Συναντήσεις με Τσίπρα και Βούτση είχε η Πρόεδρος της ΚΣΣΕ Στέλλα Κυριακίδου

Συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νίκο Βούτση είχε σήμερα στην Αθήνα η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Στέλλα Κυριακίδου.

Κατά την πρώτη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως αποτελεί τιμή για την Κύπρο και τον Ελληνισμό η εκλογή της κας Κυριακίδου ως Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς ποτέ άλλοτε πολιτικός από την Κύπρο δεν κατείχε υψηλότερο ευρωπαϊκό και διεθνές αξίωμα.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα διότι μία γυναίκα βρίσκεται στο τιμόνι του Συμβουλίου της Ευρώπης και μάλιστα μία γυναίκα η οποία έχει δώσει το δικό της αποτύπωμα, μέσα από μια ολόκληρη διαδρομή με ευαισθησίες σε μια σειρά θεμάτων με τα οποία ασχολείται και για τα οποία έχει πάρει σημαντικές αποφάσεις το Συμβούλιο της Ευρώπης, ως η παλαιότερη θεσμική οργάνωση των ευρωπαϊκών κρατών», είπε ο κ. Βούτσης καλωσορίζοντας την κ. Κυριακίδου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα η προεδρία της κ. Κυριακίδου να αποδειχθεί σημαντική, καθώς ζητήματα για το μέλλον της Ευρώπης άπτονται της ατζέντας του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Το Συμβούλιο μπορεί να παίξει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή τη φάση και για το μέλλον της Ευρώπης και για να πλησιάζουν οι απόψεις όταν διασταυρώνονται σε κρίσιμα θέματα τα οποία εμφανίζονται ως αδιέξοδα, όπως το μεταναστευτικό-προσφυγικό, τα δημοσιονομικά ζητήματα και τα θέματα ασφάλειας και σταθερότητας», τόνισε ο κ. Βούτσης.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αφού ευχαρίστησε θερμά την ελληνική Βουλή για την πρόσκληση, δήλωσε: «Όπως γνωρίζετε, ανέλαβα πολύ πρόσφατα –τον Οκτώβριο του 2017- την Προεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και αυτή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιώ. Και πραγματικά νιώθω ιδιαίτερη τιμή και χαρά που επισκέπτομαι την Αθήνα, στην οποία αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου».

Επιπλέον, η κ. Κυριακίδου εξέφρασε την πίστη της ότι η επίσκεψη στην Αθήνα παρέχει μια εξαίρετη ευκαιρία για να αναδειχθούν οι άριστες σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ελλάδας και δη με την Βουλή των Ελλήνων.

«Είναι πολύ σημαντικό για μας, που στηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που γίνονται στην Ελλάδα, να είμαστε ενημερωμένοι για όλα τα θέματα που εσείς διαχειρίζεστε εδώ στη Βουλή και μέσα σε αυτό το πνεύμα ήδη είχαμε συναντήσεις σήμερα με τον Υπουργό Μετανάστευσης, καθώς και διάφορες άλλες συναντήσεις, στις οποίες συζητήσαμε θέματα όπως το μεταναστευτικό-προσφυγικό, την καταπολέμηση της ξενοφοβίας, την πρόληψη νέων διαιρέσεων και συγκρούσεων», κατέληξε.

Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής της, έχει επίσης προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας “Το Ποτάμι” Σταύρο Θεοδωράκη, τον Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Αθανάσιο Παφίλη, καθώς επίσης και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις και τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις Γιώργο Κατρούγκαλο. Η κυρία Κυριακίδου θα επισκεφθεί, επίσης, το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα και το κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στα Πετράλωνα.

ΚΥΠΕ