ΠΙΣ: Ο προϋπολογισμός για το ΓεΣΥ θα πρέπει να είναι επαρκής

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) θεωρεί ότι ότι εξαντλούνται πια τα χρονικά περιθώρια για τη συνέχιση χρονοβόρων και ατέρμονων συζητήσεων, δοθέντος του αναντίρρητου γεγονότος, ότι με τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν από την πολιτική ηγεσία, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων, πολύ σύντομα θα αρχίσει η είσπραξη της εισφοράς των πολιτών για την εφαρμογή της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ.

Σε ανακοίνωση, με αφορμή συζητήσεις των τελευταίων ημερών για τις αμοιβές των γιατρών, ο ΠΙΣ εκφράζει απορία και ταυτόχρονα ανησυχία για το γεγονός ότι “δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για τα πρακτικά μέτρα που πάρθηκαν μέχρι σήμερα και για αυτά που θα δρομολογηθούν στο σύντομο χρονικό διάστημα που απομένει, για την αναδιάρθρωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, η οποία θα οδηγήσει στην απαραίτητη για την επιτυχία του ΓεΣΥ πλήρη αυτονόμησή τους”.

Ο ΠΙΣ προσθέτει στην ανακοίνωση ότι αναμένει γραπτώς απαντήσεις σε ερωτήματα που έθεσε από τους κύριους φορείς της υγείας, τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και το Υπουργείο Υγείας.

“Όσον αφορά τις αμοιβές των γιατρών στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, πάγια θέση μας ήταν και είναι ότι θα πρέπει να είναι αντίστοιχες με τις τιμές που ισχύουν σήμερα και είναι συμφωνημένες με τον Σύνδεσμο Ασφαλιστικών Εταιρειών. Αυτές οι τιμές ενδεικτικά αναφέρθηκαν στην επιστολή που παραδόθηκε στον ΟΑΥ”, αναφέρει.

Ο ΠΙΣ εκφράζει την πεποίθηση ότι ο διαθέσιμος προϋπολογισμός για το ΓεΣΥ θα πρέπει να είναι επαρκής και να διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του, αλλά και να δίνει τα εχέγγυα συνεχούς εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών που λειτουργούν στην Κύπρο προς όφελος των ασθενών μας.

“Θεωρούμε ότι η μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας θα πρέπει με σαφήνεια να επιλύει τα υφιστάμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει και να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες των ασθενών μας. Σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουμε να υιοθετήσουμε ασαφείς και μη ορθολογιστικά καταρτισμένες πολιτικές οι οποίες θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση του τομέα της υγείας”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