Υπ. Γεωργίας: Σημείο τριβής στην κατοχύρωση χαλουμιού το άνοιγμα του Κανονισμού πράσινης γραμμής

Σημείο τριβής για την κατοχύρωση του χαλουμιού ως ΠΟΠ, ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία από τη μια και την Κομισιόν και τους Τουρκοκύπριους από την άλλη, η επιδίωξη για άνοιγμα του Κανονισμού της πράσινης γραμμής για όλα τα προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας Νίκο Κουγιάλη, ο φάκελος για την κατοχύρωση του χαλουμιού που βρίσκεται ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο Υπουργός στη Βουλή, ο φάκελος βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης των ενστάσεων που είχαν υποβληθεί από εννιά, τρίτα προς την ΕΕ, κράτη και βρίσκεται ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για λήψη της τελικής απόφασης.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Κουγιάλης, «υπάρχει διαφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς τον τρόπο που θα ανοίξει ο Κανονισμός της πράσινης γραμμής για να επιτρέψει την εμπορία του χαλουμιού από τις κατεχόμενες προς τις ελεύθερες περιοχές».

«Η Επιτροπή και οι Τ/κ θα ήθελαν να ανοίξει γενικότερα ο Κανονισμός για τα προϊόντα της ζωικής παραγωγής, κάτι που δεν μας βρίσκει σύμφωνους εμάς. Ο κατάλογος των προϊόντων που περιλαμβάνονται μέσα στον Κανονισμό πρέπει να διευρύνεται με την κατοχύρωση ενός εκάστου των προϊόντων, και όχι να ανοίξει γενικά αυτός ο Κανονισμός για το οποιοδήποτε προϊόν», εξήγησε ο Υπουργός.

«Μέσα στην αίτηση της κατοχύρωσης έχουμε περιλάβει ως γεωγραφική περιοχή παρασκευής του χαλουμιού ολόκληρη την Κύπρο. Αυτοί που θα παρασκευάζουν χαλούμι, είτε στις ελεύθερες περιοχές είτε στις κατεχόμενες, θα ελέγχονται από τον διεθνή οργανισμό Veritas, και η διαφωνία που έχουμε με τους Τ/κ είναι ότι ο Κανονισμός πρέπει να ανοίξει μόνο για το συγκεκριμένο κατοχυρωμένο ΠΟΠ προϊόν και για κανένα άλλο προϊόν ζωικής παραγωγής. Εκεί είναι το σημείο τριβής που έχουμε με την Επιτροπή», είπε.

Αυτό, ανέφερε, «είναι το τελευταίο εμπόδιο που αντιμετωπίζουμε και ευελπιστώ ότι πριν το τέλος του χρόνου θα το έχουμε ξεπεράσει».

 

Πηγή:ΚΥΠΕ