Δικαιώθηκε ο αγώνας της ΕΚΥΣΥ – Με πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ τροποποιήθηκε η νομοθεσία του Ε.Ε.Ε.

Επιτρέπεται πλέον στους συνταξιούχους να υποβάλουν αίτηση, για να επανακτήσουν την μικρή επιταγή

Η ΕΚΥΣΥ εκφράζει τη μεγάλη ικανοποίηση της από το γεγονός ότι η Βουλή ψήφισε σε Νόμο τη  Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2017 πρόταση Νόμου που εισηγήθηκε το ΑΚΕΛ η οποία τροποποιεί τη νομοθεσία για το Ε.Ε.Ε και παρέχει πλέον την δυνατότητα υποβολής αίτησης από τους χαμηλοσυνταξιούχους για την  επανάκτηση της  μικρή επιταγή χωρίς κανένα χρονικό πλαίσιο.

Η ΕΚΥΣΥ από την ημέρα της εφαρμογής της νομοθεσίας για το Ε.Ε.Ε. εντόπισε τη μεγάλη αδικία, τονίζοντας από τότε ότι παραβιάζεται ξεκάθαρα η αρχή της ισότητας αφού για άλλες κατηγορίες αιτητών Ε.Ε.Ε.(ανέργους ,αλλοδαπούς, ευρωπαίους πολίτες κ.α.) επιτρέπεται να υποβάλουν αίτηση ανά πάσα στιγμή.

Συγκεκριμένα απαγορευόταν να υποβάλουν αίτηση οι χαμηλοσυνταξιούχοι που τους αποκόπηκε η μικρή επιταγή, την οποία δικαιούνταν με βάση το σχέδιο ενίσχυσης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, λόγω του ότι δεν υπέβαλαν έγκαιρα την αίτηση τους όπως πρόβλεπε η νομοθεσία για το Ε.Ε.Ε. δηλαδή μέχρι 30/11/2014.

Ως αποτέλεσμα χιλιάδες  χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν χάσει μέχρι και 170 ευρώ το μήνα που συνολικά σε τρία χρόνια συμποσούνται γύρω στις 12000 ευρώ για ένα νοικοκυριό 2 ατόμων χαμηλοσυνταξιούχων.

Όπως είναι γνωστό η ΕΚΥΣΥ έκανε πάρα πολλά διαβήματα  και είχε αρκετές συναντήσεις με το Υπουργείο  Εργασίας  για το σοβαρό αυτό πρόβλημα ωστόσο  η απάντηση του ήταν επίμονα αρνητική ακόμη και σε τεκμηριωμένες περιπτώσεις για άτομα που την περίοδο αυτή είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας.  Όφειλαν όπως υπερτονιζόταν   σε απαντήσεις του υπουργείου να υποβάλουν αίτηση  μέχρι την καθορισμένη προθεσμία ,αγνοώντας ότι η νομοθεσία ήταν πολύπλοκη ,δυσνόητη και σύγχυζε τους ηλικιωμένους οι οποίοι δεν είχαν και την αναγκαία βοήθεια για την συμπλήρωση  των πολυσέλιδων αιτήσεων και την επισύναψη όλων των αναγκαίων βεβαιώσεων, στοιχείων  από τράπεζες ,κτηματολόγια, πιστοποιήσεις κ.λ.π…

Η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο Εργασίας μέχρι σήμερα αρνούνταν τις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΚΥΣΥ και τις προτάσεις της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας για αλλαγή αυτής της κατάφορα άδικης πρόνοιας στη νομοθεσία του Ε.Ε.Ε

Η ΕΚΥΣΥ εκφράζει την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση της Βουλής και θα εφαρμόσει χωρίς άλλη καθυστέρηση τη νέα νομοθεσία η οποία αίρει αυτή τη μεγάλη αδικία που επισυμβαίνει για τρία ολόκληρα χρόνια και πλήττει τα εισοδήματα και το βιοτικό επίπεδο των χαμηλοσυνταξιούχων.

Τέλος η ΕΚΥΣΥ , ευχαριστεί την Βουλή και ιδιαίτερα το ΑΚΕΛ το οποίο από την αρχή στήριξε την δικαιολογημένη απαίτηση των χαμηλοσυνταξιούχων, για την συμβολή τους στη τροποποίηση της νομοθεσίας. Επίσης συγχαίρει  τους συνταξιούχους που με την συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργάνωσε η ΕΚΥΣΥ ,κατάφεραν να αλλάξει η νομοθεσία και να αρθεί η αδικία εις βάρος των ηλικιωμένων που έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχιας.