου Σαββίδη, ανέφερε ότι είναι ιατρικός λειτουργός. (σ. σ. ήταν Γενική Γιατρός στις Κεντρικές Φυλακές από το 2009, μέχρι τον Φεβρουάριο 2017). Μετά από ερώτηση του κ. Σαββίδη, αναγνώρισε  ιατρική συνταγή ημερομηνίας 14 Νοεμβρίου 2016, που κατατέθηκε ως τεκμήριο. Ακολούθησε ο εξής διάλογος μεταξύ Σαββίδη και Χατζηβασιλείου:

-Πού εργάζεστε τώρα;

-Ιατρικός λειτουργός στο Κέντρο Υγείας Λευκωσίας. (σ. σ. Εξωτερικά Ιατρεία Παλαιού Νοσοκομείου).

-Δεν εργάζεστε στις Φυλακές τώρα;                                                     

-Από τον Φλεβάρη 2017, εκδιώχθηκα. Ήμουν η μόνη γιατρός, υπηρέτησα 9 χρόνια στις Φυλακές και εργαζόμουν μέρα νύχτα…

«Δεν είστε γιατρός για να γνωρίζετε»…

Η Δρ Χατζηβασιλείου, στη συνέχεια αντεξετάστηκε από την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής, Έλλη Φλωρέντζου και μεταξύ τους έγινε ο ακόλουθος διάλογος, όπως τον συγκρατήσαμε μέσα από τις σημειώσεις μας:

-Αυτό το πιστοποιητικό που έχετε εκδώσει ως γιατρός των Φυλακών… είχε η Elena Duca οποιεσδήποτε εξετάσεις μαζί της, ότι είχε διαβήτη;

-Δεν μπορώ να θυμάμαι αν κάποιος κρατούμενος έφερε μαζί του ιατρικά πιστοποιητικά, υπάρχει στον ιατρικό της φάκελο.

-Της κάνατε αιματολογικές εξετάσεις;

-Παρέπεμπα τα αιματολογικά δείγματα που λαμβάνονταν στις Φυλακές, στο Γενικό Νοσοκομείο για εξέταση και αποτελέσματα.

-Η αναφορά σας ότι έχει ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη, είναι από προσωπική σας γνώση;

-Ναι, είχα διαγνώσει σακχαρώδη διαβήτη. Της χορηγούσαμε φαρμακευτική αγωγή για τον σακχαρώδη διαβήτη. Σίγουρα έκανε τις σχετικές εξετάσεις για να μετράμε και τα επίπεδα του σακχάρου, ανάλογα με τη φαρμακευτική αγωγή που έπαιρνε.

-Εδώ είναι αντίγραφο του δελτίου υγείας της κατηγορουμένης, όπου φαίνονται στοιχεία των εξετάσεων και υπάρχει η υπογραφή σας…

-Μάλιστα. Μετά από φαρμακευτική αγωγή, πέφτουν τα επίπεδα του σακχάρου.

-Αποκλείεται κάποιος κρατούμενος να παρουσιαστεί στο ιατρείο και να σας πει, γιατρέ έχω πρόβλημα, παρακαλώ χορηγείστε μου φαρμακευτική αγωγή για διαβήτη. Τι θα κάνετε;

-Κάποιος πρέπει να μου φέρει ιατρικά πιστοποιητικά, αλλιώς θα του κάνω ένα τεστ για τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα του.

-Αν φάει μια σοκολάτα πριν το τεστ, τι θα δείξει;

-Την κυρία Duca την παρακολουθήσαμε για πολύ καιρό στο ιατρείο των Φυλακών, σχεδόν καθημερινά…

-Σας υποβάλλω ότι όλα τα έγγραφα που περιλαμβάνονταν μέσα στο φάκελο της κατηγορούμενης, είναι τα γνήσια έγγραφα.

-Και τον ακριβή φάκελο να μου φέρετε εδώ, πάλι θα έχω αμφιβολίες, γιατί τους ιατρικούς φακέλους τους έχουν οι δεσμοφύλακες… και χάνονταν από μέσα καθημερινά, ιατρικά πιστοποιητικά.

