Ο Επίτροπος Προεδρίας πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο Κάιρο

Διήμερη επίσκεψη στο Κάιρο της Αιγύπτου με στόχο το συντονισμό δράσεων στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου – Αιγύπτου – Ελλάδας, πραγματοποιεί από τη Δευτέρα ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, κατά την παραμονή του στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, ο κ. Φωτίου είχε συνάντηση με τους ομολόγους του από Αίγυπτο και Ελλάδα με επίκεντρο τα θέματα διασποράς, κατά την οποία αποφασίστηκε – όπως αναφέρεται και στην κοινή δήλωση των Υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη – να συντονίσουν τις δράσεις τους και να διερευνήσουν τρόπους περαιτέρω συνεργασίας.

Εξάλλου, χθες ο κ. Φωτίου είχε συνάντηση με την Αιγύπτια Υπουργό Μετανάστευσης κα Nabila Makram, ενώ προηγήθηκε τριμερής συνάντηση και με τον Έλληνα ομόλογό του Υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουϊκ.

Ακολούθως, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄ υποδέχθηκε τους δύο αξιωματούχους από Κύπρο και Ελλάδα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο.

Στο Κάιρο, ο κ. Φωτίου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την κυπριακή παροικία και αφού ενημερώθηκε για τις δραστηριότητές της, διαβεβαίωσε ότι η κυπριακή πολιτεία θα παραμείνει αρωγός στην ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου και για τη διατήρηση της παρουσίας της παροικίας στην Αίγυπτο.

Εξάλλου ο κ. Φωτίου και ο κ. Κουίκ, επισκέφθηκαν σήμερα, κατόπιν πρόσκλησης της Υπουργού Μετανάστευσης της Αιγύπτου, την Αλεξάνδρεια, όπου προέβησαν σε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ.

Τέλος, ο κ. Φωτίου, ο κ. Κουϊκ και η Αιγύπτια Υπουργός συμφώνησαν για τα επόμενα βήματα της τριμερούς συνεργασίας στα θέματα διασποράς, με ορίζοντα την προσεχή Τριμερή Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο τον ερχόμενο μήνα.

Ο Επίτροπος Προεδρίας επιστρέφει στην Κύπρο σήμερα.

Πηγή: ΚΥΠΕ