Τι να κάνετε για να αποφύγετε τις διαρρήξεις τα Χριστούγεννα

Πλησιάζει σύντομα η γιορτινή περίοδος των Χριστουγέννων, κατά την οποία αρκετοί συμπολίτες μας θα απουσιάζουν από τις οικίες τους, είτε για να ολοκληρώσουν τις αγορές τους για τις εορτές των Χριστουγέννων, είτε για να επισκεφτούν οικείους τους, είτε ακόμη και για κάποιο σύντομο ταξίδι τους στο εξωτερικό.

Ενδεχόμενα όμως να παρατηρηθούν περιστατικά διαρρήξεων και κλοπών σε κατοικίες, κατά την απουσία αυτή των ενοίκων, αφού ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, οι δράστες διαρρήξεων και κλοπών καραδοκούν.

Για σκοπούς πρόληψης τέτοιων φαινομένων, επιπρόσθετα των προσπαθειών που καταβάλλει η Αστυνομία για αποτροπή των διαρρήξεων και κλοπών, το κοινό προτρέπεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να λαμβάνει περαιτέρω μέτρα για την αποτελεσματικότερη προστασία της περιουσίας του.

Ενδεικτικά, παρατίθεται πιο κάτω σειρά προληπτικών μέτρων που προτρέπονται οι πολίτες να λαμβάνουν.

-Όταν απουσιάζουμε από το σπίτι, δεν αφήνουμε ενδείξεις που προδίδουν την απουσία μας.
Αποφεύγουμε να δημοσιεύουμε στα διαδικτυακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης την τοποθεσία όπου βρισκόμαστε και τι κάνουμε, αφού αυτό προδίδει ότι απουσιάζουμε από την οικία μας.

-Φροντίζουμε να είναι καλά κλειδωμένο το σπίτι μας, έχοντας ασφαλίσει πόρτες, παράθυρα και φωταγωγούς και δεν αφήνουμε τα κλειδιά πάνω στις κλειδαριές, ούτε ακόμη στην εσωτερική πλευρά της πόρτας.

-Δεν αφήνουμε εκτεθειμένα ή σε επισφαλή σημεία, χρήματα, κοσμήματα, σημαντικά έγγραφα ή άλλα τιμαλφή.

-Όσον αφορά ηλεκτρονικές και άλλες συσκευές ή αντικείμενα αξίας που φέρουν σειριακό αριθμό κατασκευής, καταγράφουμε τον σειριακό αριθμό τους, ώστε να είναι εφικτός ο εντοπισμός και η αναγνώριση τους σε περίπτωσης κλοπής τους.

-Εάν στο σπίτι μας υπάρχει εγκατεστημένο σύστημα συναγερμού ή και κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, βεβαιωνόμαστε ότι το έχουμε θέσει σε λειτουργία, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα ελέγχουμε ότι αυτό δεν έχει υποστεί οποιαδήποτε βλάβη που το καθιστά εκτός λειτουργίας.

-Συστήνεται η σύνδεση του συστήματος συναγερμού της κατοικίας μας με το Κεντροποιημένο Σύστημα Συναγερμών της Αστυνομίας, έτσι ώστε να γίνεται άμεσα έλεγχος από την Αστυνομία σε περίπτωση ενεργοποίησης του συστήματος συναγερμού του σπιτιού μας.

-Συνεργαζόμαστε με άτομα της εμπιστοσύνης μας, όπως οι γονείς ή τα ενήλικα παιδιά μας, ή συμπολίτες μας που λαμβάνουν ενεργό μέρος στο πρόγραμμα Παρατηρητής της Γειτονιάς.

-Γενικότερα, προτρέπεται το κοινό να βρίσκεται σε εγρήγορση και να συνεργάζεται στενά με την Αστυνομία και σε περίπτωση που εντοπίσει πρόσωπα ή οχήματα που κινούνται ύποπτα, να ενημερώνει αμέσως την Αστυνομία στον τηλεφωνικό αριθμό άμεσης επέμβασης 199 ή 112, ή καλώντας τον τοπικό Αστυνομικό Σταθμό ή να επικοινωνεί με τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον αριθμό 1460.

-Τέλος, έχοντας πάντα ως προτεραιότητα τη σωματική ακεραιότητα, ασφάλεια και υγεία μας, αποφεύγουμε οποιαδήποτε αντιπαράθεση με οποιοδήποτε ύποπτο πρόσωπο ή δράστη διάρρηξης και κλοπής, αφού τέτοια πρόσωπα ενδεχομένως να αντιδράσουν επιθετικά εναντίον μας. Η διακριτική παρατήρηση των υπόπτων προσώπων και η άμεση ενημέρωση της Αστυνομίας είναι ο ασφαλέστερος χειρισμός τέτοιων περιστατικών εκ μέρους των πολιτών.

Πηγή: ΚΥΠΕ