Κομισιόν, Συμβούλιο και ΕK συμφωνούν προκαταρκτικά στους κανόνες για το 5G

Σε προσωρινή πολιτική συμφωνία σχετικά με πολλά κρίσιμα σημεία σχετικά με τους νέους κανόνες τηλεπικοινωνιών και την πολιτική ραδιοφάσματος, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την εισαγωγή των επικοινωνιών 5ης γενειάς στην ΕΕ (5G), κατέληξαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Κομισιόν.

Η συμφωνία επετεύχθη σχετικά με ορισμένα βασικά μέτρα που προβλέπονται στον Ευρωπαϊκό Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένης της διαθεσιμότητας ραδιοφάσματος για 5G έως το 2020 στην ΕΕ, της 20ετούς προβλεψιμότητας επενδύσεων για άδειες ραδιοφάσματος, ενισχυμένου συντονισμού και επανεξέτασης των διαδικασιών ανάθεσης.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η προσωρινή συμφωνία θα προετοιμάσει το έδαφος για την ανάπτυξη δικτύων 5G σε όλη την ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις προηγούμενες συμφωνίες για τον καθορισμό τελών ραδιοφάσματος, την εξάλειψη των διασυνοριακών παρεμβολών και την ευκολότερη ανάπτυξη των μικρών κυψελών.

Ο Άντρους Άνσιπ, Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, δήλωσε: “θέτουμε τις βάσεις για την ανάπτυξη του 5G σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι ζωτικής σημασίας για πολλές εφαρμογές, από τα συνδεδεμένα οχήματα έως τις έξυπνες πόλεις και την τηλεϊατρική”.

Από την πλευρά της η Επίτροπος αρμόδιος για την ψηφιακή οικονομία και την κοινωνία Μαρίγια Γκάμπριελ, δήλωσε: “η ΕΕ είναι έτοιμη να οδηγήσει στην ανάπτυξη του δικτύου 5G. Με αυτή την πολιτική συμφωνία, οι συννομοθέτες οριοθετούν τον οδικό χάρτη για το φάσμα 5G που παρουσιάσαμε τον περασμένο Οκτώβριο και ο δρόμος για το 5G του ενός Gigabit που οραματίστηκε η Κομισιόν το 2025, είναι καιρός πραγματοποιηθεί κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο εάν οι τηλεπικοινωνίες, οι κάθετες βιομηχανίες και οι δημόσιες αρχές συμφωνούν να ενώσουν τις προσπάθειες και να πάνε προς την ίδια κατεύθυνση”.

Πηγή: ΚΥΠΕ