Οι δικηγόροι ζήτησαν αθώωση, οι δικαστές θέλουν απολογία…

Σε κρίσιμο σημείο, η δίκη για εικονικούς γάμους Ρουμάνων γυναικών θυμάτων εμπορίας, με Πακιστανούς στην Κύπρο

Του Μάριου Δημητρίου

Την απαλλαγή και αθώωση των επτά κατηγορουμένων, της πολύπλοκης υπόθεσης συνωμοσίας για τέλεση παράνομων, εικονικών γάμων με Πακιστανούς φοιτητές στην Κύπρο και εμπορίας και εκμετάλλευσης προσώπων, ζήτησαν στις 28 Νοεμβρίου 2017 από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας οι πέντε δικηγόροι τους, όμως το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημά τους, κρίνοντας ότι έχει αποδειχτεί εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον τους και κάλεσε τους κατηγορούμενους σε απολογία. Για την υπόθεση αυτή, που έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο, στον σχεδόν ένα χρόνο εκδίκασής της, κατηγορούνται επτά άτομα, – τρεις Πακιστανοί, τρεις Ρουμάνοι και ένας Κύπριος, ο δικηγόρος Κρις Χριστοδουλίδης. Για τον Κρις Χριστοδουλίδη, παρουσιάζεται ο δικηγόρος Χρίστος Χριστοδούλου, για τον Ρουμάνο γαμπρό του Χριστοδουλίδη, Samuel Scripcariouc o δικηγόρος Ροβέρτος Βραχίμης, για τη Ρουμάνα Christina Iordaeche και για τους δύο Πακιστανούς φοιτητές στο Americanos College, Shoaib Afzal και Talha Farooq, ο δικηγόρος Ευάγγελος Χειμώνας, για τη Ρουμάνα Elena Duca, ο δικηγόρος Κυριάκος Σαββίδης και για τον Πακιστανό αιτητή ασύλου Zohaib Aslam, ο δικηγόρος Χρίστος Ιάσονος. Μια από τις 18 κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι, αναφέρει ότι «σε άγνωστη ημερομηνία, μεταξύ των ημερομηνιών 3 Μαρτίου 2016 και 21 Μαρτίου 2016, στην Κυπριακή Δημοκρατία, συνωμότησαν μεταξύ τους, όπως με απάτη ή με άλλο δόλιο τρόπο, να καταδολιεύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την τέλεση εικονικών γάμων με Ευρωπαίους πολίτες, με απώτερο σκοπό την εξασφάλιση της παραχώρησης δελτίου παραμονής στη Δημοκρατία ή σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Οι κατηγορούμενοι δεν παραδέχτηκαν ενοχή.

«Κλειδωμένες» για δύο βδομάδες

Παραπονούμενες στην υπόθεση, είναι τρεις νεαρές Ρουμάνες, η Elena Patrascu, η Adina Neascu και η Alexandra Raluca Oprea, που αναγνωρίστηκαν από την κυπριακή Αστυνομία, ως θύματα εμπορίας προσώπων. Η αυλαία της εκδίκασης της υπόθεσης, άνοιξε στις 10 και 11 Ιανουαρίου 2017, με την παρουσία της πρώτης μάρτυρος κατηγορίας, της 26χρονης, Alexandra Raluca Oprea, που ήρθε στην Κύπρο από το Βουκουρέστι και διάβασε στο Δικαστήριο, καταθέσεις της στην Αστυνομία, όπου κατάγγειλε παραπλάνηση και καταναγκαστικό εγκλεισμό της ίδιας και των δύο άλλων συμπατριώτισσών της, από κάποιους από τους κατηγορούμενους, σε διαμερίσματα στη Λευκωσία, με σκοπό να τις παντρέψουν με Πακιστανούς, παρά τη θέλησή τους. Έφτασαν στην Κύπρο στις 3 Μαρτίου 2016, συνοδευόμενες από την κόρη της Elena Duca, την Betty (Beatrice Chisilau) και μια δεύτερη Ρουμάνα, τη Mari. Σύμφωνα με τις παραπονούμενες, «παρέμειναν στο διαμέρισμα αυτό, μέχρι τις 17 Μαρτίου 2016, κλειδωμένες», ενώ στις 17 Μαρτίου 2016, μετέβηκαν σε δεύτερο διαμέρισμα, όπου και τις εντόπισε η Αστυνομία.

