Πρόεδρος Αναστασιάδης: Η Κυβέρνηση στηρίζει τη ναυτιλία και τους πλοιοκτήτες

Τη διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να προσφέρει την αμέριστη στήριξή της στην κυπριακή ναυτιλία και στους πλοιοκτήτες και ότι θα είναι πάντα στη διάθεση της Ένωσης, σε ένα ανοιχτό διάλογο, με στόχο την αποτελεσματική αξιοποίηση των ευκαιριών και της προοπτικής που παρέχει η ναυτιλία, έδωσε χθες το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.


Σε χαιρετισμό του σε δείπνο που παρέθεσε, στο Προεδρικό Μέγαρο, προς τα μέλη της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο συνέδριο Ναυτιλιακή Κύπρος 2017, που «μας προσφέρει και πάλι την ευκαιρία για μια αμοιβαία εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με τα θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει η ναυτιλία σήμερα και ιδιαίτερα για τρόπους ενίσχυσης της κυπριακής ναυτιλίας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε εκτίμηση, στήριξη και συμπαράσταση στα θέματα που αφορούν την κυπριακή ναυτιλία και τους πλοιοκτήτες των υπό κυπριακής σημαίας πλοίων, και επεσήμανε «την ισχυρή δέσμευσή μας για ενίσχυση της ανάπτυξης της κυπριακής ναυτιλίας σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον».

Όπως είπε, «η χώρα μας διαθέτει αυτή τη στιγμή τον δέκατο μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως και τον τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα πλοιοδιαχείρισης».

Πρόσθεσε ότι «ο ναυτιλιακός τομέας επιβεβαίωσε πως αποτελεί ένα πραγματικά πολύτιμο κεφάλαιο για την Κύπρο και έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας, με μια συνεισφορά περίπου στο 7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών Ανδρέας Χατζηγιάννης είπε ότι «οι αδιαμφισβήτητες ικανότητες του κ. Αναστασιάδη τον ανέδειξαν ίσως τον πλέον αποτελεσματικό Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ανέφερε ότι «στον οικονομικό τομέα, η Κύπρος επί των ημερών του ξεπέρασε την οξεία οικονομική κρίση που εκδηλώθηκε το 2013, επανακτώντας την αξιοπιστία και το κύρος της στην Ευρώπη».

«Στον πολιτικό στίβο πέτυχε να θέσει σαφέστατα και πειστικά το αίτημα να εναποτεθεί ‘στα χέρια των Κυπρίων το μέλλον του νησιού τους’, ταυτίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη λύση του Κυπριακού με το ακρογωνιαίο και αυτονόητο δικαίωμα κάθε κυρίαρχου κράτους. Ποιος μπορεί να αντιταχθεί σε αυτό το δικαίωμα;», είπε ο κ. Χατζηγιάννης.

Ανέφερε ότι «η άριστη συνεργασία της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών με τον Πρόεδρο και την Κυβέρνησή του είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματική και αποδίδει καρπούς», προσθέτοντας ότι «αυτή η σχέση συμπόρευσης προδιαγράφει και προεξοφλεί την επιτυχία αυτού του μακρόπνοου σχεδίου που οδηγεί σε έναν πανεθνικό στόχο».

«Η ανταπόκριση τόσο σημαντικών προσωπικοτήτων της παγκόσμιας ναυτιλίας είναι δείγμα αναγνώρισης των ικανοτήτων σας, κ. Πρόεδρε, αλλά και ψήφος εμπιστοσύνης προς εσάς και την Κύπρο. Αυτό είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό και γιατί εμψυχώνει όλους τους παράγοντες σε όλα τα επίπεδα και τους παρακινεί να θέτουν φιλόδοξους στόχους, αλλά και γιατί λειτουργεί σαν πρόσταγμα προς όλους μας να επιχειρήσουμε την υπέρβαση, προκειμένου να καταστήσουμε την Κύπρο παγκόσμιο ναυτιλιακό και οικονομικό κέντρο», είπε.

Όπως είπε ο κ. Χατζηγιάννης, «αυτός ο μεγαλεπήβολος στόχος στην εξελικτική πορεία του μπορεί να αναδειχθεί ως ο καταλύτης που θα μπορούσε να αναπτερώσει τις ελπίδες όλων των Κυπρίων για εντυπωσιακή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, ικανού να αμβλύνει τις όποιες εθνικιστικές τάσεις και να διαμορφώσει όραμα για αρμονική συνύπαρξη σε μια ισχυρή Κύπρο».

Πηγή: ΚΥΠΕ