Χ.Γεωργιάδης: «Θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στο Συνεργατισμό»

Τη διαβεβαίωση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ότι στην οποιαδήποτε εξέλιξη στον Συνεργατισμό οι εργαζόμενοι δεν θα θυματοποιηθούν και τα δικαιώματα τους θα διασφαλιστούν, πήραν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ, φεύγοντας ικανοποιημένες από τη σημερινή δίωρη συνάντηση που είχαν στο Υπουργείο Οικονομικών με τον αρμόδιο Υπουργό.

Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση, στην οποία συζητήθηκε το μέλλον των εργαζομένων μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον Συνεργατισμό, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης είπε ότι ενημερώθηκαν από τον ΥΠΟΙΚ για το πως εξελίσσονται τα πράγματα στον Συνεργατισμό διότι αιφνιδιαστήκαμε και εμείς όπως και όλος ο κόσμος, όπως είπε, «από εξελίξεις οι οποίες δεν ήταν ανάλογες με εκείνες οι οποίες είχαν υπόψη μας από προηγούμενες συνεννοήσεις».

Ανέφερε ότι η ΠΕΟ δήλωσε στον ΥΠΟΙΚ ότι η πολιτεία είναι που θα διαχειριστεί αυτό το ζήτημα του Συνεργατισμού και ευχήθηκε «αυτή η διαχείριση να είναι υπέρ του κυπριακού λαού, του κόσμου που αγωνίστηκε χρόνια για την δημιουργία του Συνεργατισμού και τελικά να μην είναι υπέρ άλλων συμφερόντων».

Αναφορικά με το μέλλον των εργαζομένων, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι σε αυτό το ζήτημα είμαστε όλες οι συντεχνίες ενωμένες στην απαίτηση η οποιαδήποτε εξέλιξη θα υπάρξει να είναι τέτοια όπου οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον Συνεργατισμό δεν θα θυματοποιηθούν.

«Πρέπει να πω με ικανοποίηση ότι αυτή την διαβεβαίωση την έχουμε πάρει από τον Υπουργό Οικονομικών και έτσι θα μεταφέρουμε στους εργαζόμενους το μήνυμα ότι θα παρακολουθούμε από κοντά, θα έχουμε εικόνα των εξελίξεων και έχουμε την διαβεβαίωση του ΥΠΟΙΚ – όπως είχαμε και την διαβεβαίωση των υπευθύνων της τράπεζας στην πρωινή μας συνάντηση – ότι στην οποιαδήποτε εξέλιξη θα είναι μέρος των διαπραγματεύσεων οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματα τους και ότι αυτά τα δικαιώματα θα διασφαλιστούν», πρόσθεσε.

Ο Ανώτερος Μόνιμος Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Ανδρέας Λουκά είπε ότι υπήρξε μια ενδελεχής συζήτηση και μια σε βάθος ανταλλαγή απόψεων με τον ΥΠΟΙΚ για τα θέματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα και αφορούν τον Συνεργατισμό.

Ανέφερε ότι οι συντεχνίες επικέντρωσαν τις συζητήσεις τους στο ότι «μέσα από τις ενέργειες που αναμένονται και προωθούνται και αφορούν κατά κύριο λόγο στην προσπάθεια εξεύρεσης επενδυτών για να αναλάβουν μέρος ή το σύνολο των δραστηριοτήτων της ΣΚΤ θα είναι πρώτιστο μέλημα η διασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων και γενικότερα του πελατειακού κοινού».

«Αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής συνάντησης προς τα μέλη μας εργαζόμενους αλλά και γενικότερα στην κοινή γνώμη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «στο κορυφαίο ζήτημα της διασφάλισης των συμφερόντων των εργαζομένων αισθανόμαστε ικανοποιημένοι».

Ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε ότι «είχαμε σήμερα μια άκρως σημαντική συνάντηση με τον ΥΠΟΙΚ κατά την οποία ενημερωθήκαμε με την ολοκλήρωση της διαδικασίας για εξεύρεση επενδυτή», προσθέτοντας ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε αυτή την χρονική συγκυρία να διατηρήσουμε την νηφαλιότητα μας έτσι ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία για να μπορέσει ο Συνεργατισμός να ακολουθήσει μια ομαλή πορεία διατηρώντας την ίδια στιγμή την εργατική ειρήνη».

«Υπήρξαν οι απαιτούμενες διαβεβαιώσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης μέσω του ΥΠΟΙΚ, ότι το σύνολο των εργαζομένων θα είναι πλήρως κατοχυρωμένοι στην διαδικασία αυτή ανεξάρτητα από τον τρόπο ολοκλήρωσης της και αυτό είναι ένα θέμα που μας βρίσκει ιδιαίτερα ικανοποιημένους», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Μάτσας είπε ότι θα πρέπει όλοι μας να διασφαλίσουμε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλους με τρόπο που θα κατοχυρώνει απόλυτα την ομαλοποίηση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος με τρόπο που να μην δημιουργούνται οι οποιεσδήποτε άλλες στρεβλώσεις».

Πηγή: ΚΥΠΕ