Α. Νεοφύτου: Προστασία ευαίσθητων κοινωνικών στρωμάτων

Η λύση στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πρέπει να είναι τέτοια που να προστατεύει τα ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα αλλά ταυτόχρονα θα είναι αυστηρή απέναντι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της σημερινής σύσκεψης στο Προεδρικό για τα ΜΕΔ, ο κ. Νεοφύτου είπε πως θα χρειαστεί να θεσπιστούν νέες νομοθεσίες και να τροποποιηθούν υφιστάμενες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατόν.

Ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι έγινε μια παραγωγική συζήτηση σε ένα πνεύμα σύμπνοιας, προσθέτοντας ότι παρά τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν, όλοι αναγνωρίζουν το πρόβλημα και πως πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατόν αποφάσεις.

Σημείωσε ότι όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και η Κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως πρέπει να βρεθούν τρόποι προστασίας όσων έχουν ανάγκη, των ευαίσθητων κοινωνικών στρωμάτων, για να μη βρεθούν στη δύσκολη θέση χωρίς πρώτη κατοικία.

«Την ίδια ώρα πρέπει όλοι να έχουμε υπόψιν μας ότι πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, γιατί πρέπει να σκεφτόμαστε και τις εκατοντάδες χιλιάδες των συμπολιτών μας που είναι συνεπέστατοι με πολλές δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων» είπε.

Τόνισε ακόμα πως πρέπει να ληφθούν όσα αυστηρά μέτρα χρειάζονται για να μην εκμεταλλεύονται κάποιοι την ευαισθησία του πολιτικού συστήματος για την προστασία των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, για να δημιουργούνται στρατηγικοί κακοπληρωτές.

«Αν θέλουμε να προστατεύσουμε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη, τα ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα, έχοντας υπόψιν και τις ευθύνες μας έναντι των συνεπέστατων δανειοληπτών, πρέπει να είμαστε άκρως αυστηροί στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Δεν μπορούν να κρύβονται μέσα από προβλήματα είτε νομοθεσιών, είτε διαδικασιών, για να διογκώνουν το πρόβλημα» υπέδειξε ο κ. Νεοφύτου.

Ανέφερε ότι η δημιουργία ενός οργανισμού διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων φαίνεται να είναι αναπόφευκτη, για να υποδείξει ότι το καθετί έχει ένα κόστος. Σχολιάζοντας αναφορές ότι θα πρέπει να πληρώσουν οι τράπεζες, υπογράμμισε ότι στη μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου το 50% των μετόχων είναι οι κουρεμένοι καταθέτες και σημείωσε ότι ο ΔΗΣΥ ουδέποτε θα δεχθεί να πληρώσουν οι κουρεμένοι καταθέτες. Ο δε Συνεργατισμός, σημείωσε, ανήκει κατά 100% στους φορολογούμενους. «Αρα χρειάζεται με μέτρο, με σύνεση, με σωφροσύνη να βρούμε τους τρόπους να προστατεύσουμε αυτούς που έχουν ανάγκη, από την άλλη να είμαστε αυστηροί στους στρατηγικούς κακοπληρωτές και από την άλλη με δίκαιο τρόπο να κατανέμουμε το κόστος, έχοντας υπόψιν πως έχουμε υποχρέωση και μεις, έχουμε εξίσου στις προτεραιότητες μας και τους συνεπέστατους φορολογούμενους και τους συνεπέστατους δανειολήπτες».

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως θα χρειαστούν νέες νομοθεσίες και τροποποίηση υφιστάμενων, τονίζοντας πως στον ΔΗΣΥ «είμαστε έτοιμοι να βάζουμε πλάτες για τον τόπο».

Πηγή: ΚΥΠΕ