Κραυγή απόγνωσης από γιατρούς του δημοσίου

Õðïõñãåßï õãåßáò.

Τώρα συνειδητοποιήσατε ότι το Υπουργείο Υγείας, διαχρονικά, έχει την πρωτιά στη διαφθορά;

Της Αλεξίας Καφετζή

Η διαπλοκή, η διαφθορά, ο ετσιθελισμός, η παραπλάνηση και η σπατάλη δημοσίου χρήματος είναι οι πρωταγωνιστές του εγκλήματος ονόματι Υπουργείο Υγείας και αδιαφορούν αν αυτό συνεπάγεται στην εγκατάλειψη των χιλιάδων πασχόντων συμπολιτών μας, πολλοί από τους οποίους πεθαίνουν αβοήθητοι, για να τσεπώνουν κάποιοι εκατομμύρια!

Με την ελπίδα που δίνουν οι τοποθετήσεις και το Πόρισμα του Γενικού Ελεγκτή για τα όσα σκανδαλώδη συμβαίνουν στον τομέα της Υγείας, έχουμε επισημάνει κάποια γεγονότα που άπτονται της εκμετάλλευσης και καταδολίευσης του δημόσιου χρήματος.

Στο Υπουργείο Υγείας, κάποια γεγονότα, πέραν των διοικητικών και πειθαρχικών παραπτωμάτων, άπτονται του αστικού και ποινικού δικαίου. Σε αυτό το υπουργείο, που χαρακτηρίζεται διαχρονικά από ρουσφέτια, ψέματα και διαπλεκόμενα συμφέροντα, ο εκφοβισμός των υπαλλήλων που δεν μετέχουν σε κομματικούς μηχανισμούς ή σε άλλα κυκλώματα αποτελεί πάγιο φαινόμενο.

Για τους παροικούντες εις Ιερουσαλήμ τα περισσότερα είναι γνωστά. Σε συντομία λοιπόν, παραθέτουμε μερικές σκανδαλώδεις υποθέσεις που συνέβηκαν, συμβαίνουν και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν στο Υπουργείο Υγείας, με την ετσιθελική στάση της Διοίκησης καθώς και τα πάμπολλα εμπλεκόμενα συμφέροντα. Πολλές από αυτές τις υποθέσεις ουδέποτε ερευνήθηκαν αλλά ακόμα και αν κάποιες από αυτές «ερευνήθηκαν» συγκαλύφθηκαν στα διάφορα επίπεδα της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας.

Στη συγκάλυψη ή αποκάλυψη των σκανδάλων, ανάλογα με τα συμφέροντά τους, είναι πασιφανές ότι συμβάλλουν και τα ΜΜΕ.

Η λίστα των σκανδάλων είναι ατελείωτη και δυστυχώς εμπλουτίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Παραθέτουμε λοιπόν κάποια από αυτά, με την δέσμευση ότι θα επανέλθουμε στην επόμενη έκδοση της «24» με πρόσφατο σκάνδαλο μεγατόνων, με όλα τα αποδεικτικά έγγραφα.

  1. Η αγορά του 2ου αγγειογράφου στο Παλαιό Νοσοκομείο Λευκωσίας

Καταγγέλθηκε σε Συνεδρία της Επιτροπής Υγείας στη Βουλή, ότι έγινε στις προδιαγραφές ειδική προσθήκη για την αγορά αγγειογράφου που κόστισε κάποιες δεκάδες χιλιάδες λίρες. Οι βουλευτές καθώς και οι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν ενδιαφέρθηκαν να μάθουν, ποιον προμηθευτή φωτογράφιζε η προδιαγραφή που προσετέθη και ποιοι έφεραν ευθύνες.

