Κρήτη: Επιτήδειοι «ξαφρίζουν» τους παραγωγούς κλέβοντας ακόμη και τους ελαιώνες

Τον ύπνο τους έχουν χάσει οι ελαιοπαραγωγοί σε αρκετά χωριά της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου, λόγω των απανωτών κρουσμάτων κλοπών, που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα με επιτήδειους να αρπάζουν από τα ελαιόπανα, μέχρι ελαιοραβδιστικά μηχανήματα, αλλά ακόμη και τη σοδειά πάνω από τους ελαιώνες.

Η ελαιοκομική περίοδος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Κρήτη, με τους παραγωγούς να βρίσκονται καθημερινά στα χωράφια τους και να μαζεύουν πυρετωδώς τη φετινή σοδειά τους.

Αρκετοί όμως από αυτούς έχουν βρεθεί στη δυσάρεστη έκπληξη, όταν αφήνοντας τα πανιά των ελιών, τα σακιά και άλλα γεωργικά εργαλεία στο χωράφι τους και την επόμενη ημέρα που πηγαίνουν για να συνεχίσουν το λιομάζωμα, εκείνα έχουν κάνει… “φτερά”.
Ελαιοραβδιστικά μηχανήματα, ελαιόπανα, σακιά, εργαλεία μπαίνουν στο στόχαστρο αγνώστων, οι οποίοι ανενόχλητοι τα φορτώνουν σε φορτηγάκια και γίνονται καπνός.

Αρκετές είναι βέβαια είναι και εκείνες οι περιπτώσεις, στις οποίες οι κλέφτες δεν αρκούνται μόνο στον εξοπλισμό, αλλά κόβουν ολόκληρες τις ελιές, για να τις κάνουν καυσόξυλα.

Οι κάτοικοι των χωριών είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, καθώς κοιμούνται τα βράδια με το φόβο, μήπως το πρωί που θα πάνε στο χωράφι τους, διαπιστώσουν ότι αυτά που άφησαν, έχουν εξαφανιστεί.

Τα περισσότερα περιστατικά κλοπών δεν καταγγέλλονται στην αστυνομία, με τις αρχές να εφιστούν την προσοχή των πολιτών, ώστε να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για να προστατέψουν την περιουσία τους, συνιστώντας παράλληλα να αναφέρουν τις κλοπές.

Πηγή: protothema.gr