Ραμμένες κραυγές! «Ματωμένα» μηνύματα στις τσέπες ρούχων του Zara… «Εγώ έφτιαξα αυτό που κρατάς και δεν έχω πληρωθεί»

Εργαζόμενοι στην Τουρκία επινόησαν έναν πρωτότυπο τρόπο διαμαρτυρίας – Είναι απλήρωτοι αρκετούς μήνες μετά το κλείσιμο του εργοστασίου που παρήγαγε ρούχα για τα καταστήματα Zara

Τούρκοι πελάτες του «Zara», της μεγαλύτερης αλυσίδας πώλησης έτοιμων ενδυμάτων στον κόσμο, βρήκαν «ματωμένα» σημειώματα στα ρούχα τους από εργαζόμενους που ισχυρίζονται ότι δεν έχουν πληρωθεί για την κατασκευή των εμπορευμάτων.

 

«Εγώ έφτιαξα το ρούχο που κρατάς και δεν έχω πληρωθεί για αυτό», έγραφε ένα σημείωμα που βρήκε ένας πελάτης, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Associated Press.

Στα σημειώματα οι εργάτες ζητούσαν από τους αγοραστές να υποστηρίξουν την εκστρατεία τους για καλύτερες εργασιακές συνθήκες και να πιέσουν τους υπεύθυνους του Zara να πληρώσουν τους μισθούς που τους οφείλουν.

Τα σημειώματα αναφέρουν ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι απασχολούνταν από τρίτο κατασκευαστή, την εταιρεία Bravo Tekstil που φέρεται να έκλεισε ξαφνικά το εργοστάσιο, αφήνοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους ύστερα από αρκετούς μήνες. Η Bravo Tekstil επίσης κατασκευάζει ενδύματα για τις φίρμες Mango και Next.

Με πωλήσεις που αγγίζουν τις 53,4 εκατομμύρια λίρες και πάνω από 2.200 καταστήματα σε ολόκληρη την υφήλιο, το Zara είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα εμπορικά σήματα μόδας που υπήρξαν ποτέ.

Εκ μέρους του Zara δεν έχει δοθεί καμία επίσημη απάντηση στις σιωπηρές καταγγελίες των εργαζομένων.

 

Πηγή:protothema