Δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τον διάλογο οι θρησκευτικοί ηγέτες, επισκέφτηκαν ετοιμόρροπες εκκλησίες

Τη δέσμευσή τους για διάλογο και συνεργασία επιβεβαίωσαν οι θρησκευτικοί ηγέτες, κατά τη διάρκεια συνάντησης υψηλού επιπέδου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στη Λευκωσία, ανήμερα της 22ης επετείου της Διεθνούς Ημέρας Ανεκτικότητας. Εξέφρασαν παράλληλα απογοήτευση για την κατάσταση δυο ετοιμόρροπων ιστορικών εκκλησιών, του Αγίου Ιακώβου και Αγίου Γεωργίου, τις οποίες επισκέφτηκαν εντός της νεκρής ζώνης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του του Γραφείου για τον διάλογο ανάμεσα στους θρησκευτικούς ηγέτες, τη συνάντηση φιλοξένησε στην κατοικία της η Πρέσβειρα της Σουηδίας στην Κύπρο Anna Olsson Vrang.

Σε αυτή παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, ο Μουφτής Ταλίπ Αταλάι, ο Αρμένιος Αρχιεπίσκοπος Khoren Doghramadjian, ο Λατίνος Πατριαρχικός Βικάριος Jerzy Kraj και ο πατέρας Ibrahim Kita εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Soueif.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τη θρησκευτική κληρονομιά και τη θρησκευτική ελευθερία στην Κύπρο, ενώ επανέλαβαν τα αιτήματά τους προς την πολιτική ηγεσία να συνεχίσει να παρεμβαίνει, έτσι ώστε όλοι οι χώροι λατρείας και θρησκευτικής κληρονομιάς να τυγχάνουν σεβασμού.

Ζήτησαν επιπλέον να δοθεί άδεια για την άμεση αποκατάσταση και συχνή λειτουργία των χώρων λατρείας.

«Η σημερινή συνάντηση των θρησκευτικών ηγετών συμπίπτει με τη Διεθνή Ημέρα Ανεκτικότητας» είπε η Πρέσβειρα της Σουηδίας, προσθέτοντας ότι η δέσμευση των ηγετών να συνεργαστούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη και τη συμφιλίωση δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια απόδειξη του πνεύματος της συγκεκριμένης ημέρας για αμοιβαίο σεβασμό και ανεκτικότητα.

«Είμαι εντυπωσιασμένη με από το θάρρος και την ηγεσία τους σε αυτό το ζήτημα και ελπίζω να αποτελέσει έμπνευση για άλλους» είπε η κ. Olsson Vrang.

Προστίθεται ότι πριν τη συνάντησή τους, οι θρησκευτικοί ηγέτες επισκέφτηκαν από κοινού την Πράσινη Γραμμή μαζί με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, εκφράζοντας εκτίμηση για το ενδιαφέρον της και την υποστήριξή της στις κοινές προσπάθειες για την οικοδόμηση της ειρήνης.

Μεταξύ άλλων, είχαν την ευκαιρία να δουν τις ιστορικές εκκλησίες του Αγίου Ιακώβου και του Αγίου Γεωργίου και εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την τραγική κατάσταση των δύο εκκλησιών, παρά τις κοινές προσπάθειές τους υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σουηδίας.

 

Πηγή:ΚΥΠΕ