Συμμάχους θα αναζητήσει η Κύπρος για μελλοντική διεκδίκηση ευρωπαϊκού οργανισμού

Συμμάχους, δια μέσου της ψήφου της για το που θα καταλήξει τελικά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, θα αναζητήσει η Κυπριακή Δημοκρατία για διεκδίκηση άλλου ευρωπαϊκού οργανισμού, όπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε ότι από εσωτερική έρευνα που διενεργήθηκε μεταξύ του προσωπικού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, 95% του προσωπικού δήλωσε ότι θα παραιτηθεί αν η έδρα του είναι η Κύπρος.

Υπάρχουν χώρες εγγύτητας όπως η Γαλλία και η Ολλανδία για τις οποίες τα ποσοστά αυτά είναι τα πιο μικρά, είπε.

Αυτό που μας οδήγησε στο να διαμαρτυρηθούμε έντονα, ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, είναι ότι ήθελαν να έχουμε από τώρα έτοιμα κτήρια, και ένα μεγάλο κράτος, μια μεγάλη πόλη έχει την ευχέρεια, δίνοντας το παράδειγμα του Μιλάνο.

Η Κύπρος, είπε, ήταν έτοιμη να παραχωρήσει τη γη, να ετοιμάσουν οι αρχιτέκτονες το ίδιου του οργανισμού το κτήριο και να πληρώσει για την ανέγερσή του καθώς και να το παραχωρήσει για χρήση χωρίς ενοίκιο, σημειώνοντας ότι τα έσοδα που θα προσέφερε στην Κύπρο, η εγκατάσταση ενός τέτοιου ευρωπαϊκού οργανισμού δεν συγκρίνονται με αυτά που προσφέρει σε μεγάλες χώρες.

Μέσα στα τέσσερα κριτήρια που τίθενται είναι και η συχνότητα των αεροπορικών συνδέσεων και όχι μόνο με τις χώρες της Ευρώπης. Για το θέμα αυτό η Κύπρος έχει προτάξει το επιχείρημα ότι οι κανόνες της αγοράς και της ζήτησης θα διευθετούσαν αυτό το θέμα, από τη στιγμή που θα αυξανόταν η ζήτηση.

Ενημέρωσε επίσης, μεταξύ άλλων ότι εκτός από την Κύπρο υπάρχουν ακόμη 7 χώρες που δεν έχουν κανέναν ευρωπαϊκό οργανισμό.

Σημείωσε παράλληλα ότι πλέον η Κύπρος θα ακολουθήσει την πρακτική του να αναζητήσει συμμάχους για τη μελλοντική διεκδίκηση της έδρας άλλου οργανισμού στην Κύπρο, δια μέσου της ψήφου που διαθέτει για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Πηγή: ΚΥΠΕ