Ο Ναμί καλεί τον Γ. Λακκοτρύπη να συζητήσουν το θέμα των υδρογονανθράκων

Ετοιμότητα να συζητήσει το θέμα των υδρογονανθράκων με τον Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ή αλλού, εξέφρασε ο «υπουργός οικονομίας και ενέργειας», Οζντίλ Ναμί, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν είναι έτοιμος να επιστρέψει με βούληση για λύση του Κυπριακού στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του «Μπαϊράκ» ο κ. Ναμί πρόσθεσε ότι στο σημείο που βρισκόμαστε πρέπει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων να έχει χρονοδιάγραμμα και να είναι επικεντρωμένη σε ένα αποτέλεσμα.

Για το φυσικό αέριο ο Οζντίλ Ναμί ανέφερε ότι ο διαμοιρασμός των εσόδων δίκαια προς όλους τους Κυπρίους είναι ένα αποδεκτό γεγονός σε διεθνές επίπεδο. «Η δυσκολία που τώρα αντιμετωπίζουμε είναι η διαφορά απόψεων με τους Ε/κ για το πώς αυτό θα πραγματοποιηθεί. Η ε/κ πλευρά πρέπει να ανάψει το πράσινο φως για μια κοινή συμφωνία επί του θέματος». Όπως υπήρξε συνεργασία σε πολλά θέματα και στο θέμα των υδρογονανθράκων μπορεί να υπάρξει συνεργασία που θα εφαρμοστεί πριν από την λύση, πρόσθεσε.

Απηύθυνε δε έκκληση στον Υπουργό Ενέργειας, εκφράζοντας την δική του ετοιμότητα, να συζητήσουν το θέμα αυτό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ή σε οποιουδήποτε άλλο περιβάλλον. «Εάν ο ε/κ υπουργός θέλει να το συζητήσει μαζί μας υπάρχουν τρόποι, μπορούμε να καθίσουμε σαν πολιτισμένοι άνθρωποι να το συζητήσουμε. Εάν θέλουν να κάνουν πολιτική πάνω σε αυτό το ζήτημα και να κερδίζουν με το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, αυτό οδηγεί σε ένταση. Τα προβλήματα που προέκυψαν πρέπει να τα λύσουμε συζητώντας τα».

Ανέφερε επίσης ότι η ε/κ πλευρά προσπαθεί να χρησιμοποιεί το θέμα των υδρογονανθράκων στην ΕΕ ως ένα πλεονέκτημα. Με συνεργασία στο θέμα των υδρογονανθράκων, οι πηγές εσόδων που θα προκύψουν μπορούν να μεταφέρονται σε ένα ταμείο και να χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση της λύσης, συνέχισε ο κ. Ναμί.

Η προσέγγιση της Τουρκίας σε αυτό το θέμα είναι σημαντική, ανέφερε, για δύο λόγους, από τη μια έχει η ίδια δικαιώματα και συμφέροντα, από την άλλη έχουν οι Τ/κ προσδοκίες σε σχέση με τις συμφωνίες που υπέγραψα οι ίδιοι με την Τουρκία. «Πως η ε/κ πλευρά υπέγραψε συμφωνίες προς τον συμφέρον της με εταιρείες από την Αμερική, την Γαλλία και την Ιταλία και προσπαθεί να τις διαφυλάξει και μόλις δυσκολευθεί μεταφέρει (το θέμα) στην ΕΕ και ζητεί την στήριξη εκείνων των χωρών, έτσι και εμείς για να διαφυλάξουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας κάνουμε συνεργασία με την Τουρκία, την μόνη που μας αναγνωρίζει».

Αυτό που προσπαθεί να κάνει η τ/κ πλευρά, είπε ο «υπουργός ενέργειας» είναι να φέρει την ισορροπία στα βήματα που κάνουν οι Ε/κ προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει την συνεργασία με την Τουρκία σε στενή διαβούλευση.

Ο Οζντίλ Ναμί ανέφερε επίσης ότι εάν καταφέρουν να μεταφέρουν ηλεκτρική ενέργεια με καλώδιο (από την Τουρκία) τότε θα μπορέσουν να σωθούν από την χρήση ορυκτών καυσίμων, να ανοίξουν τον δρόμο για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να δώσουν περισσότερη αξία και προσοχή στο περιβάλλον.

Πηγή: ΚΥΠΕ