Τσαβούσογλου: Πρέπει ξανά δια διαπραγματεύσεων το Κυπριακό να οδηγηθεί σε λύση

Πρέπει ξανά δια της διπλωματικής οδού και των διαπραγματεύσεων το Κυπριακό να οδηγηθεί σε λύση, είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι μετά τις προεδρικές εκλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει ξεκαθαρίσει και η στάση της τουρκικής και Τ/κ πλευράς.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι στο σημείο που έφτασε το Κυπριακό πρώτα από όλα πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί και το εμπάργκο εναντίον της ‘τδβκ’. Υποστήριξε ότι δεν είναι η Τ/κ πλευρά υπεύθυνη για το σημείο στο οποίο έφτασαν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.Όπως είπε δεν υπήρξε αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που διεξήχθησαν στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ και τη διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 και πως όλοι είδαν στο Κραν Μοντάνα ότι η Ε/κ πλευρά δεν ήταν έτοιμη για λύση.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η τουρκική πλευρά επέδειξε εποικοδομητική στάση κατά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. “Όλοι είδαν πως εκεί είμασταν για τη λύση. Αυτή τη στιγμή η διεθνής κοινότητα με την οποία είμαστε σε επαφή έει ότι η ‘τδβκ’ και τη Τουρκία ήταν εποικοδομητική και πήγε εκεί για λύση και αυτό το αποδέχεται. Επειδή τα άλλα άτομα και οργανισμοί που συμμετέχουν εδώ, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ το συζητάνε αυτό ανοιχτά με όλους”, ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι δεν είναι η τουρκική πλευρά υπεύθυνη για το σημείο στο οποίο έφτασε το Κυπριακό. “Εμείς και από το Κραν Μοντάνα μέχρι σήμερα δεν επεδείξαμε όποιαδήποτε αρνητική στάση. Δεν κάναμε βαριές κατηγορίες εναντίον οποιασδήποτε πλευράς. Είπαμε ότι ‘από δω και πέρα θα αξιολογήσουμε μεταξύ μας τί θα διαπραγματευτούμε, με ποιες παραμέτρους θα διαπραγματευτούμε’.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε πως “ένας από τους λόγους που δεν επιτεύχθηκε λύση στο Κυπριακό είναι και έναρξη της διαδικασίας των προεδρικών εκλογών στη νότια Κύπρο”, ενώ είπε ότι “ο πραγματικός λόγος της μη λύσης είναι ότι ο Ε/κ ‘λαός’ δεν είναι υπέρ του διαμοιρασμού διακυβέρνησης και εξουσίας”.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι: “Πρέπει ξανά δια της διπλωματικής οδού και δια των διαπραγματεύσεων να πάμε σε λύση πλέον. Αυτή η αβεβαιότητα πρέπει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να τερματιστεί. Αυτό αυτή τη στιγμή το παρατηρούμε, το συζητάμε και το διαβουλευόμαστε. Μετά την ολοκλήρωση των εκλογών στο νότο, μέχρι τότε θα ξεκαθαρίσει και η στάση η δική μας μαζί με την ‘τδβκ’. Αλλά η διεθνής κοινότητα παραδέχεται το δίκαιο που είχε η Τουρκία και τη ‘τδβκ’ στο Κραν Μοντάνα και τη διαδικασία που έφτασε το Κυπριακό. Αυτό θα μπει στις εκθέσεις; Είναι άλλο αυτό. Αλλά τουλάχιστον στις συζητήσεις μεταξύ τους και στις επαφές μαζί μας το λένε αυτό”, ανέφερε.

 

Πηγή:ΚΥΠΕ