Κόκκινο αυτοκίνητο με ‘οδηγό’ στάληκε στο διάστημα

Εντός του ισχυρότερου πυραύλου εν ενεργεία του Falcon Heavy, εκτοξεύτηκε χθες ένα κόκκινο ηλεκτρικό αυτοκίνητο Τέσλα, αξίας 100,000 δολαρίων. Μέσα στο όχημα υπάρχει μια επιγραφή που αναφέρει: «Κατασκευασμένο από ανθρώπους στη Γη».

Με κομμένη την ανάσα οι χιλιάδες εργαζόμενοι στην εταιρεία SpaceX του δισεκατομμυριούχου Νοτιοαφρικανού Ελον Μασκ αλλά και εκατομμύρια άλλοι ανά τον κόσμο παρακολούθησαν χθες την εκτόξευση του υπερσύγχρονου πυραύλου Falcon Heavy, o οποίoς ταξιδεύει προς τον Αρη μεταφέροντας ένα κόκκινο αυτοκίνητο της εταιρείας Tesla, που επίσης ανήκει στον Ελον Μασκ.

«Λατρεύω την ιδέα ενός αυτοκινήτου που θα ταξιδεύει αιώνια στο διάστημα, για δισεκατομμύρια χρόνια. Ισως να το βρει κάποτε, ύστερα από εκατομμύρια χρόνια, ένας εξωγήινος πολιτισμός, που θα αναρωτηθεί, τι στο καλό σκεφτόντουσαν αυτοί οι γήινοι; Μήπως λάτρευαν αυτό το αυτοκίνητο; Θα μπερδευτούν εντελώς», είπε με πολλή δόση χιούμορ ο οραματιστής Ελον Μασκ.

Την εκτόξευση αυτής της δοκιμαστικής πτήσης παρακολούθησαν μέσω της ιστοσελίδας της SpaceX και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόλαντ Τραμπ καθώς και πολλοί αστροναύτες.

Ο πύραυλος ήταν βασικά τριπλός και οι δύο από αυτούς τους επαναχρησιμοποιημένους πυραύλους κατάφεραν να προσγειωθούν με εντυπωσιακά συγχρονισμένο τρόπο ταυτόχρονα στη Γη, στη βάση στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, κάτι που ο Ελον Μασκ χαρακτήρισε “θρυλικό”, ενώ ο τρίτος, ο οποίος θα προσγειωνόταν σε μια πλατφόρμα ενός πλοίου drone δεν είχε δυστυχώς την ίδια τύχη και έπεσε στον ωκεανό.

Παρά ταύτα, το εγχείρημα ήταν ιστορικό όχι μόνο γιατί άνοιξε το δρόμο για μεγαλύτερα διαστημικά βήματα με λιγότερο κόστος (λόγω των επαναχρησιμοποιημένων πυραύλων) αλλά και επειδή εκτόξευσε στο διάστημα ένα αυτοκίνητο, με ‘οδηγό’ τον ‘άνθρωπο του διαστήματος’ τον ‘spaceman’, μια κούκλα ντυμένη με την διαστημική στολή της SpaceX.

“Τρελά όνειρα μπορούν να πραγματοποιηθούν. Ούτε εγώ δεν το πίστευα ότι θα το πετυχαίναμε. Εχω δει αρκετές φορές πυραύλους να καταστρέφονται. Ηταν μεγάλη ανακούφιση για μένα που το πετύχαμε», είπε ο Ελον Μασκ, σημειώνοντας ότι η επιτυχία αυτή θα έχει μεγάλη επίδραση στη διαστημική βιομηχανία στο μέλλον.

Αν και το όχημα έπρεπε να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο που θα το έφερνε σε απόσταση από την τροχιά του Άρη, ωστόσο ο πύραυλος που μεταφέρει το αυτοκίνητο φαίνεται να έχει ξεπεράσει αυτή την τροχιά και να έχει βάλει το Tesla σε μια τροχιά που εκτείνεται στη ζώνη των αστεροειδών, μεταξύ του Άρη και του Δία.

Δεν είναι σαφές τι ακριβώς θα συμβεί με το όχημα. Μπορεί να συγκρουστεί στον Αρη, μπορεί να μην φθάσει καν εκεί και να κτυπηθεί από κάποιον αστεροειδή, μπορεί απλά να μην επιβιώσει στο βαθύ διάστημα. Οι δύο κάμερες που είναι ενσωματωμένες στο όχημα θα δώσουν τις απαντήσεις.

«Βασικά, πρόκειται για ένα κανονικό αυτοκίνητο στο διάσημα, ακούγεται μεν παράλογο, χαζό, ακόμη και αστείο. Αλλά πιστεύω ότι η φαντασία που περιβάλλει αυτό το εγχείρημα θα ενθουσιάσει κόσμο ανά την υφήλιο. Ούτε εγώ δεν το πιστεύω ακόμα», κατέληξε ο Ελον Μασκ.

Πηγή: ΚΥΠΕ