Επιτελείο Σ.Μαλά: Η πάροδος του χρόνου προσθέτει νέα εμπόδια και δυσκολίες στο Κυπριακό

Tην αποφασιστικότητα του να εργαστεί για την επανέναρξη της διαδικασίας συμφωνημένης λύσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν επανέλαβε σήμερα ο υποψήφιος Πρόεδρος Σταύρος Μαλάς, μιλώντας σε 34 ξένους πρεσβευτές που είναι διαπιστευμένοι στη χώρα μας, σε πρόγευμα εργασίας που τους παρέθεσε σε ξενοδοχείο στη Λευκωσία.

«Η πάροδος του χρόνου προσθέτει νέα εμπόδια και νέες δυσκολίες στο Κυπριακό» τόνισε ο Σταύρος Μαλάς αναφερόμενος στην αύξηση του εποικισμού, την εκμετάλλευση των ε/κ περιουσιών αλλά και την ανασφάλεια που προκαλεί η παρουσία της Τουρκίας στο νησί και η στασιμότητα στο Κυπριακό.

Ο Σταύρος Μαλάς υπογράμμισε επίσης τη δέσμευση του στη λύση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας και υπέδειξε ότι τυχόν εγκατάλειψη της θα οδηγούσε σε αδιέξοδα και περιπέτειες. Επανέλαβε επίσης τη θέση του για αξιοποίησης των υφιστάμενων συγκλίσεων, του Πλαισίου Γκουτέρες και του Μηχανισμού Εφαρμογής της Λύσης, υπενθυμίζοντας ότι το Πλαίσιο Γκουτέρες ικανοποιεί βασικές ανησυχίες της ε/κ πλευράς αφού καταργεί τη Συνθήκη Εγγύησης και τα επεμβατικά δικαιώματα και ζητά επιστροφή της Μόρφου. Ο δε Μηχανισμός αναθέτει την ευθύνη της εφαρμογής στα Ηνωμένα Έθνη αποκλείοντας τις εγγυήτριες δυνάμεις και δίνοντας τους μόνο συμβουλευτικό ρόλο.

Αναφερόμενος στην οικονομία ο Σταύρος Μαλάς υπέδειξε ότι τα προβλήματα της χώρας βρίσκονταν και συνεχίζουν να βρίσκονται κυρίως στον τραπεζικό τομέα, κάνοντας ειδική αναφορά στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μίλησε επίσης για το πισωγύρισμα των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα, τους ανεπαρκείς μισθούς και τη διεύρυνση της φτώχειας στη χώρα μας.

Ο Στ. Μαλάς ανέλυσε στους ξένους πρέσβεις το πρόγραμμα του για τον επανασχεδιασμό του οικονομικού μοντέλου της Κύπρου, στα πλαίσια του οποίου θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση των επενδύσεων στην Έρευνα και Καινοτομία. Πρόκειται για ένα τομέα, επεσήμανε ο Σταύρος Μαλάς, που επιστρέφει τις επενδύσεις του στο πολλαπλάσιο και δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας. Πρόσθεσε επίσης, ότι είναι εκείνος ο υποψήφιος που έχει την αδιαμφισβήτητη βούληση και γνώση να συγκρουστεί με όποια συμφέροντα χρειαστεί για να εφαρμοστεί το Γενικό Σύστημα Υγείας αλλά και να ρυθμιστούν δίκαια οι εργασιακές σχέσεις, κατοχυρώνοντας και αξιοπρεπή κατώτατο μισθό για κάθε εργαζόμενο στον τόπο μας.

Τέλος, ο Σταύρος Μαλάς στηλίτευσε την αρνητική εικόνα που εκπέμπει η Κύπρος στα θέματα διαφθοράς αλλά και του πολιτικού νεποτισμού. «Δεν προέρχομαι από το πολιτικό σύστημα και το κατεστημένο, αλλά από τον κόσμο της επιστήμης» υπέδειξε ο Σταύρος Μαλάς τονίζοντας ότι η δική του διακυβέρνηση θα βασίζεται στη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την καθαρότητα.