Το ΕΒΕ Πάφου προωθεί την εκπόνηση τεχνοοικονομικής μελέτης για τη δημιουργία προβλητών σε Πάφο και Λατσί

Η κατασκευή προβλητών στην επαρχία Πάφου για ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού είναι στις προτεραιότητες του ΕΒΕ Πάφου, σύμφωνα με τον Πρόεδρό του Ανδρέα Δημητριάδη.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο κ. Δημητριάδης είπε πως το ΕΒΕ Πάφου προωθεί την εκπόνηση τεχνοοικονομικής μελέτης για τη δημιουργία προβλητών στην Πάφο και το Λατσί, την οποία θα διενεργήσει εξειδικευμένο γραφείο με ανάθεση από το ΕΒΕ Πάφου, έπειτα από απόφαση που λήφθηκε όταν επισκέφτηκε το Επιμελητήριο ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Ο κ. Δημητριάδης είπε πως το ΕΒΕ, μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, θα λάβει τεχνική βοήθεια από τις εταιρείες κρουαζιερόπλοιων Royal Caribbean και Costa και από άλλους ειδικούς ,οι οποίοι ασχολούνται με την διαχείριση προβλητών.

Οι εταιρείε αυτές, είπε, προθυμοποιήθηκαν να παρέχουν τεχνική βοήθεια στην ομάδα εκπόνησης της τεχνοοικονομικής μελέτης και στο ΕΒΕ.

Απώτερος στόχος, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου, είναι να καταλήξουμε σε ένα μοντέλο που θα είναι οικονομικά βιώσιμο και θα αρμόζει στα χαρακτηριστικά της Κύπρου.

Ο κ. Δημητριάδης είπε πως ήδη εκπονήθηκαν δύο μελέτες οι οποίες έχουν δείξει ότι η δημιουργία προβλήτας στην Πάφο δεν είναι οικονομικά βιώσιμη, και τα αναμενόμενα έσοδά της είναι σημαντικά λιγότερα από τα αναμενόμενα έξοδά της.

Εμείς, είπε, ως ΕΒΕ παρεμβήκαμε σε μια προσπάθεια να επισημανθεί το ενδιαφέρον του Επιμελητηρίου για την προώθηση της δημιουργίας της προβλήτας μέσω του ιδιωτικού τομέα, νοουμένου ότι η Κυβέρνηση είναι σε θέση να δώσει κάποια κίνητρα που να καθιστούν το έργο οικονομικά βιώσιμο για να μπορεί να το αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας.

Το ΕΒΕ Πάφου, ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, κατέστησε σαφές στο κράτος ότι το έργο μπορεί να καταστεί οικονομικά βιώσιμο με το να δοθούν κάποια κίνητρα, είτε υπό τη μορφή χρηματικής επιχορήγησης είτε υπό τη μορφή παραχώρησης αδειών για την δημιουργία καταστημάτων και για άλλες οικονομικές δραστηριότητες πάνω στην προβλήτα.

Ο κ. Δημητριάδης είπε πως αίτημα του ΕΒΕ είναι η κατασκευή σταθερής προβλήτας για τον ασφαλή ελλιμενισμό των μεγάλων κρουαζιερόπλοιων και η παροχή ασφαλούς πρόσβασης των επισκεπτών στη στεριά.

Πηγή:ΚΥΠΕ