Την επανένταξη αποφυλακισμένων συζήτησε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Την ανάγκη επανένταξης των αποφυλακισμένων στην κοινωνία με στόχο τη μείωση και του ποσοστού αυτών που υποτροπιάζουν και επιστρέφουν στη φυλακή και το οποίο κυμαίνεται σε περίπου 12%-15%, συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής Στέλλα Κυριακίδου, αυτό που διαπίστωσε η Επιτροπή μετά την ενημέρωση που έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, είναι πως παρά το γεγονός ότι εφαρμόζονται πολλά προγράμματα που αφορούν την εκπαίδευση και με στόχο να βοηθηθούν οι κρατούμενοι σε ό,τι αφορά την επανένταξη τους στην κοινωνία όταν αποφυλακιστούν, υπάρχει ένα τεράστιο κενό σε σχέση με τη συνέχεια και τη διασύνδεση με την περίοδο που ακολουθεί της αποφυλάκισης.

«Ένα κενό που δεν τους επιτρέπει να μπορούν να προσαρμοστούν ύστερα, ούτε στα θέματα που αφορούν την οικογένεια, ούτε στα θέματα που αφορούν την κοινωνία», είπε.

«Και σίγουρα η νομοθεσία έτσι όπως είναι δεν τους βοηθά να βρουν και εργασία λόγω του ότι έχουν ποινικό μητρώο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής, ως αποτέλεσμα της συζήτησης, αποφασίστηκε όπως η Επιτροπή ζητήσει με επιστολή από τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης αύξηση του επιδόματος φιλοπονίας που λαμβάνουν οι φυλακισμένοι για την εργασία τους εντός φυλακών, έτσι ώστε ο κάθε φυλακισμένος να μπορεί να έχει δικό του εισόδημα για να καλύπτει προσωπικές του ανάγκες. Όπως εξήγησε σήμερα, το επίδομα αυτό κυμαίνεται από €1,79 την ημέρα μέχρι €3,84 την ημέρα.

Συζητήθηκε επίσης η ανάγκη επανεξέτασης της πρακτικής για διακοπή όλων των επιδομάτων, συμπεριλαμβανομένου και του ΕΕΕ, όταν κάποιος μπαίνει στη φυλακή, καθώς, όπως σημείωσε η κ. Κυριακίδου «πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ένας άνθρωπος που βρίσκεται εκεί να συνεχίζει να ενισχύεται από το κράτος ή με επίδομα μέσα στη φυλακή ώστε να μπορεί αν επιβιώσει και σίγουρα βγαίνοντας από τη φυλακή να λαμβάνει άμεσα το ΕΕ και να μην πρέπει να περιμένει για κάποιους μήνες για να εξεταστεί η αίτηση του».

«Διότι όταν βγει, αν δεν έχει δουλειά, αρκετοί δεν έχουν στέγη, αν δεν έχει και επίδομα είναι φυσικό αυτός ο άνθρωπος να βρεθεί πιο εύκολα πίσω στη φυλακή», εξήγησε.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής έκανε λόγο για σοβαρότατο κενό στη νομοθεσία. «Στην νομοθεσία μας δεν υπάρχει ξεχωριστή νομοθεσία όπως υπάρχει στην Αγγλία για το θέμα της επανένταξης» είπε, αναφέροντας ότι ακριβώς στην Αγγλία οι αποφυλακισμένοι στηρίζονται από εξειδικευμένη υπηρεσία επανένταξης και παρακολουθούνται από τους αρμόδιους λειτουργούς μέχρι και έξι μήνες μετά την αποφυλάκιση τους.

Επεσήμανε πως ως εκ τούτου, η Επιτροπή θα απευθυνθεί με επιστολή στα Υπουργεία Εργασίας και Δικαιοσύνης, ζητώντας τους να επεξεργαστούν ξεχωριστή νομοθεσία σε ό,τι αφορά την επανένταξη.

Όπως εξήγησε, στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ξεχωριστή υπηρεσία επανένταξης, η οποία θα έχει την ευθύνη να στηρίζει τους ανθρώπους αυτούς ενόσω είναι κρατούμενοι, αλλά και μετά όταν βγουν από τη φυλακή.

Είπε ακόμη πως συζητήθηκε και το θέμα της παροχής κινήτρων σε εργοδότες για εργοδότηση αποφυλακισμένων κάτι που ισχύει σε άλλες χώρες, όπως εξήγησε, και που αφορά μια πτυχή της νομοθεσίας για τη δημιουργία της ξεχωριστής αυτής υπηρεσίας επανένταξης που θα πρέπει να θεσπιστεί.

Από την πλευρά της η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, η κοινοβουλευτική ομάδα του οποίου ενέγραψε το όλο θέμα, Σκεύη Κουκουμά, εξήγησε ότι η κοινωνική επανένταξη θα μπορούσε να οριστεί ως το καθήκον του κράτους να υποβοηθά τον αποφυλακισμένο να επανέλθει στην κοινωνική ζωή, έχοντας τη δυνατότητα να δημιουργήσει τις οικογενειακές, εργασιακές και κοινωνικές του σχέσεις με ίσες ευκαιρίες με τους υπόλοιπους πολίτες.

Πρόσθεσε πως ακριβώς αυτή η υποχρέωση του κράτους θα πρέπει «να διατρέχει κάθετα όλες τις πολιτικές» και ότι η αποτελεσματικότητα των πολιτικών θα διαφανεί από το κατά πόσο θα μειωθούν τα ποσοστά υποτροπής.

Σύμφωνα με την κ. Κουκουμά, το οικονομικό κόστος της επανένταξης είναι χαμηλότερο από το κόστος φυλάκισης. «Γι’ αυτό θα πρέπει το συντομότερο να ετοιμαστεί ένα σχέδιο επανένταξης που ο αποφυλακισμένος να διασυνδεθεί άμεσα με την κοινωνία, να ενημερώνεται για τις δυνατότητες στέγασης, απασχόλησης, σίτισης, υγείας, πρόνοιας και εκπαίδευσης», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη επανεξέτασης του ύψους του επιδόματος φιλοπονίας το οποίο σήμερα είναι πολύ χαμηλό αλλά και στην ανάγκη έκδοσης ενός οδηγού επανένταξης, ο οποίος θα περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ένας αποφυλακισθείς.

Πηγή: ΚΥΠΕ