Οι δύο παραπονούμενες που δεν ήρθαν

Η Raluca Oprea, είχε αντεξεταστεί σκληρά από τους δικηγόρους των κατηγορουμένων, οι οποίοι αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς της και υποστήριξαν ότι λέει ψέματα και ότι οι πελάτες τους είναι αθώοι. Οι άλλες δύο παραπονούμενες, είχαν δώσει καταθέσεις στην Αστυνομία στα αρχικά στάδια της υπόθεσης, τον Μάρτη 2016, αλλά δεν προσήλθαν για να καταθέσουν στη δίκη, μέσα στο 2017. Σύμφωνα με μαρτυρία του αστυνομικού του Γραφείου της Αστυνομίας για Καταπολέμηση της Εμπορίας Προσώπων, Γιώργου Θωμά, στις 6 Νοεμβρίου 2017, στο Κακουργιοδικείο, η Elena Patrascu εντοπίσθηκε στη Ρουμανία, αλλά διαμήνυσε ότι «δεν επιθυμεί να ταξιδέψει στην Κύπρο και να μαρτυρήσει ενώπιον Δικαστηρίου». Ο αστυνομικός ανέφερε επίσης ότι δεν εντοπίσθηκε η Adina Neascu, ο γιος της οποίας, πληροφόρησε τη Ρουμανική Αστυνομία, ότι η μητέρα του βρίσκεται στη Γερμανία, όπου και εργάζεται.

«Καλείσθε να προβάλετε την υπεράσπισή σας»

Την ενδιάμεση απόφαση του τριμελούς Δικαστηρίου, με Πρόεδρο την Έλενα Εφραίμ και Πάρεδρους τον Νίκο Γερολέμου και τη Στέλλα Χριστοδουλίδου Μέσσιου, με την οποία το Δικαστήριο αποδέχεται τη θέση της Κατηγορούσας Αρχής ότι έχει αποδειχτεί εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον όλων των κατηγορούμενων στα αδικήματα που αντιμετωπίζουν, διάβασε στη δικάσιμο της 28ης Νοεμβρίου 2017, η κυρία Μέσσιου. Είπε ότι η θέση του Δικαστηρίου, είναι ότι οι επτά κατηγορούμενοι πρέπει να κληθούν σε απολογία και τους εξήγησε τα δικαιώματά τους. «Έχει αποδειχτεί εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον σας και καλείστε τώρα να προβάλετε την υπεράσπισή σας», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι μπορούν να το κάνουν αυτό, επιλέγοντας ένα από τους εξής τρόπους: Πρώτο, να παραμείνουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου και χωρίς όρκο, να δώσουν τη δική τους εκδοχή, οπότε δεν θα είναι υπόλογοι σε αντεξέταση από την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής. Δεύτερο, να δώσουν ένορκη μαρτυρία από το εδώλιο του μάρτυρα, οπόταν θα υποστούν αντεξέταση και τρίτο, να μη πουν τίποτε, δηλαδή να εξασκήσουν το δικαίωμα της σιωπής. «Ανεξάρτητα από τις επιλογές σας, θα έχετε την ευκαιρία να καλέσετε μάρτυρες στο Δικαστήριο που θα βοηθήσουν την υπόθεσή σας», ανέφερε η Δικαστής.

«Δεν έχει αποδειχτεί καμιά κατάχρηση»

