Κύπριος πρόσφυγας ζητά να αποζημιωθεί για την περιουσία του από τα κονδύλια της ΕΕ σε Τουρκία

Την εισήγηση για υιοθέτηση ενδιάμεσης απόφασης κατέθεσε πρόσφυγας από την Αμμόχωστο προς την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ζητώντας να αποζημιωθεί για την περιουσία του από τα κονδύλια που δίνει η ΕΕ στην Τουρκία για το προσφυγικό.

Πρόκειται για την υπόθεση του χειροπράκτη Ντίνου Ραμόν που προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την περιουσία του στο Μπογάζι, μια κλινική 32 δωματίων την οποία είχε σχεδόν αποπερατώσει το καλοκαίρι του 1974, όταν ο ίδιος ήταν ηλικίας 37 ετών.

Στο πλαίσιο της ομαδικής προσφυγής Ξενίδη-Αρέστη, το ΕΔΑΔ δικαίωσε τον κ. Ραμόν το 2010, επιδικάζοντας αποζημίωση ύψους €450.000 όμως 8 χρόνια μετά η Άγκυρα δεν έχει καταβάλει ακόμη το ποσό.

Ενόψει της συνεδρίασης της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ μεταξύ 13 και 15 Μαρτίου, στο Στρασβούργο, ο 81χρονος σήμερα αιτητής έστειλε επιστολή μέσω του δικηγόρου του, Αχιλλέα Δημητριάδη, ζητώντας να δοθεί λύση από τα €3 δισ. που λαμβάνει η Τουρκία από την ΕΕ για το προσφυγικό.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι επίσης μέλη της Επιτροπής Υπουργών, συνιστώντας μάλιστα πλειοψηφία. Ο κ. Ραμόν αναφέρεται στα κονδύλια με τα οποία η ΕΕ ενισχύει την Τουρκία για τη φιλοξενία προσφύγων στο έδαφός της και σημειώνει ότι και ο ίδιος είναι πρόσφυγας, με το σπίτι και την περιουσία του να βρίσκονται στο τμήμα της Κύπρου που βρίσκεται υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Άγκυρας.

«Ως εκ τούτου ο αιτητής εισηγείται την υιοθέτηση μιας ενδιάμεσης απόφασης από την Επιτροπή Υπουργών, ζητώντας από τα Κράτη Μέλη της ΕΕ και/ ή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αφαιρεθεί το ποσό της δίκαιης ικανοποίησης που επιδικάστηκε στον αιτητή, δηλαδή €450.000 συν τόκους και έξοδα, από το ποσό της προαναφερθείσας συνδρομής ή βοήθειας» της ΕΕ, αναφέρεται στην επιστολή.

Με τον τρόπο αυτό, καταλήγει, θα ικανοποιηθεί η άνευ όρων υποχρέωση της Τουρκίας για καταβολή των αποζημιώσεων, όπως έχει ήδη ζητήσει η Επιτροπή Υπουργών με ενδιάμεσες αποφάσεις της.

Σημειώνεται ότι ο αιτητής διεκδικεί την αποκατάσταση της περιουσίας του.

Πηγή: ΚΥΠΕ