Ικανοποίηση Περδίκη από θετική προσέγγιση στην πρόταση των Οικολόγων για ΜΕΔ

Ικανοποίηση για τη θετική ανταπόκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Οικονομικών στην πρόταση που κατέθεσε στη σημερινή σύσκεψη για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Γιώργος Περδίκης.

«Πρέπει να πω ότι είμαι ευχαριστημένος από τη συνάντηση αυτή. Μπορώ να πω ότι υπήρξε και μια μικρή έκπληξη στο γεγονός ότι, όταν παρουσιάσαμε με κάποιες λεπτομέρειες τη δική μας πρόταση για τη δημιουργία ενός δημόσιου φορέα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, η ανταπόκριση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών ήταν ανέλπιστα θετική», είπε.

Ο κ. Περδίκης εξέφρασε την ελπίδα «η συζήτηση που θα γίνει στα πλαίσια αυτής της επιτροπής από κυβερνητικούς εκπροσώπους και τεχνοκράτες θα κινηθεί στα πλαίσια τουλάχιστον σε αυτό το κομμάτων των μέτρων που έχουμε καταθέσει ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών».

«Δηλαδή, θα πρέπει ένας συγκεκριμένος αριθμός μη εξυπηρετούμενων δανείων που αφορούν τη μικρή επαγγελματική στέγη, μικρά επαγγελματικά δάνεια, την πρώτη κατοικία κάποιου συγκεκριμένου ύψους δανείου, να ενταχθούν σε αυτόν τον φορέα μη εξυπηρετούμενων δανείων, να τύχουν διαχείρισης που να είναι ευνοϊκή προς τον δανειολήπτη, και βεβαίως αυτά τα δάνεια ο φορέας να τα χρησιμοποιήσει στην αγορά και υπάρχει και η περίπτωση μέσα από αυτή τη διαδικασία να υπάρξει και κέρδος για το δημόσιο και πιθανότατα να προσελκύσουμε και επενδυτές μέσα από αυτή την προσπάθεια, όμως πάντα υπό τον έλεγχο του δημοσίου», είπε.

«Από εκεί και πέρα, αν η συμφωνία επιτρέπει να υπάρξει μια σημαντική αναδιάρθρωση των νομοθεσιών, από τη μια να ικανοποιούνται τα δίκαια αιτήματα των δανειοληπτών, και από την άλλη όσοι είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές και ιδίως κάποιοι οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν το σύστημα για να πλουτίσουν, να τιμωρηθούν μέσα από τις νέες διαδικασίες», σημείωσε ο κ. Περδίκης.

Πρόσθεσε ότι «το σίγουρο είναι ότι – και είναι κοινή διαπίστωση – αν δεν πάρουμε μόνοι μας μέτρα, και μάλιστα σύντομα, θα μας επιβληθούν και θα είναι πολύ σκληρά και ανυπόφορα για την κυπριακή οικονομία».

Πηγή: ΚΥΠΕ