Α.Κυπριανού: Το ΑΚΕΛ είναι ενάντια στο νεοφασισμό

«Ο ρατσισμός και ο εθνικισμός βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να περάσουν τα μηνύματα τους σε περιόδους κρίσεων. Αυτό δεν είναι τυχαίο», δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σε ομιλία του στην αντιρατσιστική και αντιφασιστική εκδήλωση το πρωί στο κέντρο της Λευκωσίας προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ ορθώνει και σήμερα αποφασιστικά το ανάστημα του ενάντια στο νεοφασισμό που βρίσκεται και μέσα στη Βουλή.

Το τελευταίο διάστημα, είπε, τα κοινωνικά δίκτυα πλημμύρισαν με εικόνες φρίκης και θανάτου από τα θύματα των πρόσφατων επιθέσεων στη Συρία. Η τραγική ειρωνεία, είπε, είναι ότι μερίδα του κόσμου που έγραφε δακρύβρεχτα σχόλια συμπαράστασης στα θύματα του πολέμου, είναι πιθανόν οι ίδιοι που όταν έγινε δημόσιο ζήτημα η κατάσταση του κέντρου υποδοχής προσφύγων στην Κοφίνου, σχολίαζαν ότι «αυτοί», οι «ξένοι» έρχονται και «μας κλέβουν τα επιδόματα, τις δουλειές και αλλοιώνουν τον πολιτισμό μας».

Σε περιόδους στις οποίες οι κοινωνίες αντιμετωπίζουν οξυμένα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, είναι πιο εύκολο να προωθηθεί το μήνυμα ότι για όλα ευθύνονται οι «ξένοι», ανέφερε ο κ. Κυπριανού λέγοντας ότι το δικό μας πολιτικό καθήκον είναι να αντιπαλέψουμε έμπρακτα αυτές τις προσεγγίσεις, με ενδυνάμωση του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού μετώπου.

Εφτά χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στη Συρία, 6,1 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους στο εσωτερικό της Συρίας και 5,6 εκατομμύρια έχουν πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς, σημείωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ λέγοντας ότι οι Κύπριοι ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει να αφήνεις τον τόπο σου.

Το ΑΚΕΛ, ανέφερε, φύσει και θέσει, αντιπαλεύει με όλες του τις δυνάμεις τις πολιτικές και τις πρακτικές που υπαγορεύουν ή υποθάλπουν το ρατσισμό και τον εθνικισμό. «Αυτό αποτελεί για μας ιστορικό καθήκον, αλλά και ευθύνη για το μέλλον. Το Λαϊκό Κίνημα της Κύπρου δήλωσε αποφασιστικά το παρόν του όταν ο ναζισμός και ο φασισμός απειλούσαν το μέλλον του ανθρώπου».

Το Λαϊκό Κίνημα, πρόσθεσε, ορθώνει και σήμερα αποφασιστικά το ανάστημα του ενάντια στο νεοφασισμό που βρίσκεται μέσα και στη Βουλή. «Δε συμμεριζόμαστε την προσέγγιση που υποβάλλει ότι αν χαϊδέψουμε το τέρας θα ημερέψει. Πολύ απλά θα αλλάξει πρόσωπα, δεν θα αλλάξει όμως ποτέ το μίσος του για εμάς όπως είπε και ο ποιητής».

Ως ΑΚΕΛ, είπε, διαλέγουμε το σωστό αλλά δύσκολο δρόμο. Υποδεικνύουν το μισάνθρωπο και απάνθρωπο περιεχόμενο του ρατσισμού, καλλιεργούν τον σεβασμό σε κάθε άνθρωπο και κάθε πολιτισμό, προβάλλουν τη θέση ότι χρειάζεται ενίσχυση της οργάνωσης των εργαζομένων και στην πάλη έτσι που το κεφάλαιο να αναγκάζεται να εργοδοτεί τους ξένους στη βάση των όρων εργασίας που ισχύουν και για τους ντόπιους. «Μόνο έτσι το κεφάλαιο δεν θα έχει συμφέρον να εκτρέφει το σύγχρονο δουλεμπόριο».

Ως ΑΚΕΛ, συνέχισε, προτάσσουν την ενότητα των συμφερόντων των εργαζομένων που υπάρχει ανεξάρτητα από τη διαφορά στη φυλή, στο χρώμα, στη γλώσσα και στη θρησκεία. «Για εμάς, οι εργαζόμενοι, κύπριοι και ξένοι, παράγουν με πολύ κόπο και μόχθο πλούτο με την εργασία τους. Πλούτο που δεν απολαμβάνουν οι ίδιοι, αλλά όσοι τους εκμεταλλεύονται». Οι μετανάστες βιώνουν την εκμετάλλευση και καταπίεση, από όσους τους χρησιμοποιούν ως φτηνή εργατική δύναμη αλλά και ως μέσο για να ασκήσουν πίεση στα κεκτημένα των κύπριων εργαζομένων, πρόσθεσε κάνοντας αναφορά στην ταξική συνείδηση και το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία και αμοιβή, στο ανθρώπινο ωράριο, στις άδειες, στα επιδόματα, στη μόρφωση και την παιδεία.

«Για εμάς κανένας μετανάστης δεν είναι εχθρός. Είναι σύμμαχος στον αγώνα για καλύτερο κόσμο», σημείωσε.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Άντρος Κυπριανού καλωσόρισε τους Τ/κ, ευχαρίστησε τους Κούρδους για τη συμμετοχή τους και υποσχέθηκε στην νεολαία ότι ούτε ο φασισμός ούτε ο ρατσισμός θα αφεθούν να περάσουν. Το ΑΚΕΛ, ανέφερε, θα αγωνιστεί αποφασιστικά ενάντια τους. Προς τους Κούρδους είπε ότι «ούτε ο φασισμός, ούτε η τρομοκρατία του Ερντογάν θα επιτραπεί, ελπίζω και εύχομαι, από τους λαούς της γης, να εδραιωθούν στην περιοχή και στην Κύπρο».

Σε κοινό τους χαιρετισμό στην εκδήλωση που αναγνώστηκε, οι τ/κ οργανώσεις και συνδικάτα ανέφεραν ότι υψώνουν την φωνή τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό που επιβάλλει θάνατο, οδύνη, δάκρυα και μετανάστευση για χάρη του κέρδους των πολυεθνικών πετρελαίου και όπλων. Μίλησαν για αύξηση του εθνικισμού, του σωβινισμού και της μισαλλοδοξίας και στις δύο πλευρές του νησιού με ιδιαίτερη μνεία στην πορεία των Τ/κ στις 25 Ιανουαρίου υπέρ της ειρήνης και της δημοκρατίας.

Στο κοινό τους χαιρετισμό ανέφεραν επίσης ότι ο υποθαλάσσιος πλούτος πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων και προς την κατεύθυνση της επανένωσης της χώρας και όχι για ένταση και σύγκρουση. «Πρέπει να αξιοποιηθεί για την εδραίωση της ειρήνης, ευημερίας και συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο». Οι πρόσφατες εντάσεις έδειξαν για ακόμη μια φορά ότι είναι επείγουσα ανάγκη η επίλυση του Κυπριακού και η επανένωση της χώρας μας, προστίθεται. Τάχθηκαν υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών στο πλαίσιο του πλαισίου Γκουτέρες που θα ανοίξει το δρόμο για μια λύση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδιακής Κύπρου με πολιτική ισότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.

Πηγή: ΚΥΠΕ