ΥΠΕΞ: Λήφθηκαν διαβεβαιώσεις ότι ενδεχόμενη μείωση UNFICYP δεν θα επηρεάσει την επιχειρησιακή ικανότητά της

Έχουν ληφθεί διαβεβαιώσεις στο υψηλότερο επίπεδο ότι η προτεινόμενη μείωση του στρατιωτικού σκέλους της UNFICYP, εάν κι εφόσον υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν θα επηρεάσει την επιχειρησιακή ικανότητά της, καθώς αφορά κυρίως υποστηρικτικό προσωπικό, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Επισημαίνεται ακόμη πως το Υπουργείο Εξωτερικών θα μεταφέρει στη Γραμματεία ΟΗΕ τις παρατηρήσεις της Κυβέρνησης για τα επιμέρους στοιχεία της έκθεσης, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική. Προστίθεται ακόμη πως “σημαντική θεωρείται η αναφορά της έκθεσης στο ψήφισμα ΣΑ 186 (1964), με το οποίο συστάθηκε η UNFICYP – με τη συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας – και το οποίο περιέχει τους όρους εντολής της, οι οποίοι παραμένουν αναλλοίωτοι μέχρι σήμερα. Οι όροι εντολής δεν αποτέλεσαν αντικείμενο της ανασκόπησης, κάτι που τονίζεται ρητά και στην έκθεση. Η έκθεση περιέχει επίσης αναφορά στη συμφωνία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και ΟΗΕ για το καθεστώς της UNFICYP, γνωστής ως SOFA (Status of Forces Agreement)”.

`Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την ανασκόπηση της UNFICYP (S/2017/1008) που έχει κυκλοφορήσει αναμένεται να εξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας τον προσεχή Ιανουάριο, μαζί με την καθιερωμένη 6μηνιαία έκθεση του Γενικού Γραμματέα για τις δραστηριότητες της UNFICYP (θα κυκλοφορήσει στις αρχές Ιανουαρίου), όπως και την έκθεση περασμένου Σεπτεμβρίου για τις Καλές Υπηρεσίες (S/2017/814).

“Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα βασίζεται στα ευρήματα της ενδελεχούς εξέτασης των δραστηριοτήτων της UNFICYP από κλιμάκιο της Γραμματείας ΟΗΕ κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Η ανασκόπηση ζητήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας δια του ψηφίσματος 2369(2017), στο πλαίσιο της τακτικής αναθεώρησης όλων των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ ανά την υφήλιο”, προστίθεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Σημειώνεται πως “η έκθεση προτείνει ελαφρά μείωση του στρατιωτικού σκέλους της UNFICYP σε 802, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο άμεσης επανόδου στους 860, που ήταν ο αριθμός του στρατού μέχρι πρόσφατα”, και πως “έχουν ληφθεί διαβεβαιώσεις στο υψηλότερο επίπεδο ότι η προτεινόμενη μείωση, εάν κι εφόσον υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν θα επηρεάσει την επιχειρησιακή ικανότητα της UNFICYP, καθώς αφορά κυρίως υποστηρικτικό προσωπικό”.

Πηγή:ΚΥΠΕ