Τις μεγάλες προοπτικές συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας στην αμυντική βιομηχανία, τονίζουν οι ΥΠΑΜ των δυο χωρών

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων καθιστούν το ρόλο της Κύπρου και της Ελλάδας κομβικό, και συνεπώς η ανάπτυξη της συνεργασίας της αμυντικής βιομηχανίας των δύο χωρών, κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική. Σε αυτό καταλήγουν οι Υπουργοί Κύπρου και Ελλάδας, Χριστόφορος Φωκαΐδης και Πάνος Καμμένος, οι οποίοι παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν σήμερα ημερίδα αμυντικής βιομηχανίας που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

Ο κ. Φωκαΐδης τόνισε ότι στρατηγική της Κύπρου είναι να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής αμυντικής ολοκλήρωσης. Από την πλευρά του, ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στις στρατηγικές συμμαχίες των δύο χωρών με το Ισραήλ και τον αραβικό κόσμο.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Φωκαΐδης είπε πως η ημερίδα αμυντικής βιομηχανίας δίνει τη δυνατότητα διεύρυνσης και ενίσχυσης της μόνιμης και σταθερής συνεργασία των δύο χωρών, πλέον και στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας σε επίπεδο επιχειρήσεων καθώς και στον τομέα της αξιοποίησης χρηματοδοτικών ευκαιριών, ιδιαίτερα ενόψει των εξελίξεων στην ΕΕ σε επίπεδο άμυνας και ασφάλειας.

«Η προώθηση του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Ταμείου με χρηματοδότηση προγραμμάτων έρευνας για την άμυνα αλλά και έργων ανάπτυξης αμυντικών δυνατοτήτων αποτελεί σήμερα κορυφαία στρατηγική επιλογή για την ΕΕ», είπε, σημειώνοντας πως το συνολικό ευρωπαϊκό αμυντικό πακέτο αποτελεί τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας και άμυνας στην Ευρώπη. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία, γνωστή ως PESCO, η οποία διαμορφώνει το πλαίσιο για τη δημιουργία ενός σκληρού πυρήνα κρατών στον τομέα της ευρωπαϊκής Άμυνας.

Ο κ. Φωκαΐδης σημείωσε πως μπορεί να μην έχουμε στην Κύπρο βαριά αμυντική βιομηχανία, όμως η επιτυχημένη δράση εταιρειών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα που αφορά ειδικότερα καινοτομίες τεχνολογίες αιχμής, αποτελεί ελπιδοφόρο στοιχείο που μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό ενεργητικό για την Κύπρο τα επόμενα χρόνια.

«Για την Κύπρο αποτελεί μείζονα στρατηγική επιλογή να παραμείνει στην πρώτη ταχύτητα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και στον τομέα της άμυνας και να συμμετάσχει ενεργά σε κάθε νέα πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της προώθησης μιας Κοινής Ευρωπαϊκής Άμυνας», είπε ο κ. Φωκαΐδης, τονίζοντας πως στην κατεύθυνση αυτή ο ρόλος των αμυντικών επιχειρήσεων, των ερευνητικών ιδρυμάτων είναι εξαιρετικά κρίσιμος.

Επίσης, σημείωσε πως ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της Κύπρου έχουν σημειώσει τα τελευταία χρόνια σημαντικές επιτυχίες, ιδιαίτερα στον τομέα των τεχνολογιών διπλής χρήσης, αυτών δηλαδή που μπορούν να έχουν στρατιωτικές και μη στρατιωτικές εφαρμογές. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ανάπτυξη, κατά τα επόμενα χρόνια, ενός τέτοιου τομέα με σημαντικές προοπτικές χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά ταμεία θα έχει πολλαπλές, ευεργετικές συνέπειες τόσο στην οικονομία όσο και σε ό,τι αφορά την κάλυψη αμυντικών αναγκών των ενόπλων δυνάμεων”, ανέφερε.

Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του, ο κ. Φωκαΐδης είπε πως η αμυντική σύζευξη Ελλάδας – Κύπρου ήταν και παραμένει τόσο στενή που αποτελεί υστέρηση που δεν καταφέραμε όλα αυτά τα χρόνια να ανακαλύψουμε τους διαύλους αυτής της επιχειρηματικής συνεργασίας, που μπορεί να καταστεί πολλαπλώς καρποφόρα και για τις δύο χώρες και για τις ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου και της Ελλάδας. Πρόσθεσε πως θα διερευνηθεί και το πώς αυτού του είδους η συνεργασία μπορεί να επεκταθεί και με άλλες ευρωπαϊκές αλλά και γειτονικές χώρες όπως το Ισραήλ.

