«Ωρολογιακή βόμβα για τα δημοσιονομικά οι αγωγές για τα αξιόγραφα» προειδοποιούν οι κάτοχοι αξιογράφων

Ο Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων προειδοποιεί ότι η καθυστέρηση στην εκδίκαση των αγωγών, που αφορούν υποθέσεις αξιογράφων, αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για τη δημοσιονομική πολιτική του κράτους.

Επικαλούμενος δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι ένας από τους οκτώ λόγους που μπορούν να διαταράξουν τη δημοσιονομική πολιτική του κράτους, είναι οι αποζημιώσεις που ενδεχομένως να κληθεί να καταβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία από δικαστικές αποφάσεις.

Όπως αναφέρει, ένας μεγάλος αριθμός των αγωγών που εκκρεμούν, αφορούν υποθέσεις αξιογράφων και προειδοποιεί ότι η καθυστέρηση στην εκδίκασή τους, αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για την επόμενη κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να καταβάλει εκατομμύρια ευρώ ως αποζημιώσεις.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος, στο μνημόνιο υπάρχει πρόνοια για αποζημίωση από την κυβέρνηση – με νομικές διαδικασίες – των κατόχων αξιογράφων που εξαπατήθηκαν.

Η κυβέρνηση, προσθέτει, επιμένει στην εύκολη λύση να περιμένει τις αποφάσεις των δικαστηρίων και μετά να αποζημιώσει τους κατόχους αξιογράφων. «Διερωτόμαστε γιατί αυτή η επιμονή τη στιγμή που ο Σύνδεσμος Κατόχων Αξιογράφων έχει υποβάλει προτάσεις για σταδιακή αποζημίωση, σε αντίθεση με την εφάπαξ αποζημίωση που θα κληθεί να καταβάλει μετά τις δικαστικές αποφάσεις».

«Δεν διερωτώνται οι κυβερνώντες πόσες πιθανότητες έχουν να κερδίσουν, τη στιγμή που πληθώρα πορισμάτων (Κεντρικής, Κεφαλαιαγοράς, Βουλής) και αποφάσεων (ελληνικών δικαστηρίων) αποφάνθηκαν ότι οι τράπεζες παρανόμησαν;», αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Στο μεταξύ, συνεχίζει, «ώσπου η παρούσα κυβέρνηση – η οποία φέρει μεγάλη ευθύνη για την απομείωση των αξιογράφων – τηρεί αρνητική στάση, οι αγωγές αυξάνονται και πληθύνονται. Τώρα δε, που οι δικηγόροι άρχισαν να κινούν ομαδικές αγωγές, σε
λίγο καιρό δεν θα υπάρχει ούτε ένας από τους 17.000 κατόχους αξιογράφων που να μην έχει κινήσει αγωγή. Οπότε η δημοσιονομική πολιτική του κράτους όχι μόνο θα διαταραχθεί, αλλά θα καταρρακωθεί».

Ο Σύνδεσμος κάνει μια τελευταία έκκληση προς την κυβέρνηση «να εγκύψει με σοβαρότητα στο πρόβλημα των μελών του, οι οποίοι είναι όλοι ιδιώτες οικογενειάρχες, συνταξιούχοι και παραπλανηθέντες, σύμφωνα με το πόρισμα της Κεντρικής Τράπεζας ημερ. 13.9.13», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Πηγή:ΚΥΠΕ