Πρόεδρος Αναστασιάδης: Έχει τεθεί σε άλλη βάση το εθελοντικό κίνημα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε απόψε τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) για το έργο που επιτελούν, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως με τα νομοθετήματα και τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν το εθελοντικό κίνημα στην Κύπρο έχει τεθεί πλέον σε άλλη βάση.


Απευθυνόμενος σε εκπροσώπους ΜΚΟ κατά την 3η Δημόσια Διαβούλευση μαζί τους, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η προσφορά των ΜΚΟ είναι ανεκτίμητη. Στη διάρκεια της διαβούλευσης, ο Πρόεδρος άκουσε τις απόψεις, τους προβληματισμούς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εθελοντικές οργανώσεις, ώστε, όπως είπε, «να δούμε πώς μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικότεροι ως κράτος, συμβάλλοντας στη συνδρομή που εσείς προσφέρετε προς το κράτος».

Ο Πρόεδρος ανέφερε πως ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Γιάννος Γιαννάκη, «εκτελώντας για πρώτη φορά τα καθήκοντα του Επιτρόπου Εθελοντισμού έχει δημιουργήσει τις απαραίτητες εκείνες πολιτικές, αλλά και νομοθετήματα, τα οποία θέτουν πλέον σε μια άλλη βάση το εθελοντικό κίνημα, δημιουργώντας τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις έτσι ώστε να αισθάνεστε ότι δεν είστε στο στόχαστρο κανενός είτε αυτό αφορά τη διαφάνεια της διαχείρισης των οικονομικών είτε πολιτικές που έχουν υιοθετηθεί και πρέπει να ακολουθούνται από πλευράς της εκάστοτε Κυβέρνησης, ώστε μέσα και από την καθιερωμένη διαβούλευση, όπως την έχουμε καθορίσει, να γίνεται ένας ανοικτός διάλογος».

Τοποθετούμενος επί σχολίων και αναφορών που έγιναν από πλευράς των εκπροσώπων των ΜΚΟ, στη διάρκεια της διαβούλευσης, ο Πρόεδρος είπε, μεταξύ άλλων, πως οι ΜΚΟ μπορούν σε συνεργασία με τον Επίτροπο Εθελοντισμού να υποβάλουν εισηγήσεις προκειμένου να επέλθουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο, εάν εντοπίζουν κενά και δυσλειτουργίες.

Συμφώνησε δε ότι το Εγγραφο Πολιτικής που υιοθετήθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Αύγουστο θα πρέπει να υλοποιηθεί μέσα από ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης.

Ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκη σημείωσε ότι έχουν εφαρμοστεί διάφορα εργαλεία και έχουν εκσυγχρονιστεί πολιτικές και νομοθεσίες για να στηριχτεί το έργο των ΜΚΟ, καθώς η Κυβέρνηση θεωρεί το ρόλο τους πολύ σημαντικό. Στόχος της Κυβέρνησης, είπε, είναι να υλοποιήσει με συγκεκριμένα βήματα όλες τις αποφάσεις που παίρνει.

Πηγή: ΚΥΠΕ