Σε σύντομη προφορική τοποθέτησή του, ο δικηγόρος του Πακιστανού αιτητή ασύλου Zohaib Aslam, Χρίστος Ιάσονος, (που επέδωσε και γραπτό σημείωμα στο Δικαστήριο), υποστήριξε ότι «εκ πρώτης όψεως, δεν έχει αποδειχτεί υπόθεση εναντίον του πελάτη του» και ότι «κανένας μάρτυρας δεν έχει αναφέρει οποιαδήποτε μαρτυρία, εναντίον του». Σημείωσε ότι ο πελάτης του, παραδέχτηκε μόνο την κατηγορία ότι παρέμεινε στην Κυπριακή Δημοκρατία, από 7.12.2015 – 21.3.2016, μετά τη λήξη της προσωρινής άδειας διαμονής του. Ο δικηγόρος παρατήρησε ότι οι δύο από τις τρεις παραπονούμενες, δεν προσήλθαν να μαρτυρήσουν στο Δικαστήριο. Προφορικά τοποθετήθηκε στο Δικαστήριο και ο Ροβέρτος Βραχίμης, δικηγόρος του Ρουμάνου κατηγορούμενου Samuel Scripcariouc που κατηγορείται ότι  παρέλαβε τις παραπονούμενες στο αεροδρόμιο Λάρνακας και τις μετέφερε στη Λευκωσία. «Θεωρώ ότι δεν έχουν αποδειχτεί συστατικά στοιχεία του αδικήματος, για τα οποία πρέπει να κληθεί σε απολογία», είπε ο κ. Βραχίμης, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τη μαρτυρία, στο αυτοκίνητο του πελάτη του στο αεροδρόμιο, μπήκαν η Elena Patrascu και η Raluca Oprea, ενώ η Mari και η Adina, μπήκαν σε άλλο αυτοκίνητο. Υποστήριξε ότι «δεν αποδείχτηκε ότι ο πελάτης του, καταχράσθηκε την ευπαθή θέση των παραπονούμενων γυναικών, με σκοπό την εκμετάλλευσή τους, για τέλεση εικονικού γάμου. Δεν αποδείχτηκε έκανε κάτι τέτοιο, ότι με το να τις μεταφέρει στη Λευκωσία, καταχράστηκε την ευπαθή τους θέση για να τις εκμεταλλευτεί, με την τέλεση εικονικού γάμου. Δεν έχει αποδειχτεί καμιά κατάχρηση, ούτε ότι οι δύο γυναίκες ήταν σε ευπαθή θέση και ότι ο σκοπός που τις παρέλαβε ο κατηγορούμενος, ήταν για να τις εκμεταλλευτεί, δηλαδή για να κάνουν εικονικούς γάμους. Δεν έχει αποδειχτεί ότι συνωμότησε με οποιονδήποτε από τους άλλους έξι κατηγορούμενους για να τελέσει εικονικούς γάμους, ούτε ότι χρησιμοποίησε οποιοδήποτε δόλιο μέσο, για να καταδολιεύσει την Κυπριακή Δημοκρατία». Υποστήριξε επίσης ότι «διαμεσολάβησε με τον έβδομο κατηγορούμενο (σ. σ. τον πεθερό του, Κρις Χριστοδουλίδη), για να βρεθεί διαμέρισμα να μείνουν οι κοπέλες όταν ήρθαν στη Λευκωσία. Δεν ήταν δηλαδή προγραμματισμένο να μείνουν κάπου, αλλά ήρθαν στη Λευκωσία και μόνο τότε, προέκυψε το θέμα της διαμονής τους. Το ότι πήγε να τις μεταφέρει, δεν αποδεικνύει τίποτε».

«Η πλέον ταλαιπωρημένη κατηγορούμενη»

Ο δικηγόρος της Elena Duca, Κυριάκος Σαββίδης υπέβαλε στη δική του γραπτή αγόρευση, εισήγηση για απαλλαγή και αθώωση της, «για το λόγο ότι η Κατηγορούσα Αρχή απέτυχε να αποδείξει εκ πρώτης όψεως, υπόθεση εναντίον της, έτσι ώστε να δικαιολογείται η κλήση της σε απολογία. Τη χαρακτήρισε ότι «είναι η μόνη, ή η περισσότερο ταλαιπωρημένη από όλους τους συγκατηγορούμενους της, υπόδικος εδώ και 16 μήνες». Ισχυρίσθηκε ο δικηγόρος ότι η πελάτισσά του, «σε ουδεμία στρατολόγηση ή/και εκμετάλλευση προσώπων, προέβη για τις ισχυριζόμενες ως θύματα. Η μόνη εκ των τριών που προσήλθε σε μαρτυρία, είναι η Alexandra Raluca Oprea η οποία περιέπεσε σε πολλές αντιφάσεις και καθ’ ημάς, είναι αναξιόπιστη».