-Σας υποβάλλω ότι χορηγούσατε φαρμακευτική αγωγή σε χαμηλή δοσολογία και αναμένατε να δείτε εκ των υστέρων αποτελέσματα, ενώ οφείλατε να εξετάσετε την ασθενή προηγουμένως, πριν της δώσετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή.

-Δεν είστε γιατρός για να γνωρίζετε. Πρέπει να είστε εκεί με τον ασθενή για να αποφασίσετε εκείνη τη στιγμή, τι ακριβώς θα χορηγήσετε.

«Οι καταθέσεις της πάσχουν νομικά»

Η δικάσιμος της 27ης Σεπτεμβρίου 2017, άρχισε με αγόρευση του δικηγόρου της κατηγορουμένης Κυριάκου Σαββίδη, που επανέλαβε τους ισχυρισμούς της – οι οποίοι ακούστηκαν και σε προηγούμενες δικάσιμους – ότι εξαπατήθηκε από την ανακριτική αρχή. Αναφερόταν στον αστυνομικό ανακριτή της υπόθεσης, Σάκη Διονυσίου, που όπως η κατηγορούμενη ισχυρίστηκε, της υποσχέθηκε να τη χρησιμοποιήσει ως μάρτυρα κατηγορίας και ότι θα την απαλλάξει από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε. «Αποτέλεσμα ήταν ότι η κατηγορούμενη, εξέλαβε ως σχεδόν σίγουρο ότι ο ανακριτής ήταν βέβαιος για την πρωτοβουλία του και ότι είχε λάβει πρώτα τη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα και επομένως η υπόσχεσή του ήταν πειστική», είπε ο δικηγόρος και συνέχισε: «Η κατάθεσή της λήφθηκε υπό αυτές τις συνθήκες και όταν η κατηγορούμενη ήταν διστακτική, ο ανακριτής θύμωνε και κτυπούσε το χέρι του». Ο κ. Σαββίδης άφησε να εννοηθεί ότι  οι παρόντες αστυνομικοί, κατέθεσαν στο Δικαστήριο ευνοϊκά, υπέρ του, «χωρίς να ισχυρίζομαι ότι δεν είναι ακέραιοι – είναι άνθρωποι με αδυναμίες και δεν είναι λίγες οι φορές που επιδεικνύουν αλληλεγγύη μεταξύ τους, για να μη βλάψει ο ένας τον άλλο». Πρόσθεσε ότι «ο ανακριτής δεν της εξήγησε ότι η εισήγησή του να τη χρησιμοποιήσει ως μάρτυρα κατηγορίας και να την απαλλάξει από τις κατηγορίες, μπορεί να μη γίνει αποδεκτή. Δεν ξέρουμε αν ο κύριος Σάκης, όπως αναφέρεται στα πρακτικά, έκανε τέτοια εισήγηση. Φαίνεται όμως ότι αν έκανε την εισήγηση του και απορρίφθηκε, ο ίδιος στενοχωρήθηκε, εφόσον έλεγε ότι θα χάσει τη δουλειά του και έχει τρία παιδιά. Πού ήξερε η κατηγορούμενη ότι ο ανακριτής είχε τρία παιδιά; Ως εκ τούτου, θεωρώ δίκαιο να αγνοηθούν ή να παραγκωνισθούν οι καταθέσεις της κατηγορούμενης, γιατί πάσχουν νομικά. Όσον αφορά την τελευταία μαρτυρία στη δίκη εντός δίκης, της Δρα Κατερίνας Χατζηβασιλείου, τη θεωρώ αξιόπιστη, υπεύθυνη, έντιμη και ειλικρινή, σε αντίθεση με τον Δρα Χρίστο Χρίστου, που υποστήριζε τα αντίθετα – ότι δήθεν η κατηγορούμενη, δεν έχει διαβήτη. Μέσα στα έντυπα του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης της κατηγορούμενης, υπήρχαν κατά τον ισχυρισμό της και πιστοποιητικά ότι είχε σακχαρώδη διαβήτη. Το σίγουρο είναι ότι η κατηγορούμενη είναι διαβητική και ως διαβητική, δεν είναι πάντα ισορροπημένη πνευματικά, σωματικά ή ψυχολογικά».

