Ο Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γεωργίας

Ο Πρόεδρος της Γεωργίας Giorgi Margvelashvili ευχαρίστησε την Κύπρο για τη στάση αρχών που τηρεί σε ό,τι αφορά την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Γεωργίας, αλλά και τις ευρωπαϊκές προοπτικές της χώρας και εξέφρασε την ελπίδα για θετικές εξελίξεις στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, ενδεχόμενο, όπως τόνισε, το οποίο θα αποτελέσει παράδειγμα για άλλα παρόμοια προβλήματα στον κόσμο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, μιλώντας κατά τη διάρκειά συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γεωργία, ο Γεωργιανός Πρόεδρος εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες της χώρας του για τη συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Αποστολή Επιτήρησης στη Γεωργία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, υπογράμμισε ότι, πέραν των θετικών συμβολισμών που εκπέμπει η παρούσα επίσκεψή του και για τις δύο πλευρές, αναμένει ότι σύντομα θα τροχοδρομηθούν συγκεκριμένες δράσεις και συνέργειες προς αξιοποίηση των εμπειριών της Κύπρου στην ευρωπαