Σ. Μαλάς: Απέτυχε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη να πιέσει τις εταιρείες για γεωτρήσεις

Δυστυχώς η κυβέρνηση Αναστασιάδη απέτυχε να υποχρεώσει τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ να συμμορφωθούν με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Μαλάς, ο οποίος σημείωσε πως θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα οκτώ γεωτρήσεις, με βάση τα συμβόλαια που υπεγράφησαν τον Γενάρη του 2013, ενώ δυστυχώς έχουν πραγματοποιηθεί μόνο τρεις.


Σε δηλώσεις του, ο κ. Μαλάς είπε πως «με καθυστέρηση μερικών ετών και ένα μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές θυμήθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης ότι πρέπει να πιέσει τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις».

«Θεωρούμε ότι πολιτικές συναντήσεις με άλλες χώρες είναι προς την ορθή κατεύθυνση διότι δημιουργούν θετικό κλίμα και το κατάλληλο πολιτικό πλαίσιο για να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν οι υποψήφιοι επενδυτές για ενεργειακά έργα», είπε.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως αναμένει τα όποια μνημόνια συναντίληψης υπογραφούν αυτήν την φορά να μην μείνουν απλές εξαγγελίες στα χαρτιά, όπως συνέβη τον Ιούνιο του 2013, με τα χαμένα παράθυρα ευκαιριών για δημιουργία τερματικού στην Κύπρο σε συνεργασία με το Ισραήλ.

Είπε ακόμα πως «για υλοποίηση οποιουδήποτε έργου εξαγωγής φυσικού αερίου θα πρέπει πρώτα να εξευρεθούν ικανές ποσότητες υδρογονανθράκων που να μπορούν να τύχουν εμπορικής εκμετάλλευσης με ανταγωνιστικό τρόπο».

«Και ας μην είναι», πρόσθεσε, «κάποιοι αφελείς. Καμιά χώρα και καμιά εταιρεία δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε έργο χωρίς ικανοποιητικό οικονομικό όφελος», είπε.

Αναφερόμενος στις δικές του προτάσεις, είπε ότι «προνοούν τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού, που θα περιλαμβάνει πέραν του τομέα των υδρογονανθράκων και τους υπόλοιπους σημαντικούς τομείς του ηλεκτρισμού, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των μεταφορών της εξοικονόμησης ενέργειας και της μείωσης των εκπομπών των θερμοκηπιακών αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή».

ΚΥΠΕ