«Οι καταθέσεις της ήταν θεληματικές»

Στη δική της αγόρευση η Έλλη Φλωρέντζου επεσήμανε ότι «το κατά πόσο μια ομολογία προς τις αστυνομικές αρχές, είναι θεληματική ή όχι, είναι ζήτημα που κρίνεται από το Δικαστήριο, αναλόγως των περιστατικών της υπόθεσης και της μαρτυρίας που παρουσιάζεται. Υποβάλλω ότι δεν προκύπτει από την προσαχθείσα μαρτυρία, ότι υπήρξε οποιαδήποτε παραβίαση των δικαιωμάτων της κατηγορουμένης. Αντιθέτως φαίνεται ότι ο ανακριτής της υπόθεσης και η αστυνομικός που έλαβε τις καταθέσεις, πριν τη λήψη της (πρώτης) κατάθεσης της κατηγορουμένης, κάλεσε μετά από απαίτησή της, συγκεκριμένη δικηγόρο και είχαν μεταξύ τους συνομιλία. Συνεπώς διαφωνώ με τον συνάδελφο, περί παραπλάνησης της θέσης των ανακριτικών αρχών για την πρόθεση των αρχών, αφού κατηγορηθεί, να χρησιμοποιηθεί στην πορεία ως μάρτυρας κατηγορίας, αν και η ίδια το επιθυμεί». Η κυρία Φλωρέντζου αναφέρθηκε στη συνέχεια στις μαρτυρίες ενώπιον του Δικαστηρίου στο πλαίσιο της δίκης εντός δίκης, της διερμηνέως που μετάφραζε τα λεγόμενα της κατηγορουμένης στη διάρκεια της ανακριτικής της κατάθεσης, όπως και των δύο αστυνομικίνων που ήταν παρούσες στην κατάθεση και που μίλησαν όλες, για «φιλικό κλίμα» κατά τη λήψη της κατάθεσης και για «ευγένεια» των αστυνομικών, προς την κατηγορούμενη. Επικαλέσθηκε επίσης τη μαρτυρία της πρώτης δικηγόρου της κατηγορουμένης, Μόνικας Δαμιανού, που ανέφερε στο Δικαστήριο ότι υπέδειξε στην πελάτισσά της τα σοβαρά αδικήματα που διερευνώνται σε βάρος της και ότι τον τελικό λόγο, τον έχει ο Γενικός Εισαγγελέας. Περαιτέρω αναφέρθηκε στους ισχυρισμούς της κατηγορουμένης ότι είναι εξαρτημένη από την ινσουλίνη και στη διάψευση από τον γιατρό των Φυλακών, Δρα Χρίστο Χρίστου, «ο οποίος ως έμπειρος γιατρός κατέθεσε με αξιοπιστία και εμπειρογνωμοσύνη και κατέληξε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι δεν είναι διαβητική. Όμως προχωρώ ακόμα ένα βήμα και λέω ότι αν υποθέσουμε ότι είναι διαβητική, πώς επηρέασε ο διαβήτης τη θεληματικότητα της κατάθεσής της; Η μαρτυρία του Δρος Χρίστου, κατάφερε να εξαλείψει τεκμηριωμένα με εργαστηριακές αναλύσεις, κάθε υπόνοια ότι έχει διαβήτη». Σε σχέση με τη μαρτυρία της Δρα Χατζηβασιλείου, η κυρία Φλωρέντζου άφησε να νοηθεί ότι η γιατρός δεν έπεισε ότι η κατηγορούμενη έχει διαβήτη. «Η παρούσα διαδικασία δίκης εντός δίκης», κατέληξε η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, «δεν αφορά το ζήτημα της ενοχής ή αθωότητας της κατηγορουμένης. Αφορά το κατά πόσο η κατάθεσή της είναι ή όχι θεληματική. Η θέση μου είναι ότι οι καταθέσεις της ήταν θεληματικές και ως τέτοιες, θα αποτελέσουν μέρος του μαρτυρικού υλικού, χωρίς να προσκρούουν σε ενστάσεις θεληματικότητας ή παραβίασης των δικαιωμάτων της κατηγορουμένης».