  1. Το σκάνδαλο της οικειοποίησης χρημάτων από τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής στους πάσχοντες από κατά πλάκα σκλήρυνση, στο Ινστιτούτο Νευρολογίας

Όταν αποκαλύφθηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία η οικειοποίηση των χρημάτων που χορηγούνταν για τη θεραπευτική αγωγή ασθενών με κατά πλάκα σκλήρυνση, το Υπουργείο Υγείας και το τότε Δ.Σ. του Ινστιτούτου Νευρολογίας, συγκάλυψαν το σκάνδαλο, με το αιτιολογικό ότι, αφού τα χρήματα επιστράφηκαν από τους ενεχόμενους, ουδέν μεμπτό. Τότε μάλιστα, παραιτήθηκε από το Δ.Σ. η κυρία Γαλανού, ενώ η κυρία Χριστόφια υιοθέτησε την άποψη ότι, αφού επιστράφηκαν τα λεφτά, το θέμα θεωρείτο λήξαν.

  1. Η χρηματοδότηση του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου

Η μονοπωλιακή σχέση του Κέντρου έχει οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη αύξηση των λειτουργικών εξόδων του που φτάνουν τα 34εκ ευρώ. Θα πρέπει να ελεγχθεί η μισθοδοσία και οι χρεώσεις κατά  ιατρική πράξη που το Κέντρο παρέχει στο κράτος. Πρέπει επίσης να ελεγχθούν τα πανάκριβα φαρμακευτικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται στο κέντρο ανεξέλεγκτα, απλά και μόνο με το αιτιολογικό της παράτασης της ζωής (βασανισμός ουσιαστικά των καρκινοπαθών) για λίγες μέρες ή ένα με δυο μήνες. Ιδιαίτερα τώρα, που έχουν αλλάξει τα πράγματα όσον αφορά την Τράπεζα Κύπρου, θα πρέπει να εξακριβωθεί αν γίνεται σωστός έλεγχος, για να μη βρεθούν οι ασθενείς εκτεθειμένοι, στην περίπτωση που οι μέτοχοι ζητήσουν αποχώρηση.

  1. Άσκηση ιδιωτικής ιατρικής από γιατρούς του Δημοσίου

Διαχρονικό φαινόμενο…

Παρά τις κατά καιρούς στοιχειοθετημένες καταγγελίες ο Π.Ι.Σ, οι προϊστάμενοι Τμημάτων του δημοσίου αλλά και το ίδιο τα Υπουργείο, αδιαφορούν πλήρως, επικαλούμενοι δήθεν αδυναμία έρευνας, συνεπεία άρνησης προϊσταμένων Τμημάτων να αναλάβουν τη διερεύνηση των καταγγελιών. Παρόλα αυτά, Διευθυντής τμήματος, γραπτώς θεωρεί λίγο πολύ ότι οι έκτακτοι γιατροί δικαιούνται να ασκούν ιδιωτική ιατρική, παρά την αντίθετη γνωμάτευση της Εισαγγελίας. Αυτοί που φέρουν την ευθύνη είναι πρωτίστως αυτοί που συγκαλύπτουν την παρανομία, παρότι γνωρίζουν την αλήθεια.

  1. Το μέγα σκάνδαλο της ανέγερσης και του εξοπλισμού του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας (Γ.Ν.Λ)

Η προσπάθεια του μακαριστού Τάσσου Παπαδόπουλου για διερεύνηση και καταλογισμό ευθυνών, το μόνο που πέτυχε ήταν να μετατεθούν κάποιοι σε άλλα πόστα ή στην Επαρχία. Περιττό να πούμε ότι, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, κάποιοι από αυτούς επέστρεψαν και επιβραβεύτηκαν, αναλαμβάνοντας πόστο Εκτελεστικού Διευθυντή στο Νοσοκομείο Λευκωσίας. Ένα είναι το γεγονός. Τόσο ο σχεδιασμός, όσο και η ανέγερση και ο εξοπλισμός, είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο που συγκαλύφθηκε.

