Συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν: Το Κυπριακό βασικό θέμα της ατζέντας

Ιδιαιτέρως σημαντική θεωρεί η Αθήνα την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 7- 8 Δεκεμβρίου.

Στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στο προσφυγικό και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, τα ευρωτουρκικά και το Κυπριακό.

Ο κ. Ερντογάν είναι ο πρώτος Τούρκος Πρόεδρος που επισκέπτεται την Ελλάδα από το 1952, οπόταν είχε πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Τζελάλ Μπαγιάρ. Αν και το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, ο Τούρκος Πρόεδρος θα έχει συναντήσεις με τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Ερντογάν θα μεταβεί και στην Θράκη, όμως το περιεχόμενο της επίσκεψής του εκεί βρίσκεται ακόμα σε στάδιο διαβούλευσης μεταξύ των δύο πλευρών.

Η Αθήνα επιθυμεί να εξεταστούν όλες οι πτυχές των ευρωτουρκικών σχέσεων και αναμένεται να υπενθυμίσει σε όλους τους τόνους ότι αυτή τη στιγμή είναι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση πάντα, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της υλοποίησης των υποχρεώσεων της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο και σε όλα τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Επιπλέον, οι δύο πλευρές αναμένεται να συζητήσουν για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, με την Αθήνα να θέτει επί τάπητος την πρόταση για την έναρξη μιας διαδικασίας καλής προετοιμασίας μιας διεθνούς Διάσκεψης για την Κύπρο, όπως είχε συμφωνηθεί στο πρόσφατο ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην Αθήνα.

Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν αναμένεται να θέσει εκ νέου το ζήτημα της παράδοσης από την Ελλάδα των οκτώ Τούρκων που κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, ενώ θα επαναλάβει το αίτημά του για οικοδόμηση τεμένους στην Αθήνα, ζήτημα το οποίο η Άγκυρα θεωρεί ιδιαιτέρως σημαντικό.

«Μια επίσκεψη, όσο σημαντική και εάν είναι, δεν λύνει αυτόματα όλα τα προβλήματα, μπορεί όμως να συμβάλει ώστε να ενισχυθεί μια θετική προοπτική στις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας», τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος», ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς. Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Real News», ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος Τύπου του κ. Ερντογάν, τάσσεται υπέρ της στενότερης συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, σημειώνει ότι η ένταξη στην ΕΕ εξακολουθεί να αποτελεί στρατηγικής σημασίας στόχο για την Άγκυρα, και εκφράζει την πεποίθηση ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι προς όφελος και των δύο χωρών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι ομάδες εμπειρογνωμόνων των δύο πλευρών έχουν προετοιμάσει το τελευταίο διάστημα τα επίσημα κείμενα των συμφωνιών που θα υπογράψουν Αθήνα και Άγκυρα αλλά και το πλαίσιο ως προς τις δημόσιες δηλώσεις των κ. Τσίπρα και Ερντογάν.

Οι συμφωνίες που αναμένεται να υπογραφούν κατά το διήμερο της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα αφορούν: την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, με φεριμπόουτ για μεταφορές πολιτών και εμπορευμάτων, την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής ταχείας αμαξοστοιχίας που θα συνδέει την Κωνσταντινούπολη με τη Θεσσαλονίκη και την κατασκευή διασυνοριακής γέφυρας ανάμεσα στους τελωνειακούς σταθμούς, στους Κήπους και στα Ύψαλα.

Πηγή: ΚΥΠΕ