Περί της αντινομικής μαρτυρίας

Εξάλλου ο δικηγόρος Ευάγγελος Χειμώνας, εισηγήθηκε στη δική του αγόρευση, ότι «δεν έχει αποδειχθεί εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον των πελατών του», δηλαδή της Ρουμάνας Christina Iordaeche και των δύο Πακιστανών φοιτητών στο Americanos College, Shoaib Afzal και Talha Farooq. Πρόσθεσε ότι «ελλείπουν συστατικά στοιχεία των αδικημάτων τα οποία αντιμετωπίζουν και η μαρτυρία που έχει προσφερθεί είναι τόσο αντινομική, ώστε κανένα λογικό Δικαστήριο, να μη μπορεί να καταδικάσει αυτούς, στο τέλος της ημέρας». Το καθεστώς παραμονής τους ήταν αυτό του φοιτητή, είχαν άδεια παραμονής στο έδαφος της Δημοκρατίας, όπου ήδη βρίσκονταν και δεν ήταν ανάγκη να τελέσουν ή να αποπειραθούν να τελέσουν εικονικό γάμο, για να εξασφαλίσουν είσοδο στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με βάση μαρτυρία που προσφέρθηκε, είχαν δικαίωμα παραμονής στην Κυπριακή Δημοκρατία». Σε σχέση με την κατηγορούμενη Christina Iordaeche, ο δικηγόρος αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι οι δύο από τις τρεις παραπονούμενες «δεν έχουν δώσει μαρτυρία κι ελλείπει μαρτυρία από μέρους τους, που να υποστηρίζει εμπλοκή της στη διάπραξη των αδικημάτων».

Τέλος ο δικηγόρος Χρίστος Χριστοδούλου, αναφέρει μεταξύ άλλων, για τον πελάτη του Κρις Χριστοδουλίδη, ότι «όλη η μαρτυρία, είναι είτε ανύπαρκτη, είτε εξ ακοής, είτε συγκατηγορούμενου (σ. σ. της Elena Duca), που η ίδια απαξίωσε, που κανένα λογικό Δικαστήριο δεν πρέπει να βασίσει την καταδίκη της. Το  ίδιο ισχύει για τα συστατικά του αδικήματος. Ποια μαρτυρία υπάρχει ενώπιον σας, η οποία καλύπτει τα συστατικά των αδικημάτων όπως τα έχω αναλύσει; Δεν υπάρχει τέτοια μαρτυρία και θα πρέπει ο κατηγορούμενος 7 (Κρις Χριστοδουλίδης), να απαλλαγεί από όλες τις κατηγορίες, στο παρόν στάδιο».

«Μια εκ πρώτης όψεως ενοχή»

Αναφέρει μεταξύ άλλων στη γραπτή της αγόρευση εκ μέρους της Κατηγορούσας Αρχής, η Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας,  Έλλη Φλωρέντζου: «Ευσεβάστως υποβάλλω ότι το αίτημα των δικηγόρων των κατηγορουμένων, για μη στοιχειοθέτηση εκ πρώτης όψεως, υπόθεσης κατά των κατηγορουμένων, είναι αβάσιμο». Εξηγεί ότι «η παρούσα υπόθεση κατά των κατηγορουμένων, αφορά την τέλεση 18 συνολικά κατηγοριών-ποινικών αδικημάτων απόπειρας διάπραξης τέλεσης εικονικού γάμου, απόπειρας υποβοήθησης υπηκόου τρίτης χώρας να παραμείνει παράνομα στη Δημοκρατία και της εμπορίας ενήλικου προσώπου, με σκοπό την εκμετάλλευση του, για τέλεση εικονικού γάμου. Με την παρούσα αγόρευση, προσπάθεια της Κατηγορούσας Αρχής είναι  να παρουσιάσει τα σημεία και στοιχεία από το μαρτυρικό υλικό, έγγραφα, καταθέσεις κλπ, που καταδεικνύουν, όχι την πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ενοχή των κατηγορουμένων, αλλά την ύπαρξη μιας εκ πρώτης όψεως ενοχής τους, σύμφωνα με τη νομολογία. Σημαντικότατοι και κύριοι μάρτυρες της παρούσας υπόθεσης, ήταν οι παραπονούμενες, αναγνωρισμένα θύματα εμπορίας, οι οποίες με τις καταθέσεις τους στην Αστυνομία και μια εξ αυτών δια ζώσης μαρτυρίας, μετέφεραν στο Δικαστήριο την ιστορία τους. Μια ιστορία που διαμορφώθηκε λόγω της ευάλωτης θέσης στην οποία βρίσκονταν και ήταν αυτή που τους έφερε στη θέση αυτή. Το γεγονός ότι δύο εξ αυτών, δεν θέλησαν και δεν προσήλθαν στο Δικαστήριο, δεν μειώνει σε καμία περίπτωση τα όσα βίωναν, βίωσαν και κατέθεσαν οι παραπονούμενες, αλλά επιβεβαιώνει κατά την άποψή μας, αυτό ακριβώς το γεγονός της θυματοποίησής τους. Οι κατηγορούμενοι έχουν κατά την άποψή μας, εμπλοκή στα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται και συνδέονται μεταξύ τους, κυρίως με περιστατική μαρτυρία».