  1. Τα νοσοκομειακά απόβλητα

Ένα σκάνδαλο που ξεκίνησε, για να ικανοποιηθούν συμφέροντα παρακείμενων επιχειρηματιών του Νοσοκομείου Λευκωσίας και όχι φυσικά γιατί υπήρχε περιβαλλοντικός κίνδυνος. Ο αποτεφρωτήρας που εγκαταστάθηκε από τους κατασκευαστές του έργου, είναι εγκατεστημένος σε πολλά νοσοκομεία ευρωπαϊκών χωρών. Το να επικαλούμαστε το περιβάλλον, είναι σαν να λέμε ότι έχουμε μεγαλύτερες ευαισθησίες από τους Ευρωπαίους. Οι όποιες άλλες αιτιολογίες για τη μη λειτουργία του είναι επουσιώδεις και εκ του πονηρού. Ανεξάρτητα από αυτές, οι συμφωνίες για τη συλλογή και καταστροφή των αποβλήτων του Γ.Ν.Λ. από 123,000 λίρες, έφτασαν σε ύψος πέραν των 2 εκατομμυρίων, συμπεριλαμβάνοντας και τα απόβλητα άλλων νοσοκομείων. Αφού συζητείτο και έγινε εισήγηση για μεταφορά του αποτεφρωτήρα στη Βαθιά Γωνιά, γιατί η Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας πρόσφατα εξεφράσθην υπέρ της διάλυσης του αποτεφρωτήρα;

Τουλάχιστο ας εισηγούνταν την πώλησή του, όπως πωλήθηκε και ο αποτεφρωτήρας του κτηνιατρείου αξίας 600,000 λιρών προς 150,000 σε ιδιώτη και συγκεκριμένα στον κύριο Γαλαταριώτη, γιατί κάποιοι και τότε επικαλούνταν περιβαλλοντικούς λόγους, που ουσιαστικά δεν υφίστανται. Αν υφίσταντο, γιατί δεν ζητήθηκαν ευθύνες τότε; Τα όσα ακούστηκαν ή λέχθηκαν σε συσκέψεις που έλαβαν χώρα στο Υπουργείο Υγείας από την αιγίδα της Γενικής Διεύθυνσης, είναι καταγραμμένα και μπορούν επιεικώς να χαρακτηριστούν ως παιδαριώδη και πονηρά. Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι: Ελήφθη υπόψη κατά την κοστολόγηση που έκαναν, αν φυσικά έκαναν, η ανά κλίνη παραγωγή αποβλήτων, έτσι που να δικαιολογείται η πέραν των 2 εκ ευρώ αγορά υπηρεσιών για συλλογή και καύση των νοσοκομειακών αποβλήτων; Ας απαντήσουν! Πρέπει αυτά που ακούγονται περί διαπλοκής, να ξεκαθαρίσουν μια και έξω, για να παρθούν σωστές αποφάσεις όσον αφορά τη χρήση, τη μεταφορά ή τη διάλυση του αποτεφρωτήρα. Να κληθούν αυτοί που συνομολόγησαν τις συμφωνίες για τα απόβλητα, να δώσουν σαφείς εξηγήσεις. Γιατί ενόσω δεν δίνονται αυτές, το σκάνδαλο θα θεωρείται δεδομένο.

  1. Το σκάνδαλο της διπλής χρέωσης των φορολογουμένων

Οι απαράδεκτες διοικητικές πράξεις και προαγωγές στο Υπουργείο Υγείας, εκπίπτουν πολύ εύκολα στα δικαστήρια για ουσιαστικούς λόγους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παραχώρηση εφάπαξ σε πολύ ψηλές κλίμακες και συντάξεων με ψηλές αποδοχές, αλλά και την αναδρομική πληρωμή μισθών σε αυτούς που κερδίζουν τις προσφυγές. Μάλιστα, έξυπνα φερόμενοι, αυτοί που ξέρουν ότι θα εκπέσει η προαγωγή τους, αφυπηρετούν πρόωρα, για να έχουν και το ανάλογο όφελος στο εφάπαξ και όχι μόνο. Είναι φαινόμενο που συμβαίνει συχνά στο Υπουργείο Υγείας. Κλασσικό παράδειγμα, οι προαγωγές στη θέση Γενικού Διευθυντή, Αρχίατρου, Διευθυντών και Υποδιευθυντών κλινικών, όπου η παρανομία για ουσιαστικούς λόγους, είναι γνωστή σε όλους.

