«Πιττόκοπος-Άσσια 3-0»! Η άγρια δολοφονία που συγκλόνισε την Κύπρο: Η εκδίκηση ενός ολόκληρου χωριού για την «τιμή» της 16χρονης «χωριατοπούλας»! Βίντεο

Κάποιες αξίες παραμένουν αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου… μπορεί μέσα από τα χρόνια και τις κοινωνικές αλλαγές να αλλάζει ο τρόπος σκέψης ή ο τρόπος πράξης… η βαρύτητα όμως μένει πάντα η ίδια!

Η «τιμή» ενός ανθρώπου, μιας οικογένειας ήταν, είναι και θα εξακολουθήσουν να είναι άκρως σημαντικές για την Κυπριακή κοινωνία. Άλλωστε έχουν βγει και αρκετές παροιμίες όπως το «καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα».

Κοιτάζοντας πίσω και ανοίγοντας το «χρονοντούλαπο» των εγκλημάτων στην Κύπρο συναντούμε την ιστορία της 16χρονης «χωριατοπούλας» (να σημειώσουμε ότι αυτό το όνομα της έδωσε από τότε μέχρι και σήμερα ό Τύπος, μιας και για λόγους «τιμής» το πραγματικό της όνομα δεν έγινε ποτέ γνωστό!). Η υπόθεση αυτή είναι το τρανταχτό παράδειγμα για το τι ακριβώς είναι για την Κύπρο η αξιοπρέπεια μιας οικογένειας, ενός ολόκληρου χωριού…

Ιστορικό

Ήταν 18 Ιουλίου 1973 όταν τρία απανθρακωμένα πτώματα βρέθηκαν στο χωριό Κάτω Αρόδες της Πάφου, μέσα σε ένα αυτοκίνητο. Το μόνο που είχε απομείνει ήταν οι σκελετοί. Επρόκειτο για τρείς άνδρες κατοίκους Άσσιας.

Το πρωτοφανές έγκλημα συγκλόνισε την κυπριακή κοινωνία κυρίως για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η αγριότητα και ο δεύτερος πως σε όλο αυτό συμμετείχε ένα ολόκληρο χωριό που ήθελε να «τιμωρήσει».

Τα γεγονότα όπως είναι καταγεγραμμένα έχουν ως εξής:

Η οικογένεια της 16χρονης την έστειλε στην Λευκωσία για να μπορέσει να πάει σχολείο. Εκεί ήταν που την πλησίασαν δύο άνδρες προτείνοντας της να εργαστεί ως σερβιτόρα σε μπαρ. Η κοπέλα (η οποία όπως λέγεται… ξέρετε από στόμα σε στόμα, ήταν αρκετά φιλόδοξη) δέχθηκε με ενθουσιασμό. Σύντομα τα πράγματα πήραν διαφορετική τροπή από αυτήν που ονειρεύτηκε ή φαντάστηκε ή θα ήθελε η 16χρονη. Χωρίς να έχει διευκρινιστεί ποτέ το πώς ακριβώς έγινε, η νεαρή σε σύντομο χρονικό διάστημα εκτός από ποτά στο μπαρ άρχισε να προσφέρει και άλλες «υπηρεσίες».

Τίποτα δεν μένει για πάντα κρυφό! Με το που μαθεύτηκαν τα «κακά μαντάτα» στο ξεχασμένο χωριό, τα αδέρφια της κατέβηκαν στην Λευκωσία για να μπορέσουν να δουν τι ακριβώς συμβαίνει και να πάρουν μαζί τους πίσω την 16χρονη. Η ντροπή που αισθάνθηκαν δεν θα «ξεπλενόταν» τόσο εύκολα…

Η παγίδα

Η αρχή του τέλους ήταν γεγονός! Ολόκληρο το χωριό προγραμμάτισε την δολοφονία των μαστροπών. Η «χωριατοπούλα» έστειλε επιστολή στον Φ.Χ. με την οποία του ζητούσε να έρθει να την πάρει «δήθεν» από το χωριό για να επιστρέψουν μαζί στην Λευκωσία. Σημείο συνάντησης ένα άγνωστο και ξεχασμένο χωριό (πλέον δεν κατοικείται) ο Πηττόκοπος της Πάφου. Ο Φ.Χ. μαζί με τον Μ.Χ. δεν έχασαν χρόνο, μιας και για αυτούς η κοπέλα ήταν μια επικερδής επιχείρηση, έσπευσαν να την πάρουν μαζί τους πίσω. Τραγική ειρωνεία (μιας και η μοίρα παίζει πολλές φορές περίεργα παιχνίδια) είναι το γεγονός πως μαζί με τους δύο μαστροπούς ταξίδεψε και ένας νεαρός 23 ετών. Ο άτυχος νέος που ήταν «παράπλευρή απώλεια» δεν είχε καμία απολύτως σχέση με το κύκλωμα. Ήταν απλά ένας νέος που έβγαινε, ξενυχτούσε και «περνούσε καλά» σύμφωνα με την οικογένεια του. Το ταξίδι με τους δύο άνδρες το είδε ως μια ακόμη εμπειρία.

