Κατεχόμενα: Αντιδράσεις και αλλαγές στον καθορισμό του κατώτατου μισθού

Αλλάζει το σύστημα και ο τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού, ανακοίνωσε ο «υπουργός εργασίας», Ζεκί Τσελέρ μετά τις έντονες αντιδράσεις από χθες στον καθορισμό του κατώτατου μισθού στις 2.365 ΤΛ (590 ευρώ περίπου).

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, το «υπουργείο εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων» ανακοίνωσε σήμερα ότι δέχεται προτάσεις για την αλλαγή του υφιστάμενου συστήματος μέχρι τις 6 Απριλίου.

Παρά το ότι ο καθορισμός του κατώτατου μισθού έγινε προχθές από την αρμόδια επιτροπή, τα τ/κ ΜΜΕ επισημαίνουν ότι ο Ζεκί Τσελέρ είχε δηλώσει πως δεν είναι σωστός ο τρόπος που ο κατώτατος καθορίζεται. Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να διαφοροποιηθεί και η σχετική «νομοθεσία».

Ο τ/κ Τύπος γράφει σήμερα ότι όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις διαμαρτυρήθηκαν καθώς η αύξηση στον κατώτατο μισθό είναι ελάχιστη μπροστά στην ισοτιμία των ξένων νομισμάτων και την συνεχιζόμενη πτώση της τουρκικής λίρας.

Μια τετραμελής οικογένεια δεν μπορεί να ζει αξιοπρεπώς με τέτοιο μισθό, αναφέρει σε ανακοίνωση η TURK-SEN ενώ ο πρόεδρος της συντεχνίας Hur-Is ζήτησε την παραίτηση από τη θέση του «υπουργού» του κ. Τσελέρ, του οποίου το κόμμα δήλωνε ότι ο κατώτατος έπρεπε να είναι τουλάχιστον 3.500 ΤΛ (875 ευρώ) αλλά ο ίδιος απέτυχε να το πράξει.

Δυσαρέσκεια για το ποσό που καθορίστηκε εξέφρασε οι συντεχνίες DEV-IS και BASIN-SEN. Η συντεχνία των τ/κ δημοσιογράφων κάλεσε την «κυβέρνηση» να προβεί σε μέτρα για την μείωση του κόστους ζωής και να αλλάξει άμεσα την σύνθεση της επιτροπής που καθορίζει τον κατώτατο μισθό όπου δεν υπάρχει εκπρόσωπος εργαζομένων.

Πηγή: ΚΥΠΕ