ΠτΔ: ” Οι αλλαγές στην Αστυνομία είναι ριζικές σε όλα τα επίπεδα “

Οι αλλαγές στην Αστυνομία είναι ριζικές σε όλα τα επίπεδα, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, διαβεβαιώνοντας πως τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη περισσότερο εμφανή στα προσεχή χρόνια όταν θα έχουν πλήρως εφαρμοστεί οι εκσυγχρονιστικές πολιτικές που εξαγγέλθηκαν και υλοποιούνται.


Σε χαιρετισμό του, κατά την τελετή εγκαινίων του νέου Αστυνομικού Σταθμού Αγρού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως το έργο της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης είναι εκείνο που δικαιώνει τον τίτλο του κράτους δικαίου, για να σημειώσει πως «τα χρόνια της διακυβέρνησης είναι η μόνη περίοδος στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την οποία σκάνδαλα διαπλοκής και διαφθοράς οδηγούνται στη Δικαιοσύνη, ανεξάρτητα αν αφορούν επώνυμους, πολιτικούς ή άλλους αξιωματούχους».

Όπως είπε «αυτό πιστώνεται όχι μόνο στην Κυβέρνηση, αλλά και  εξίσου στους ανεξάρτητους θεσμούς, όπως είναι ο Γενικός Εισαγγελέας, η Νομική Υπηρεσία, η Αστυνομία, ο Γενικός Ελεγκτής και βεβαίως στο εν γένει σύστημα απονομής δικαιοσύνης».

«Διακηρύξαμε πως δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε υποθέσεις διαφθοράς απ’ όπου και αν προέρχεται και τη διακήρυξη αυτή θα συνεχίσουμε να την κάνουμε πράξη», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Για τον Αστυνομικό Σταθμό του Αγρού, είπε πως στεγάζεται πια από τον περασμένο Μάρτιο, στον χώρο του παλιού κυβερνητικού κτηνιατρείου, σε ένα κτίριο που με κόστος 410 χιλιάδες ευρώ ανακαινίστηκε και εξοπλίστηκε ειδικά για τις αστυνομικές ανάγκες, επισημαίνοντας ότι με τις καλύτερες συνθήκες εργασίας που διασφαλίσαμε για το προσωπικό του αστυνομικού σταθμού θα διευκολύνουμε ακόμη περισσότερο το έργο που έχει επιφορτιστεί γενικότερα η Αστυνομία.

Είπε πως «ο Αστυνομικός Σταθμός Αγρού αστυνομεύει εννιά κοινότητες της περιοχής Πιτσιλιάς με 3.500-4.000 κατοίκους, παρουσιάζει το χαρακτηριστικό πως το καλοκαίρι ή κάποια Σαββατοκύριακα ο πληθυσμός της περιοχής σχεδόν διπλασιάζεται, ενώ η γεωγραφική έκταση που καλύπτει το εν λόγω τμήμα ανέρχεται σε 85 τετραγωνικά χιλιόμετρα περίπου».

«Το έργο που σήμερα εγκαινιάζουμε», συνέχισε, «είναι ένα από τα πολλά και σημαντικά που υλοποιήσαμε μέσα στα τελευταία χρόνια, όπου, παρά τις οικονομικές συνθήκες, ιδιαίτερα κατά τα έτη 2013 – 2014 μέσα από σωστό προγραμματισμό και διαχείριση καταφέραμε να υλοποιήσουμε και να ξεκινήσουν σημαντικά έργα υποδομής όπως: 3 νέα κτήρια Δικαστηρίων στην Πάφο, στην Αμμόχωστο, το Οικογενειακό Δικαστήριο στη Λευκωσία, 3 νέα κτήρια για Αστυνομικές Διευθύνσεις  Πάφου, Αμμοχώστου και Μόρφου, 14 έργα στις Φυλακές, στα οποία περιλαμβάνονται 3 καινούριες πτέρυγες», ανέφερε.

O Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης σε βελτιωτικά έργα σε όλα τα αστυνομικά κρατητήρια, που βελτιώνουν το επίπεδο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για να προσθέσει πως «σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για ανέγερση του νέου Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας».

Οι κτιριακές υποδομές, είπε, «είναι ένα μέρος του προγράμματος μας για τη βελτίωση της ασφάλειας στον τόπο μας και την ταχύτερη και ποιοτικότερη απονομή δικαιοσύνης».

Σε ό,τι αφορά την Αστυνομία, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως «είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που διαπίστωσα πως οι σχεδιασμοί ενίσχυσης του Σώματος με νέα στελέχη προχωρούν με ταχύτητα και κυρίως αποτελεσματικά», συμπληρώνοντας ότι «μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις για την αξιοκρατική – και το υπογραμμίζω – πρόσληψη 210 αστυνομικών και 40 πυροσβεστών, ενώ οι  προαγωγές έγιναν με απόλυτο σεβασμό στο πνεύμα και το γράμμα του νόμου».

«Αρκεί να αναφέρω ότι όσοι πέτυχαν στις εξετάσεις για πρόσληψη στην Αστυνομική Δύναμη έχουν καθολικά προσληφθεί», κατέληξε.