Θέμα να συζητηθεί η πρόταση Ν. Παπαδόπουλου για το ταμείο αλληλεγγύης τέθηκε στην Επ. Οικονομικών

Θέμα για συζήτηση της πρότασης νόμου που κατέθεσε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, για καθορισμό του σκοπού χρήσης του εθνικού ταμείου αλληλεγγύης, έθεσαν σήμερα τα κοινοβουλευτικά κόμματα που στηρίζουν την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, έθεσε το θέμα, μεταφέροντας αίτημα εκ μέρους ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγων και Αλληλεγγύης, όπως είπε, για να συμπεριληφθεί η πρόταση στα θέματα που θα συζητηθούν στην Επιτροπή την ερχόμενη Πέμπτη.

Ο προεδρεύων της Επιτροπής Μάριος Μαυρίδης, επεσήμανε ότι η τελευταία συνεδρίαση ήταν η σημερινή και πως την Πέμπτη, τα μέλη θα ασχοληθούν μόνο με τις τροπολογίες επί του προϋπολογισμού του 2018, που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Απαντώντας, ο κ. Περδίκης υπέδειξε ότι εάν υπάρχει πλειοψηφία ως προς το αίτημα, τότε αυτό θα πρέπει να γίνει σεβαστό από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος θα αποφασίσει σχετικά.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο κ. Περδίκης σχολίασε την πρόταση της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι «θέλουν να βάλουμε €25 εκ. σε ένα ταμείο με σκοπό τη στήριξη των τραπεζών, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, και δεν δέχονται τροποποίηση του νόμου που να λέει ότι θα αφορά την αποζημίωση κουρεμένων και κατόχων αξιογράφων». «Αυτό» είπε, «αποτελεί ένδειξη της κοροϊδίας που επιχειρούν να κάνουν».

Η πρόταση νόμου, προνοεί ότι σκοπός του ταμείου αλληλεγγύης θα είναι η αποζημίωση Κυπρίων πολιτών που έχασαν καταθέσεις πέραν των πρώτων €100 χιλ. σε τραπεζικά ιδρύματα.

Στους σκοπούς του ταμείου, περιλαμβάνεται η αποζημίωση ταμείων προνοίας και ταμείων συντάξεων, που απώλεσαν καταθέσεις καθώς και μη επαγγελματίες κάτοχοι αξιογράφων, όπως αυτοί καθορίζονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Σημειώνεται, επίσης, ότι σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί ίδρυσης εθνικού ταμείου αλληλεγγύης ώστε οι πόροι του ταμείου να μπορούν να προέρχονται επιπροσθέτως από τους ήδη καθορισμένους με βάση τη νομοθεσία πόρους και από την ετήσια κρατική συνεισφορά, επαναπατρισθέντα κεφάλαια και κρατική περιουσία.

Συγκεκριμένα, οι πρόσθετοι πόροι σύμφωνα με την πρόταση νόμου, θα είναι η ετήσια συνεισφορά του κράτους που αντιστοιχεί σε ποσοστό ύψους 10% του ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος του κρατικού προϋπολογισμού, έσοδα που προκύπτουν από επαναπατρισμό κεφαλαίων ή και εφαρμογή νομοθεσιών που προνοούν για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων και επενδύσεων και κρατική περιουσία που το κράτος μεταβιβάζει προς όφελος του ταμείου, είτε αυτή είναι υπό μορφή ακίνητης περιουσίας, είτε υπό μορφή μετοχών ή μεριδίων σε εταιρείες που ελέγχονται από το κράτος ή και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Η πρόταση νόμου κατατέθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, εν μέσω της συζήτησης της πρότασης του Υπουργείου Οικονομικών για συμπερίληψη κονδυλίου €25 εκ. στον κρατικό προϋπολογισμό με σκοπό τη δημιουργία αποθεματικού του ταμείου αλληλεγγύης, που θα χρησιμοποιηθεί για την αποζημίωση όσων πλήγηκαν από τις επιπτώσεις του κουρέματος.

Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών είχαν τεθεί παλαιότερα και άλλες προτάσεις νόμου που αφορούν ρυθμίσεις για τους πληγέντες από το κούρεμα του 2013.

Πηγή: ΚΥΠΕ