Υψηλά επίπεδα λαθροθηρίας πτηνών και ελλιπής εφαρμογή νόμου

Για υψηλά επίπεδα λαθροθηρίας και ελλιπή εφαρμογή του νόμου κάνει λόγο η Επιτροπή Κατά της Σφαγής Πτηνών (CABS) και το Ίδρυμα Pro Biodiversity (SPA), δημοσιεύοντας τα αποτελέσματα της Φθινοπωρινής Περιοδείας Προστασίας των Πτηνών στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην περιοδεία, διάρκειας 9 εβδομάδων, συμμετείχαν 28 εθελοντές ενώ βρέθηκαν συνολικά 200 ενεργά σημεία παγίδευσης άγριων πτηνών και κατασχέθηκαν συνολικά 3.432 ξόβεργα, 145 δίχτυα και 157 ηχομιμητικές συσκευές. Επίσης, 594 προστατευόμενα πτηνά που ανήκουν σε 26 διαφορετικά είδη βρέθηκαν παγιδευμένα ή σκοτωμένα.

Σύμφωνα με την οργάνωση CABS, τα αποτελέσματα αυτά είναι παρόμοια με τα αποτελέσματα που καταγράφηκαν τα προηγούμενα χρόνια και δείχνουν ότι η παγίδευση πτηνών κατά την φθινοπωρινή περίοδο εξακολουθεί να είναι ένα σοβαρό και διαδεδομένο πρόβλημα.

Προστίθεται ότι “παρά τις δεκάδες καταγγελίες στο Ταμείο Θήρας, η ανταπόκριση ήταν πενιχρή”, ενώ αναφέρεται ότι η δύναμη του Ουλαμού Πάταξης της Λαθροθηρίας της Κυπριακής Αστυνομίας μειώθηκε κατά το ήμισυ. Κατά την οργάνωση, παρατηρήθηκε πολύ πιο αυστηρή επιβολή από την Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