ΑΗΚ: €37,8 εκατ για αγορά επιπλέον καυσίμων και δικαιωμάτων ρύπων

Το συμπληρωματικό προϋπολογισμό της ΑΗΚ, συνολικού ύψους €44,2 εκατομμυρίων, συζήτησε η κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών. Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας στις 8 Δεκεμβρίου.

Η μερίδα του λέοντος του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, ήτοι €37,8 εκατ., αναλογεί σε αγορά καυσίμων (€30,3 εκατ.) και αγορά δικαιωμάτων θερμοκηπιακών αερίων, ανάγκες που προέκυψαν λόγω αυξημένης ζήτησης αλλά και συντηρητικών αρχικών προβλέψεων της ΑΗΚ.

Όπως εξήγησε ο Κώστας Κολλακίδης, Διευθυντής λογιστικής διοίκησης και προϋπολογισμού της ΑΗΚ, οι αυξημένες ανάγκες, προέκυψαν από την αυξημένη ζήτηση ηλεκτρισμού.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου, ανέφερε ενδεικτικά ότι μέχρι τον περασμένο Αύγουστο, η κατανάλωση ηλεκτρισμού αυξήθηκε κατά 4% σε ετήσια βάση.

Αλλά οι προβλέψεις για την κατανάλωση ήταν πολύ πιο συντηρητικές για την αύξηση της ζήτησης, είπε ο κ. Κολλακίδης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι δαπάνες της ΑΗΚ (περιλαμβανομένων των δαπανών για αγορά καυσίμων) είχε προϋπολογιστεί και εγκρίθηκαν στον τακτικό προϋπολογισμό για το τρέχων έτος και γι’ αυτό υποβλήθηκε ο συμπληρωματικός για κάλυψη της αυξημένης κατανάλωσης καυσίμων.

Σημείωσε ακόμη πως η αυξημένη ανάγκη σε συμβατικά καύσιμα, προέκυψε και από τη μειωμένη – σε σύγκριση με την προϋπολογιζόμενη – συνεισφορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στην παραγωγή ηλεκτρισμού. Η μείωση αυτή είχε ως αποτέλεσμα οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες για τις ΑΠΕ να μειωθούν κατά €2,5 εκατ.

Συνυφασμένες με την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος είναι και οι αυξημένες δαπάνες ύψους €7,5 εκατ για αγορά δικαιωμάτων θερμοκηπιακών αερίων.

Αφού η ζήτηση ήταν αυξημένη, χρησιμοποιήσαμε περισσότερο καύσιμο και πρέπει να αγοράσουμε δικαιώματα, είπε ο κ. Κολλακίδης.

Όπως αναφέρεται στο σημείωμα που υπεβλήθη στην επιτροπή, οι συνολικές δαπάνες για τα καύσιμα για το 2017 είχαν προϋπολογιστεί στα €316,8 εκατ. ενώ το αναθεωρημένο σύνολο δαπανών καυσίμων μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου υπολογίζεται στα 349,5 εκατ.

Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε, τα δικαιώματα αγοράς θερμοκηπιακών αερίων είχαν προϋπολογιστεί στα €4 ευρώ ανά τόνο, ενώ η τιμή αυξήθηκε στα €7/τόνο.

Εξάλλου, ποσό €6,7 εκατ. αντιστοιχεί σε αποδοχές προσωπικού. Πρόκειται για €6 εκατ. για κάλυψη του συνταξιοδοτικού κόστους, όπως φάνηκε μετά από αναλογιστική μελέτη και €700.000 για δικαιώματα υπερωριών για κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν για την εύρυθμη λειτουργία των υποπαραγωγών σταθμών παραγωγής και του Δικτύου Μεταφοράς και Διανομής.

Για τις 24 θέσεις, ζητήθηκε η έγκρισή τους, ενώ η πλήρωση των θέσεων θα γίνει το 2018.
Όπως εξήγησε ο κ. Κολλακίδης, αν οι θέσεις αυτές περιληφθούν στον τακτικό προϋπολογισμό του 2018 θα υπάρξει καθυστέρηση.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο προεδρεύεων της Επιτροπής, Μάριος Μαυρίδης απέδωσε την αύξηση στην ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας.

«Η οικονομική ανάπτυξη έχει και κόστος», είπε.

Ο κ. Μαυρίδης είπε πως οι αυξημένες δαπάνες της ΑΗΚ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προέκυψαν από μια σειρά παραγόντων.

Ήταν οι συντηρητικές προβλέψεις για το 2017, ήταν η μειωμένη παραγωγή από ΑΠΕ λόγω κλιματολογικών συνθηκών, όπως επίσης η αυξημένη τιμή του πετρελαίου, καθώς η ΑΗΚ χρησιμοποίησε περισσότερο πετρέλαιο (αντί μαζούτ) που είναι ακριβότερο καύσιμο.

Σημείωσε πως τα έσοδα που θα πάρει η ΑΗΚ από την αυξημένη κατανάλωση είναι υψηλότερα από τις δαπάνες και ως εκ τούτου δεν θα προκύψει ζημιά για τον οργανισμό.

Για λανθασμένη ενεργειακή πολιτική εκ μέρους της κυβέρνησης, μίλησε ο Πρόεδρος των Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης.

Η αποδέσμευση αυτή αποτελεί την καλύτερη απόδειξη αυτού που λέγαμε ως Οικολόγοι ότι η ενεργειακή πολιτική αυτής της κυβέρνησης έχει αποτύχει πλήρως γιατί χρειάζονται άλλα €30 εκατ για αγορά καυσίμων και άλλα €7,5 εκατ για αγορά δικαιωμάτων ρύπων.

«Γιατί η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αναπτύξει τις ΑΠΕ έμεινε στάσιμη η Κύπρος, δεν κατάφερε να εφαρμόσει πιο ενεργειακά ωφέλιμες πολιτικές στην παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας και επιπλέον είχαμε βλάβη ορισμένων μηχανών της ΑΗΚ και πληρώσαμε επιπλέον καύσιμο διότι χρειάστηκε να δουλέψουν πιο ενεργοβόρες μηχανές», είπε.

«Η καθυστέρηση στην έλευση στου Φυσικού Αερίου πληρώνεται. €40 εκατ είναι το αποτέλεσμα της λανθασμένης πολιτικής της κυβέρνησης», είπε και επεσήμανε ότι σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα αγοράς ρύπων το 2018 τα πράγματα θα είναι χειρότερα διότι μειώνεται η έκπτωση που δικαιούταν η Κύπρος.

Πηγή: ΚΥΠΕ