  1. Απαράδεκτοι διορισμοί

Ο διορισμός γιατρού και συγκεκριμένα του Δρα Ευθυμίου, είναι ένα σκάνδαλο από μόνο του γιατί έγινε υπό τη μορφή αγοράς υπηρεσιών. Τι είδους υπηρεσία; Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, το συμβόλαιο του μετατράπηκε σε αορίστου χρόνου, όταν σε πραγματικούς δικαιούχους δεν έγινε κάτι τέτοιο. Αντικείμενο εργασίας του ευνοούμενου, η διαχείριση του καταλόγου των αιτουμένων για πρόσληψη στο δημόσιο. Δηλαδή το ρουσφέτι!

  1. Δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων ασθενών αλλά και νεκρών

Καταγγελίες για υπεξαίρεση εγγράφων και δημοσιοποίηση αυτών από ΜΜΕ, έχουν γίνει επανειλημμένα. Έρευνα για υποκλοπή φακέλου θανούσης μετά από καταγγελία και στην οποία έρευνα, ο ερευνών Λειτουργός Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Λάρνακας, γιατρός Χατζηχάρος ζητούσε να γίνει αστυνομική έρευνα, σταμάτησε με απόφαση του Διευθυντή του Υπουργείου κ. Μαυρονικόλα. Η συγκάλυψη αυτή, ήταν στα πλαίσια της εισήγησης που αποφασίστηκε από το Υπουργείο Υγείας να κλείσει η υπόθεση των υπερωριών.

  1. Διαγωνισμός για αγορά υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου και όχι μόνο

Δεν μπορεί, αγορά υπηρεσιών που εισηγείται η σύζυγος, να αξιολογείται ή να παρέχονται στοιχεία από τον ή την σύζυγο, γιατί κάτι τέτοιο δημιουργεί εμπλεκόμενα συμφέροντα. Αυτό αφορά τις ψυχιατρικές υπηρεσίες.

H συγκεκριμένη λίστα είναι ατελείωτη…

Η καταδολίευση και η εκμετάλλευση του δημόσιου χρήματος με την υπερωριακή απασχόληση, τα παράνομα χορηγηθέντα και αξιολογημένα πιστοποιητικά για λόγους προαγωγής, η Επιτροπή επιστημονικών ερευνών του Υπουργείου Υγείας, η αγορά υπηρεσιών από το Υπουργείο Υγείας, οι διαδικασίες δημιουργίας κλινικών ή κέντρων για ικανοποίηση των φιλοδοξιών ημετέρων παιδιών εις βάρος της οικονομίας και της Υπηρεσίας, το επίδομα «ευθύνης» προς Διευθυντές κλίμακας Α16, οι απαιτήσεις για τις αμοιβές των καθηγητών της Ιατρικής Σχολής, οι παράνομες και παράτυπες προαγωγές, το μέγα θέμα με τον γυναικολόγο στο Νοσοκομείο Πάφου, Δρ. Ανδρέα Πατσαλίδη, καθώς και πολλά άλλα «μαργαριτάρια» που λαμβάνουν χώρα στο Υπουργείο Υγείας, είναι θέματα που θα αναλυθούν στοιχειοθετημένα και με όλα τα αποδεικτικά έγγραφα στις επόμενες εκδόσεις της «24».

Προφανώς κάποιοι θα αρχίσουν να χάνουν τον ύπνο τους από τώρα!