«Κύκλωμα, όπου ο κάθε ένας, είχε ρόλο»

Σύμφωνα με την Κατηγορούσα Αρχή, «τα θύματα Elena Patrascu, Adina Neascu και Alexandra Raluca Oprea, ξεκίνησαν το ταξίδι τους για την Κύπρο, με σκοπό να εργαστούν. Τους συνέδεε η ανάγκη εξεύρεσης καλύτερης ζωής. Η Adina τις προέτρεψε γι’ αυτό το ταξίδι, αφού πείστηκε η ίδια από την Elena Duca, για το καλύτερο που θα τους συνέβαινε και έπεισε και τις άλλες. Αυτό φαίνεται στις καταθέσεις τους, αλλά και από όσα κατέθεσε δια ζώσης στο Δικαστήριο, η Raluca Oprea, θύμα της υπόθεσης. Οι καταθέσεις της Raluca, αλλά και η μαρτυρία της, δεικνύουν ότι η ίδια είχε οικονομική ανάγκη αφού ο μισθός της ήταν 250 ευρώ το μήνα και αναφέρει ότι ενώ σπούδαζε, διέκοψε τις σπουδές της λόγω ασθένειας του πατέρα της και πλέον εργάζεται. Ο λόγος που ήρθε στην Κύπρο, ήταν γιατί θα έπαιρνε καλύτερο μισθό 800 – 1000 ευρώ. Το πρόσωπο που θα κανόνιζε να έρθουν στην Κύπρο για να εργαστούν, ήταν μια άλλη γυναίκα, πιο μεγάλη σε ηλικία την οποία αναγνώρισε ως την Elena Duca, αυτή που τις έφερε στην Κύπρο και η Christina Mihaela Iordaeche, αυτή που τις πρόσεχε στα διαμερίσματα που έμενε στην Κύπρο (δηλαδή οι κατηγορούμενες 6 και 4, αντίστοιχα). Στο στάδιο της μαρτυρίας της στο Δικαστήριο, κάνει αναφορά στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια διαλείμματος στη λήψη κατάθεσής της στην Αστυνομία, είδε στο χώρο τον κατηγορούμενο 7 (Κρις Χριστοδουλίδη) και τον κατηγορούμενο 5 (Samuel Scripcariouc), τα ονόματα των οποίων γνώριζε από την Duca, και ένιωθε φόβο γι’ αυτούς. Ο κατηγορούμενος 5, είναι το πρόσωπο που τις παρέλαβε από το αεροδρόμιο και τις μετέφερε στο πρώτο διαμέρισμα που στεγάστηκαν. Έκανε δηλαδή τη μεταφορά τους και παρείχε τέτοιες υπηρεσίες, οι οποίες δεν ανάγονται σε φιλική σχέση, αν ληφθεί υπόψη ότι τα πρόσωπα που συνόδευαν τα δύο θύματα, δηλαδή η Betty και η Mari, ήταν η κόρη και η αδελφότεκνη της κατηγορουμένης 6 Elena Duca. Η δική μας θέση, είναι ότι ενεργούσαν ως κύκλωμα και ο κάθε ένας τους, είχε και διαδραμάτισε συγκεκριμένο ρόλο στην τελική έκβαση της υπόθεσης, που δεν ήταν άλλη, από του να γίνει εικονικός γάμος ευρωπαίων πολιτών, με πολίτες τρίτων χωρών, ώστε να αποκτήσουν οι τελευταίοι, δελτίο παραμονής στη Δημοκρατία και στον ευρωπαϊκό χώρο. Ενδεικτικό το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος 5 Samuel Scripcariouc, σε συνεννόηση με τον κατηγορούμενο 7 Κρις Χριστοδουλίδη, εξασφάλισαν διαμονή στα θύματα. Τούτο φάνηκε και στην κατάθεση στο Δικαστήριο, του μάρτυρα κατηγορίας Τάσου Αναστασίου, με τον οποίο οι δύο προαναφερθέντες κατηγορούμενοι συνεννοήθηκαν, ώστε να τους παραχωρήσει το διαμέρισμά του. Σε εκείνο το διαμέρισμα άκουσε το θύμα για πρώτη φορά την κατηγορούμενη 6 Elena Duca, να μιλά στο τηλέφωνο για γάμο με κάποιον που δεν ήξερε».

