Α.Κυπριανού: Προς τη σωστή κατεύθυνση οι δηλώσεις Μίτσελ

Προς τη σωστή κατεύθυνση είναι οι δηλώσεις του Αμερικανού ΥΦΥΠΕΞ για την στήριξη του δικαιώματος της Κύπρου να ασκήσει την κυριαρχία της και να αξιοποιήσει τον φυσικό της πλούτο, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ λέγοντας ότι δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες για τα εμπόδια που θα προσπαθεί συνεχώς να ορθώνει η Τουρκία, αν δεν υπάρξει λύση στο Κυπριακό.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο της αντιρατσιστικής αντιφασιστικής πορείας με ευκαιρία τη διεθνής ημέρα κατά των Ρατσιστικών Διακρίσεων, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι δεν έχει οποιαδήποτε ενημέρωση για τις επαφές του κ. Μίτσελ και κρίνει τις δημόσιες δηλώσεις του. «Δεν λέμε ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθεί το ενεργειακό πρόγραμμα, σε καμιά περίπτωση. Εκείνο το οποίο λέμε είναι ότι θα πρέπει να βρούμε τρόπο να επαναρχίσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο να λύσουμε το Κυπριακό¨.

Αν το Κυπριακό δεν λυθεί με ευθύνη της Τουρκίας, τότε θεωρεί – συνέχισε – ότι η διεθνής κοινότητα θα στηρίξει πιο έντονα την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τον φυσικό της πλούτο.

Ερωτηθείς για το πως πρέπει να προχωρήσει η ε/κ πλευρά προς την κατεύθυνση της επανέναρξης του διαλόγου, αφού ο Τ/κ ηγέτης δεν έχει απαντήσει ακόμη για το κοινωνικό δείπνο, πέραν από το ότι δεν αρνείται να γίνει, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε ότι «η στάση του κ. Ακιντζί δεν επιτρέπει διάρρηξη του αδιεξόδου που έχει διαμορφωθεί. Θεωρώ ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτει είναι υπερβολικές, απαράδεκτές και δεν δημιουργούν προοπτική. Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι για τον κ. Αναστασιάδη για να μην επιδιώκει ο ίδιος επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Άποψη του ΑΚΕΛ, είπε, είναι ότι πρέπει να ξεκινήσει μια παρασκηνιακή προσπάθεια από την κυβέρνηση, πως δεν θέλει να διαιωνίζεται το αδιέξοδο στο Κυπριακό, θέλει πραγματικά λύση στο συμφωνημένο πλαίσιο και συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά στο πλαίσιο που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ. «Εάν καταφέρει ο κ. Αναστασιάδης να πείσει γι’ αυτό δεν θα έχει κανένα άλλοθι πλέον ο κ. Ακιντζί να λέει αυτά τα οποία διατυπώνει δημόσια. Και θα αφαιρεθούν τα όποια επιχειρήματα από την Τουρκία για να κλιμακώνει την προκλητικότητα και την επιθετικότητά της».

Αν συνεχίσει η Τουρκία με αυτόν τον τρόπο, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, θα έχουμε την διεθνή κοινότητα πιο έντονα στο πλευρό μας.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι είναι σωστή η θέση των Τ/κ ότι ο φυσικός πλούτος της χώρας ανήκει σε όλους, Ε/κ, Τ/κ, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους, που διατύπωσαν Τ/κ στην εκδήλωση σήμερα, «και προχώρησαν ένα βήμα λέγοντας στην Τουρκία ότι δεν πρέπει να προκαλεί ένταση γι’ αυτά τα ζητήματα αλλά η ανάγκη θα πρέπει να την σπρώξει προς την κατεύθυνση του να συνεργαστεί για την λύση στο Κυπριακό». Αυτό το θεωρεί θετικό, πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