Κομισιόν: Πρόγραμμα χρηματοδότησης δωρεάν WIFI στους δήμους της ΕΕ

Την ενεργοποίηση της δικτυακής πύλης WiFi4EU, μέσω της οποίας δήμοι σε όλη την Ευρώπη καλούνται να καταγράψουν τα στοιχεία τους πριν από την πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων στα μέσα Μαΐου, για να επωφεληθούν από τη χρηματοδότηση της ΕΕ για την οικοδόμηση δωρεάν δημόσιων ασύρματων σημείων πρόσβασης στο διαδίκτυο, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν και συγκεκριμένα η αρμόδια Επίτροπος Μαρίγια Γκάμπριελ.

Όπως ανακοίνωσε η Μαρίγια Γκάμπριελ στον Τύπο στις Βρυξέλλες, κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών, το πρόγραμμα προσφέρει “κουπόνια” αξίας € 15.000 για τους δήμους να δημιουργούν hotspot Wi-Fi σε δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των βιβλιοθηκών, των μουσείων, των δημόσιων πάρκων, των πλατειών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Επίτροπο Γκάμπριελ, από τον προϋπολογισμό της ΕΕ θα διατίθενται 120 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2020 για τη χρηματοδότηση εξοπλισμού για δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες Wi-Fi σε έως και 8.000 δήμους σε όλα τα κράτη μέλη, καθώς και στη Νορβηγία και την Ισλανδία. Τα δίκτυα που θα χρηματοδοτούνται από το WiFi4EU θα είναι δωρεάν, χωρίς διαφημίσεις και χωρίς συλλογή προσωπικών δεδομένων. Η χρηματοδότηση θα παρέχεται μόνο σε δίκτυα που δεν αντιγράφουν υπάρχουσες δωρεάν ιδιωτικές ή δημόσιες προσφορές με παρόμοια ποιότητα στον ίδιο δημόσιο χώρο. Οι δήμοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κουπόνια WiFi4EU για να αγοράσουν και να εγκαταστήσουν εξοπλισμό Wi-Fi (ασύρματα σημεία πρόσβασης) στα επιλεγμένα κέντρα της τοπικής δημόσιας ζωής. Οι δαπάνες για τη συντήρηση του δικτύου θα καλύπτονται από το δήμο.

Η Επίτροπος σημείωσε κατά την παρουσίαση ότι “η πρωτοβουλία WiFi4EU θα προσφέρει χιλιάδες Ευρωπαίους δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους σε όλη την ΕΕ” και τόνισε ότι “χάρη στο πρόγραμμα WiFi4EU, οι τοπικές κοινότητες θα έχουν την δυνατότητα να φέρνουν τη συνδεσιμότητα πιο κοντά στους πολίτες και να επωφεληθούν πλήρως από τις ατελείωτες δυνατότητες ψηφιοποίησης, κάτι που αποτελεί ένα συγκεκριμένο βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της ψηφιακής ενιαίας αγοράς”.

Όπως έγινε γνωστό, η φάση εγγραφής ξεκινά από τις 20 Μαρτίου 2018 και οι δήμοι θα πρέπει να εγγραφούν στο www.WiFi4EU.eu Στη συνέχεια, στα μέσα Μαΐου 2018 θα ξεκινήσει η πρώτη πρόσκληση και οι δήμοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μια πρώτη παρτίδα 1.000 δελτίων WiFi4EU (€ 15.000 το καθένα). Τα κουπόνια θα διανέμονται με σειρά προτεραιότητας. H Koμισιόν θα ανακοινώσει τους 1.000 δήμους που θα λάβουν χρηματοδότηση μέσω της πρώτης πρόσκλησης. Κάθε συμμετέχουσα χώρα θα λάβει τουλάχιστον 15 κουπόνια. Στα επόμενα δύο χρόνια, θα ξεκινήσουν τέσσερα ακόμη προγράμματα για το WiFi4EU.

Πηγή: ΚΥΠΕ