«Η αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου βρίσκεται σήμερα στο ψηλότερο επίπεδο με την υπογραφή του Κοινού Μνημονίου χειρισμού κρίσεων, με την καθιέρωση της διευρυμένης μεικτής Επιτροπής δύο φορές το χρόνο με την παρουσία Υπουργών, αρχηγών και όλης της ιεραρχίας των ενόπλων δυνάμεων και με την τροχοδρόμηση τώρα και της συνεργασίας στο επίπεδο της αμυντικής συνεργασίας», είπε.

Ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, στο χαιρετισμό του είπε πως η παρουσία η δική του και του κ. Φωκαΐδη στην ημερίδα σηματοδοτεί την πρόθεση για την αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, τονίζοντας τη σημασία της επομένης της ημερίδας, συνυπολογίζοντας τις δυνατότητες που υπάρχουν για επέκταση των συνεργιών στην αμυντική βιομηχανία.

Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στη συνέχεια στους οργανισμούς στους οποίους είναι μέλη η Ελλάδα και η Κύπρος και με ποιες άλλες χώρες συνομιλούν, υπογραμμίζοντας τις τεράστιες προοπτικές που υπάρχουν για τον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Από τη μια πλευρά, είπε, οι δύο χώρες είναι μέλη της ΕΕ και οτιδήποτε παραχθεί θα έχει την ταυτότητα του ευρωπαϊκού προϊόντος, και από την άλλη η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ ,ενώ οι δύο χώρες έχουν καταφέρει να είναι στενοί συνεργάτες τόσο με το Ισραήλ όσο και με χώρες του αραβικού κόσμου, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία. Παράλληλα, πρόσθεσε, ζητήθηκε από Κύπρο και Ελλάδα βοήθεια από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, σε θέματα άμυνας, εξοπλισμού και τεχνολογίας.

Εν συνεχεία, ο κ. Καμμένος διαβεβαίωσε τις ιδιωτικές εταιρείες πως το κράτος είναι δίπλα τους και είπε πως στις διάφορες συναντήσεις με ξένα Υπουργεία Άμυνας εκπροσωπούν και τις ιδιωτικές εταιρείες και τα συμφέροντά τους. Το ίδιο θα πράξουν, όπως είπε, και με την Κυπριακή Δημοκρατία σε οποιαδήποτε συνεργασία αποφασίσουν να πράξουν οι ιδιωτικές εταιρείες των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, οι οποίες έχουν διαμορφώσει ένα ασταθές πολιτικό τοπίο, ο κ. Καμμένος είπε πως αποτελούν δυσμενείς εξελίξεις που απαιτούν συλλογική, διεθνή και ευρωπαϊκή αντιμετώπιση.

«Εδώ ο ρόλος της Ελλάδας και της Κύπρου είναι κομβικός. Εμείς μπορούμε να είμαστε οι συνομιλητές και με τη μια και με την άλλη πλευρά, την ώρα που συνομιλούμε με το Ισραήλ το κάνουμε και με τις αραβικές χώρες, άρα, οποιοδήποτε προϊόν προκύψει αμυντικού υλικού μπορεί μέσω της Ελλάδος και της Κύπρου να δίδεται με πιστοποιητικά και της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σε όλες τις χώρες που μεταξύ τους δεν συνομιλούν», είπε, σημειώνοντας πως οι δύο χώρες μπορούν να γίνουν οι φορείς μετάδοσης της τεχνολογίας και προϊόντων αμυντικής αγοράς.

Μιλώντας για το θέμα των εξελίξεων στην ΕΕ, ο κ. Καμμένος είπε πως ενώ παλαιότερα απαγορευόταν η χρηματοδότηση σε αμυντικά προγράμματα, με τη νέα πολιτική έγινε η αρχή της χρηματοδότησης της αμυντικής βιομηχανίας. Πρόσθεσε πως σκοπός είναι κάποια κονδύλια που δίνονταν από την ΕΕ στο παρελθόν και δεν είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα, να διοχετευτούν σε πραγματικά προγράμματα και έρευνες που θα οδηγήσουν σε πραγματικά προϊόντα, δίδοντας ως πρόσφατα παραδείγματα τη χρήση των πολιτικών drones, των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, και του διαδικτυακού πολέμου.

«Οι εξελίξεις στην τεχνολογία μας αναγκάζουν και μας ανοίγουν και προοπτικές σε νέες συνεργασίας και σε νέα προϊόντα και εξοπλιστικά προγράμματα που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την έρευνα», είπε, και ζήτησε τη συμμετοχή στα προγράμματα των Πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων.

«Ο δικός σας ρόλος, πέραν του πόσο σημαντικός είναι για την ανάπτυξη των οικονομιών Ελλάδας και Κύπρου, της δημιουργίας θέσεων εργασίας, είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων», τόνισε τέλος απευθυνόμενος στους συνέδρους.

 

Πηγή:ΚΥΠΕ