Η…γροθιά του κυρίου Σάκη

Υπενθυμίζουμε ότι η Elena Duca, στη δικάσιμο της 8ης Ιουνίου 2017, είχε ισχυρισθεί ενώπιον του Κακουργιοδικείου, ότι έδωσε τις καταθέσεις της, εν μέσω απειλών και εκφοβισμού της από τον αστυνομικό ανακριτή Διονύσιο (Σάκη) Διονυσίου, (πράγμα που διαψεύστηκε από τον ίδιο και από τους άλλους εμπλεκόμενους μάρτυρες) και χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι η κατάσταση της υγείας της είναι βεβαρημένη, λόγω του ότι πάσχει με διαβήτη…Η κατηγορούμενη εκτόξευσε κατηγορίες ότι «η Αστυνομία την απειλούσε και τότε και τώρα, κάθε μέρα». Στη δικάσιμο της 12ης Ιουνίου 2017, καταθέτοντας ως μάρτυρας κατηγορίας ο αστυνομικός Σάκης Διονυσίου, του Γραφείου της Αστυνομίας για Καταπολέμηση της Εμπορίας Προσώπων (ΓΚΕΠ), που επιβεβαίωσε ότι στις προαναφερόμενες ημερομηνίες, πήρε τρεις ανακριτικές καταθέσεις από τη Elena Duca, στην παρουσία της διερμηνέως Ντανιέλας Ιωσήφ και της συναδέλφου του Γεωργίας Νεοκλέους. Ανέφερε ότι η κατηγορούμενη μεταφέρθηκε στην Κύπρο με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και την επόμενη μέρα, 8 Ιουλίου 2016, παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο, με αίτημα για προφυλάκισή της. Πρόσθεσε ότι στη συνέχεια, την ίδια μέρα, μεταφέρθηκε στο γραφείο του. «Μου ζήτησε να τηλεφωνήσω στη δικηγόρο Μόνικα Δαμιανού, που την εμπιστεύεται, όπως είπε και της τηλεφώνησα – ήρθε η κυρία Δαμιανού, τις άφησα να μιλήσουν μόνες τους και όταν τέλειωσαν, η δικηγόρος, μου είπε ότι η πελάτισσά της είναι πρόθυμη να συνεργαστεί μαζί μας». Σε ερώτηση της Έλλης Φλωρέντζου, κατά πόσο ήταν εκνευρισμένος σε οποιοδήποτε σημείο της λήψης των καταθέσεων από την κατηγορούμενη, ο κ. Διονυσίου απάντησε αρνητικά. Είπε ότι στην πρώτη κατάθεση, η Elena Duca, «δήλωσε κουρασμένη και ζήτησε να σταματήσουμε, πράγμα που έγινε και της πήραμε τη δεύτερη κατάθεση, δύο μέρες αργότερα». Σε ερώτηση κατά πόσο η κατηγορούμενη, «έθεσε θέμα διαβήτη», ο μάρτυρας απάντησε, «όχι στο στάδιο της λήψης των τριών καταθέσεων». Πρόσθεσε ότι «μετά το Κακουργιοδικείο, με κάλεσε και την επισκέφθηκα στη φυλακή και μου είπε ότι έχει διαβήτη». Στη συνέχεια ο αστυνομικός Διονυσίου αντεξετάστηκε από την Elena Duca, που του υπέβαλε ότι «κτύπησες το χέρι σου στο γραφείο και είπες ότι θα χάσεις τη δουλειά σου, αν δεν υπέγραφα. Όταν έγινε η αναγνωριστική παράταξη, έβαλες την Adina να με δείρει. Η Αστυνομία με απειλούσε τότε και με απειλεί και τώρα, κάθε μέρα». Απαντώντας ο κ. Διονυσίου είπε ότι «όχι, δεν έγινε κάτι τέτοιο, δεν σε απείλησα ποτέ, εξάλλου ήξερα από πριν τι θα πεις, γιατί όσα κατέθεσες, τα έλεγες σε συνεντεύξεις στη Ρουμανία, πριν έρθεις στην Κύπρο».

