Μικρή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος το Φεβρουάριο ελέω υπηρεσιών

Μικρή επιδείνωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα το Φεβρουάριο του τρέχοντος λόγω της υποχώρησης του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες.

Ειδικότερα, ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ), ο οποίος καταρτίζεται από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, υποχώρησε κατά 0,7 μονάδες, στις 119,1 μονάδες σε σύγκριση με 119,8 μονάδες τον Ιανουάριο.

«Η χειροτέρευση του κλίματος στις υπηρεσίες ήταν αποτέλεσμα λιγότερο ευνοϊκών αξιολογήσεων της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων και αναθεώρησης προς τα κάτω των προσδοκιών για τον κύκλο εργασιών το επόμενο τρίμηνο», αναφέρει το ΚΟΕ.

Το επιχειρηματικό κλίμα στις υπηρεσίες τον Φεβρουάριο παρουσίασε μείωση 5 μονάδων σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, που βρισκόταν στις 45 μονάδες.

Οριακή άνοδο παρουσίασε το επιχειρηματικό κλίμα, φτάνοντας στις 9 μονάδες το Φεβρουάριο από 8 τον προηγούμενο μήνα, με τη άνοδο να σχετίζεται με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για τις πωλήσεις το επόμενο τρίμηνο.

Το κλίμα στις κατασκευές σημείωσε βελτίωση λόγω λιγότερο απαισιόδοξων αξιολογήσεων για τα υπό εξέλιξη έργα και πιο ευνοϊκών εκτιμήσεων για την απασχόληση το επόμενο τρίμηνο.

Στη μεταποίηση, το κλίμα παρέμεινε αμετάβλητο στα θετικά επίπεδα του Ιανουαρίου.

Στην ψηλότερη τιμή της ιστορικά έφτασε το Φεβρουάριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη, σύμφωνα με το ΚΟΕ.

Η άνοδος του καταναλωτικού κλίματος, εξηγεί το ΚΟΕ, συνδέεται με πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και της Κύπρου γενικότερα, συμπεριλαμβανομένων και των συνθηκών στην αγορά εργασίας, καθώς και με λιγότερο αρνητική στάση των καταναλωτών προς την αποταμίευση.

Πηγή: ΚΥΠΕ