Επίτροπος Εθελοντισμού: Αντίδοτο στην εσωστρέφεια ο εθελοντισμός

Ο εθελοντισμός είναι ένας εναλλακτικός τρόπος συμμετοχής του πολίτη στα κοινά, αλλά και ένα αντίδοτο στην εσωστρέφεια, στην αποξένωση και στον ατομισμό, αναφέρει σε μήνυμά του ο Επίτροπος Εθελοντισμού, Γιάννης Γιαννάκης, με την ευκαιρία 5ης Δεκεμβρίου, Διεθνούς Ημέρας Εθελοντισμού.


Προσθέτει ότι «εθελοντισμός είναι η ενσυνείδητη και ανιδιοτελής προσφορά στους συνανθρώπους μας και έχει ως κινητήρια δύναμη την αγάπη, είναι η προσφορά χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς προσδοκία υλικής αμοιβής ή προσωπικής προβολής».

Ο Επίτροπος Εθελοντισμού αναφέρει ότι ο εθελοντισμός «αποτελεί στάση ζωής και εκφράζεται μέσα από ποικιλόμορφες δράσεις με ένα όμως κοινό χαρακτηριστικό – την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου».

«Γενικότερα, η εθελοντική δράση αποτελεί μαθησιακή-μορφωτική λειτουργία, η οποία ενισχύει την απόκτηση κοινωνικών, επικοινωνιακών και επαγγελματικών δεξιοτήτων και αναπτύσσει νέες ικανότητες και ενδυναμώνει και δίνει νέο περιεχόμενο στη ζωή των ατόμων», συνεχίζει ο Επίτροπος Εθελοντισμού.

Για τον εθελοντισμό στον τόπο μας αναφέρει ότι «ασκείται κυρίως μέσα από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, από διάφορες ομάδες οργανωμένων πολιτών, και μέσα από πρωτοβουλίες των σχολείων, της εκκλησίας και της τοπικής κοινωνίας».

Τέλος, σημειώνει, ότι «ως Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων επιβραβεύουμε όλους όσοι συμβάλουν στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων της σύγχρονης κοινωνίας, μέσα από τις δράσεις τους και την κοινωνική προσφορά τους».

Πηγή: ΚΥΠΕ