Καδής: Η προαγωγή της μουσικής παιδείας εντάσσεται στις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής του Υπουργείου

Η προαγωγή της μουσικής παιδείας εντάσσεται στις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας , διαβεβαίωσε ο Υπουργός Κώστας Καδής, σε χαιρετισμό στην τελετή παρουσίασης και έναρξης της εφαρμογής της μεθόδου μουσικής ακρόασης «Re-bE», της Κύπριας μουσικού και ερμηνεύτριας, Αλέξιας Βασιλείου.

Στο χαιρετισμό, όπως μεταδίδεται από το ΓΤΠ, ο Υπουργός σημείωσε πως η μουσική αποτελεί για κάθε λαό αδιάψευστο κριτή του πολιτισμού του και διαχρονικά, ένα από τα πιο σημαντικά συνεκτικά στοιχεία των πολιτισμών. Αναφέρθηκε στην ίδρυση τα τελευταία χρόνια των Μουσικών Γυμνασίων, στην αύξηση του αριθμού των μουσικών σχολείων σε όλες τις επαρχίες και στην ενίσχυση του ρόλου της Κρατικής Ορχήστρας και της Κρατικής Ορχήστρας Νέων.

“Αναφαίρετο δικαίωμα στην πρόσβαση σε μουσική ποιότητας, όμως, έχουν όλοι οι νέοι – και όχι μόνο όσοι έχουν ιδιαίτερο ταλέντο στη μουσική – και είναι υποχρέωση της πολιτείας να τους την προσφέρει. Η εισαγωγή του προγράμματος «Re-bE» αποτελεί μια σημαντική, πιστεύω, συμβολή στην απαίτηση αυτή”, ανέφερε ο κ. Καδής.

Ο Υπουργός είπε ότι η έναρξη της εφαρμογής της μεθόδου αυτής της Αλέξιας Βασιλείου, είναι το επιστέγασμα πολλών χρόνων δουλειάς της ίδιας αλλά και δύο και πλέον χρόνων προσπαθειών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες, να επιλεγούν τα σχολεία στα οποία θα εφαρμοστεί δοκιμαστικά το πρόγραμμα και να πραγματοποιηθούν οι τεχνικές προσαρμογές.

Ο Υπουργός εξήρε το ταλέντο και τη σκληρή δουλειά της Αλέξιας σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα «Re-bE», που επιδιώκει την επικοινωνία του ανθρώπου με τον εαυτό του και την επιστροφή στην αυθεντική φύση μέσα από την επαφή με τη μουσική, αποτελεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, που συνίσταται στη μουσική ακρόαση, την έκφραση, τον αυτοσχεδιασμό αλλά και την προώθηση του σεβασμού για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, σε όλον τον κόσμο, και απώτερος του σκοπός είναι η καλλιέργεια της νέας γενιάς και η δημιουργία ανθρώπων χαρούμενων, ισορροπημένων, υγιών, με συνείδηση περιβαλλοντική, με μουσικές και πολιτιστικές ευαισθησίες, και ενεργών μελών της παγκόσμιας μουσικής κοινότητας. Η μουσική ακρόαση αφορά σε ποικίλα είδη ποιοτικής μουσικής από όλον τον κόσμο: κλασική μουσική, τζαζ, μουσική κινηματογράφου, μουσικές του κόσμου/παραδοσιακή μουσική, έργα Κυπρίων και Ελλήνων συνθετών, το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, και αυτοσχεδιαστική/πειραματική μουσική.

“Στην ολοκληρωμένη μορφή της μεθόδου «Re-bE», οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με τη μουσική με διάφορους τρόπους: με την ακρόαση ηχογραφημένης μουσικής, παρακολουθώντας μουσικές παραστάσεις και συναυλίες, βλέποντας οπτικογραφημένες παραστάσεις και συναυλίες, και παρακολουθώντας διαλέξεις μουσικών, επιστημόνων, εικαστικών, περιβαλλοντολόγων κ.τλ.”, ανέφερε ο Υπουργός.

Πηγή:ΚΥΠΕ