Οι Πακιστανοί και τα θύματα εμπορίας

Για τους τρεις Πακιστανούς κατηγορούμενους, η Κατηγορούσα Αρχή αναφέρει ότι «φαίνεται στις καταθέσεις τους που είναι τεκμήρια στο Δικαστήριο, ότι αποδέχτηκαν ως γεγονός να πληρώσουν ποσό χρημάτων, ώστε να παντρευτούν και έτσι να πετύχουν την πολυπόθητη άδεια παραμονής τους στη Δημοκρατία. Από τις πρώτες μέρες, τόσο η κατηγορούμενη 4 Christina Mihaela, όσο και κατηγορούμενη 6 Elena Duca, είχαν τον έλεγχο των θυμάτων. Όσον αφορά τον κατηγορούμενο 7 Κρις Χριστοδουλίδη, η εμπλοκή του στην υπόθεση στηρίζεται κατά βάση, σε περιστατική μαρτυρία. Είναι το πρόσωπο, το οποίο σε συνεννόηση με την κατηγορούμενη 6 Elena Duca και τον κατηγορούμενο 5 Samuel Scripcariouc, φρόντισε την εξεύρεση θυμάτων, στρατολόγησή τους και τη μεταφορά και διαμονή των θυμάτων στην Κύπρο. Θέση της Κατηγορούσας Αρχής είναι ότι από τη δοθείσα μαρτυρία, είναι ξεκάθαρο ότι έχει τελεστεί το αδίκημα της εμπορίας ενήλικων προσώπων. Κοινή συνισταμένη των πραγμάτων, είναι ότι οι κατηγορούμενοι ως ομάδα και/ή μαζί με άλλα πρόσωπα συνωμότησαν, μέσω δόλου ή απάτης, και/ή κατάχρησης της ευπαθούς θέσης των παραπονουμένων, στρατολόγησαν και μετέφεραν τα θύματα στην Κύπρο, με το πρόσχημα ότι θα τους έβρισκαν δουλειά για να εργαστούν, με σκοπό την εκμετάλλευση τους και την τέλεση εικονικών γάμων, ώστε να αποκομίσουν οικονομικό όφελος κάποιοι εξ αυτών και οι άλλοι τη μόνιμη παραμονή τους. Το γεγονός ότι δεν συντελέστηκαν οι εικονικοί γάμοι, δεν αποδυναμώνει την παράνομη δραστηριότητα των κατηγορουμένων. Τα θύματα στρατολογήθηκαν με τις οδηγίες ή και επιταγές του κατηγορουμένου 7 Κρις Χριστοδουλίδη και 6 Elena Duca, μεταφέρθηκαν στην Κύπρο από τον κατηγορούμενο 5 Samuel Scripcariouc, που ενεργούσε για τον κατηγορούμενο 7, κρατούνταν χωρίς τη θέλησή τους, από τις κατηγορούμενες 4 και 6 και στην πορεία, οι κατηγορούμενοι 1 – 3 Πακιστανοί, θα προχωρούσαν σε εικονικό γάμο μαζί τους, ώστε να εξασφαλίσουν την παραμονή τους στη Δημοκρατία, ή και σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα».

*Επόμενες δικάσιμοι ορίσθηκαν για τις 12, 15 και 18 Δεκεμβρίου 2017.

Η πρώτη μάρτυρας κατηγορίας Raluca Oprea, που ήρθε από τη Ρουμανία και κατέθεσε στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, στις 10 και 11 Ιανουαρίου 2017, ανοίγοντας την αυλαία αυτού του δικαστικού θρίλερ.

Στιγμιότυπο από προσευχή στο Τέμενος Ομεριέ στη Λευκωσία, όπου γνωρίστηκαν μερικοί από τους Πακιστανούς εμπλεκόμενους στην υπόθεση αυτή.

Φωτό: Οι πέντε δικηγόροι των επτά κατηγορουμένων, φωτογραφίζονται για την «24», την περασμένη Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017, έξω από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας. Από αριστερά Χρίστος Χριστοδούλου, Κυριάκος Σαββίδης, Ροβέρτος Βραχίμης, Ευάγγελος Χειμώνας και Χρίστος Ιάσονος. (Φωτογραφία Βάσια Χαραλαμπίδη).