Λιλλήκας: Αποκατάσταση κουρεμένων καταθετών, αξιογράφων με την συμμετοχή των τραπεζών

Ολοκληρωμένη πρόταση για αναβάθμιση του τρόπου λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας κατέθεσε σήμερα ο υποψήφιος για την προεδρία της δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας  ο οποίος πραγματοποίησε περιοδεία στην κοινότητα  του Κάθηκα, προσθέτοντας πως αποτελεί προτεραιότητα του η υλοποίηση παλαιότερης του πρότασης που αφορά  τη δημιουργία ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας το οποίο ,- όπως είπε- , θα καλύπτει   όλες τις πτυχές της ασφάλειας του κράτους όπως και το κυπριακό ώστε να  δημιουργηθεί και να διαμορφωθεί μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στρατηγική για ποθητά αποτελέσματα.

Προτού όμως δημιουργηθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει , ανέφερε ο κ Λιλλήκας να αναβαθμιστεί με κανονισμούς λειτουργίας , με τη δημιουργία ομάδων και την αξιοποίηση όλων των αρμόδιων υπουργείων, ώστε όλες οι συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου να καταστούν αποτελεσματικές και παραγωγικές ,  να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και να ανταποκρίνονται προληπτικά στη διαμόρφωση εξελίξεων και όχι να λειτουργεί το Εθνικό Συμβούλιο πυροσβεστικά εκ των υστέρων ως ουραγός των εξελίξεων .

Εξέφρασε ακόμη, την ελπίδα πως σ’ ένα τόσο σοβαρό ζήτημα θα υπάρξει η αναγκαία πολιτική βούληση από όλες τις πολιτικές ομάδες και τους υποψήφιους  προέδρους  έτσι ώστε κάποια ζητήματα να τεθούν πέραν και πάνω από τις εκλογικές ή κομματικές σκοπιμότητες  για να μπορέσουμε , κατέληξε ο Γιώργος Λιλλήκας να υπηρετήσουμε αποτελεσματικά την εθνική μας υπόθεση.  Οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και οι προκλήσεις της Τουρκίας από την μια και οι διαφαινόμενες πρωτοβουλίες από την άλλη που αναμένεται να αναληφθούν μετά τις προεδρικές εκλογές καθιστούν αναγκαία την αναβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου ως θεσμός , είπε ο κ Λιλλήκας .

Στο μεταξύ στην εκτίμηση ότι η συζήτηση για την αποκατάσταση της αδικίας που έχει υποστεί μερίδα πολιτών από το κούρεμα καταθέσεων  και από  την κλοπή στην περίπτωση των κατόχων αξιόγραφων  περιστρέφεται δυστυχώς σε λανθασμένους άξονες , προέβη ο υποψήφιος για την προεδρία Γιώργος Λιλλήκας επισημαίνοντας πως οι προτάσεις που κατατίθενται είτε είναι ανεφάρμοστες, είτε  θα οδηγήσουν είπε τους  φορολογούμενους πολίτες να πληρώσουν την αδικία αυτή από την οποίαν δεν επωφελήθηκε το σύνολο της κοινωνίας αλλά επωφελήθηκαν κυρίως οι τράπεζες.

Ο ίδιος παρουσιάζοντας τη δική του  πρόταση για σύσταση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης.  την οποίαν χαρακτήρισε ως τη  μόνη ρεαλιστική , ανέφερε ότι η συγκεκριμένη πρόταση μπορεί να οδηγήσει στην αποκατάσταση  της αδικίας και σε ότι αφορά τα ταμεία προνοίας και  τα αξιόγραφα αλλά και τους κουρεμένους καταθέτες  χωρίς ωστόσο  το δημόσιο  να υποστεί οποιοδήποτε κόστος  ή να κληθούν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν και να αποκαταστήσουν με τα δικά τους λεφτά την αδικία σε βάρος άλλων πολιτών .

Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την πεποίθηση πως  υπάρχουν οι δυνατότητες να αξιοποιηθούν σύγχρονα εργαλεία  τα οποία επιτρέπει η κυπριακή νομοθεσία και οι ευρωπαϊκές οδηγίες. Η αποκατάσταση των κουρεμένων καταθετών και των κατόχων αξιογράφων μπορεί είπε να γίνει αποτελεσματικά με τη συμμετοχή των ίδιων των τραπεζών μέσα από την επιβολή ενός ειδικού τέλους  ύψους 3% επί των λειτουργικών τους κερδών .

«Πέραν τούτου, θεωρώ ότι περαιτέρω συζήτηση με συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού αποτελεί μια κίνηση παραπλάνησης,  η οποία θα οδηγήσει στο να διχαστεί η κυπριακή κοινωνία σε ένα τέτοιο κοινωνικό πρόβλημα», κατέληξε.