ΠΡΟΣΟΧΗ: Μέτρα προστασίας για κλοπές από αυτοκίνητα την περίοδο των Χριστουγέννων

Έφτασε η περίοδος των Χριστουγέννων και η Αστυνομία Κύπρου, έχοντας λάβει υπόψιν της περιστατικά, που έγιναν τα περασμένα χρόνια, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με μέτρα προστασίας εναντίον κλοπής περιουσίας από αυτοκίνητα σταθμευμένα σε εμπορικές αστικές περιοχές κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση:

Εισερχόμαστε προσεχώς στη γιορτινή περίοδο των Χριστουγέννων και η μετάβαση των πολιτών σε αστικά εμπορικά κέντρα και περιοχές για τις αναγκαίες αγορές θα αυξηθεί.

Ενδεχόμενα όμως να παρατηρηθούν και περιστατικά κλοπών από οχήματα που βρίσκονται σταθμευμένα σε τέτοιες εμπορικές περιοχές. Ταυτόχρονα είναι πιθανόν να παρατηρηθούν περιστατικά πρόκλησης κακόβουλης ζημιάς σε οχήματα, αφού οι δράστες τέτοιων κλοπών συχνά προκαλούν ζημιά στα τζάμια ή στις πόρτες των οχημάτων στην προσπάθεια τους να τα παραβιάσουν και να κλέψουν περιουσία που αφέθηκε εντός των οχημάτων από του ανυποψίαστους ιδιοκτήτες τους.

Για σκοπούς πρόληψης τέτοιων φαινομένων και επιπρόσθετα των προσπαθειών που καταβάλλει η Αστυνομία για αποτροπή των κλοπών από οχήματα, το κοινό προτρέπεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να λαμβάνει περαιτέρω μέτρα για την αποτελεσματικότερη προστασία της περιουσίας του.

Οι υπεύθυνοι οδηγοί οχημάτων θα πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη, ότι οι επιτήδειοι καραδοκούν και ως εκ τούτου, οφείλουμε ακόμη και σε περίπτωση ολιγόλεπτης απομάκρυνσής μας από το όχημα μας, να παίρνουμε όλα εκείνα τα μέτρα που θα απέτρεπαν την κλοπή περιουσίας από το όχημα μας ή ακόμα την κλοπή του ιδίου του οχήματος.

Ενδεικτικά, παρατίθεται ακολούθως σειρά προληπτικών μέτρων που προτρέπονται οι πολίτες να λαμβάνουν.

Εντός του οχήματος μας δεν πρέπει ποτέ να αφήνουμε εκτεθειμένα και σε περίοπτη θέση αντικείμενα αξίας, τσάντες, πορτοφόλια, χαρτοφύλακες, κινητά τηλέφωνα, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές ή άλλα είδη που μπορεί να προσελκύσουν την προσοχή επιτήδειων και να ωθήσουν στην κλοπή τους, καθώς και στην πρόκληση κακόβουλης ζημιάς, όπως σπάσιμο τζαμιού ή παραβίαση πόρτας του οχήματος.

Σταθμεύουμε το όχημα μας σε χώρους στάθμευσης, αφού είναι ασφαλέστερο, ενώ επίσης δεν παρακωλύεται η οποιαδήποτε τροχαία κίνηση, ούτε προκαλείται ενόχληση περιοίκων από στάθμευση οχημάτων σε ιδιωτική περιουσία τους.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι προτιμότερο να σταθμεύουμε το όχημα μας σε σημεία όπου υπάρχει αρκετός οδικός φωτισμός. Αποφεύγουμε τα σκοτεινά ή απόμερα σημεία.
Βεβαιωνόμαστε πως έχουμε αφαιρέσει τα κλειδιά του οχήματος, κλειδώνουμε τις πόρτες και ανεβάζουμε πλήρως τα παράθυρα του οχήματος μας.

Γενικά, προτρέπεται το κοινό να βρίσκεται σε εγρήγορση και να συνεργάζεται στενά με την Αστυνομία και σε περίπτωση που εντοπίσει οτιδήποτε το ύποπτο, όπως πρόσωπα ή οχήματα που κινούνται ύποπτα, να ενημερώνει αμέσως τον τοπικό Αστυνομικό Σταθμό ή να επικοινωνεί με τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον αριθμό 1460 ή την τηλεφωνική γραμμή άμεσης επέμβασης στους αριθμούς 112 και 199.

Τέλος, έχοντας πάντα ως προτεραιότητα τη σωματική ακεραιότητα, ασφάλεια και υγεία μας, αποφεύγουμε οποιαδήποτε αντιπαράθεση με οποιοδήποτε ύποπτο πρόσωπο, το οποίο ενδεχομένως να αντιδράσει και επιθετικά εναντίον μας. Η διακριτική παρατήρηση των υπόπτων προσώπων και η άμεση ενημέρωση της Αστυνομίας είναι ο ασφαλέστερος χειρισμός τέτοιων περιστατικών εκ μέρους των πολιτών.