Καρτέρι θανάτου…

Όλα ήταν πλέον έτοιμα. Ολόκληρο το χωριό στις επάλξεις για την εκδίκηση τους. Οι κάτοικοι εφοδιασμένοι με δρεπάνια, τσάπες, ρόπαλα, πέτρες και άλλα γεωργικά εργαλεία μαζεύτηκαν στο σημείο συνάντησης. Μάλιστα φρόντισαν να γεμίσουν τον δρόμο με πέτρες οι οποίες στη συνέχεια ανέκοψαν την πορεία του αυτοκινήτου. Τυφλωμένοι από την προσβολή που είχαν δεχθεί με το που είδαν τους υπαίτιους άρχισαν να τους κτυπάνε με αβυσσαλέο μίσος με ότι κρατούσαν, με ότι έβρισκαν μπροστά τους. Ήταν τόσο πολύ εξοργισμένοι που δεν αρκέστηκαν στο να ξυλοφορτώσουν τους άνδρες. Τους περιμάζεψαν, τους έβαλαν στο αυτοκίνητο και τους «έκαψαν ζωντανούς». Το αυτοκίνητο βρέθηκε στο «Αργάκι του Μίχου».

Τιμωρία

Η Αστυνομία συνέλαβε τα αδέρφια της 16χρονης «χωριατοπούλας» για διευκόλυνση των ανακρίσεων. Σε μεταγενέστερο στάδιο κατηγορήθηκαν ως ηθική αυτουργοί του εγκλήματος. Αν και πρωτόδικα φυλακίστηκαν στην πορεία αφέθηκαν ελεύθεροι με Προεδρική χάρη.
Αξίζει να σημειωθεί πως η υπόθεση αυτή δεν πήγε ποτέ στο Δικαστήριο για εκδίκαση της μιας και από τις ανακρίσεις φάνηκε πως στις δολοφονίες συμμετείχαν πέραν των 30 ανθρώπων… δηλαδή σχεδόν ολόκληρο το χωριό!

Η ιστορία της 16χρονης είναι γνωστή μέχρι και σήμερα ως «Πιττόκοπος-Άσσια 3-0».

Το βιβλίο που έφερε την τηλεόραση…

Μία τέτοια υπόθεση που προκάλεσε συγκλονισμό και παραμένει μέχρι και σήμερα γνωστή δεν θα μπορούσε να μην γίνει βιβλίο.

Η Άντρη Πολυδώρου έγραψε το βιβλίο «Μεσημβρινή Παράσταση» το οποίο είναι βασισμένο στην εν λόγω ιστορία. Στην πορεία το βιβλίο μεταφέρθηκε στην μικρή οθόνη με την ονομασία «Γυμνοί Άγγελοι».

Σχεδόν όλοι μας και όλοι σας θα έχετε ακούσει την υπόθεση αυτή. Άλλοι σαν ιστορία άλλοι σαν παραμύθι. Δεν υπάρχει λόγος να ψάξει κανείς να βρει το πώς και το γιατί. Που είναι το δίκαιο και που το άδικο! Άλλωστε είναι μια τόσο «λεπτή γραμμή» που ούτε καν η δικαιοσύνη δεν πήρε το ρίσκο να την αγγίξει.

Κάπου εδώ να αναφέρουμε πως ένεκα της ιδιαιτερότητας της υπόθεσης, μιας και όλο αυτό έγινε για λόγους «τιμής» και όλοι τους πέραν της εκδίκησης προστάτευσαν τα προσωπικά δεδομένα της κοπέλας. Μέχρι και σήμερα είναι άγνωστη η ταυτότητα της (τουλάχιστον για το ευρύ κοινό)και κρατείται σαν εφτασφράγιστο μυστικό! Καμία πληροφορία για το τι απέγινε η «χωριατοπούλα»… φήμες πολλές, στοιχείο όμως κανένα! Έτσι δεν υπάρχουν φωτογραφίες.

Πιο κάτω σας παραθέτουμε βίντεο από την τηλεοπτική σειρά η οποία ήταν βασισμένη στην υπόθεση.

 

Πληροφορίες από: mixanitouxronou.com.cy

Διαβάστε επίσης:

Ο «Αλ Καπόνε» της Κύπρου! Πάγωσε την Κύπρο με τα εγκλήματα του – Βιασμοί – Άγριες δολοφονίες – Ιστορικό και Εικόνες

Βαγγέλης Πέππος ο νεαρός Κύπριος που «σάπισαν στο ξύλο» καθηλώνοντας τον στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου (Φωτογραφίες και Βίντεο)