Φάρμακα και εργαστηριακοί έλεγχοι

Ο Γενικός Γιατρός των Κεντρικών Φυλακών Δρ Χρίστος Χρίστου, είπε από το βήμα του μάρτυρα κατηγορίας, ότι είδε την κατηγορούμενη για πρώτη φορά, στις 24 Μαϊου 2017, όταν η Elena Duca πήγε στο ιατρείο των Φυλακών, «για να δούμε ένα αποτέλεσμα υπερηχογραφήματος που έκανε την προηγούμενη μέρα, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας». Απαντώντας σε ερωτήσεις της Έλλης Φλωρέντζου, είπε επίσης ότι η κατηγορούμενη, «μου ανέφερε ότι δεν ήθελε να λαμβάνει δισκία ως φαρμακευτική αγωγή, αλλά να ξεκινήσει να λαμβάνει ινσουλίνη και γι’ αυτό την παρέπεμψα στον Διαβητολόγο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Ταυτόχρονα, μου έκανε εντύπωση αυτό το γεγονός και άρχισα να ψάχνω στο αρχείο μου, γιατί δεν δουλεύει η φαρμακευτική αγωγή που παίρνει και τι μπορούσα να κάνω. Αποτέλεσμα της μικρής μου έρευνας, είναι ότι δεν είναι διαβητική και κακώς παίρνει τα φάρμακα που παίρνει». Σύμφωνα με τον Δρα Χρίστου, η κατηγορούμενη «αντιδρούσε», όταν της έλεγε ότι δεν έχει διαβήτη και ότι ο ίδιος, «ξεκίνησε μια διεργασία εργαστηριακών ελέγχων, για να το αποδείξει». Πρόσθεσε ότι «οι εργαστηριακοί έλεγχοι, σύμφωνα και με διεθνή πρωτόκολλα, δείχνουν ότι δεν έχει και δεν είχε διαβήτη, ούτε πριν συλληφθεί και κρατηθεί στη φυλακή». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «δεν μπορεί να απαντήσει, γιατί η κατηγορούμενη παίρνει τα φάρμακα που παίρνει, αφού τα δήλωσε η ίδια, κατά την εισαγωγή της στις Κεντρικές Φυλακές». Σε άλλη ερώτηση, απάντησε ότι «τα ίδια φάρμακα, παίρνουν ασθενείς με πολυκυστικές ωοθήκες».

«Αν θέλει να έχει διαβήτη»…

Στην αντεπίθεση πέρασε η Elena Duca, με το που άρχισε να αντεξετάζει τον Δρα Χρίστου. Τον ρώτησε από πότε είναι γιατρός στις Κεντρικές Φυλακές και όταν αυτός της απάντησε, «από την 1η Μαρτίου 2017», η κατηγορούμενη σχολίασε, «εγώ είμαι πιο παλιά σου»…Συνέχισε λέγοντας στον γιατρό, «λες ψέματα, δεν μου έκανες καμιά ανάλυση. Για ένα μήνα, κάθε μέρα με τρυπούσαν στο δάκτυλο, για να πάρουν αίμα. Θέλω να έρθει εδώ γιατρός Διαβητολόγος. Λες ψέματα. Ό,τι φάω κάνω εμετό. Γιατί μου δίνουν αυτά τα χάπια, να τα παίρνω κάθε μέρα;». απαντώντας ο Δρ Χρίστου, είπε ότι της δίνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα, «γιατί δήλωσε η ίδια ότι είναι διαβητική». Η Elena Duca, τον ρώτησε, «γιατί δεν τα σταματήσατε, αφού δεν έχω διαβήτη;» και ο γιατρός απάντησε, απευθυνόμενος στο Δικαστήριο, «αυτό προσπαθώ κάθε μέρα και δεν δέχεται, δεν με αφήνει. Κύριε Δικαστά, αν θέλει να έχει διαβήτη, εγώ δεν έχω πρόβλημα».

Φωτό: Η πρώην γιατρός των Κεντρικών Φυλακών Δρ Κατερίνα Χατζηβασιλείου, μιλά στον Μάριο Δημητρίου στις 22 Σεπτεμβρίου 2017, αμέσως μετά τη μαρτυρία της στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, για τον διαβήτη της Elena Duca. (Φωτογραφία Βάσια Χαραλαμπίδη).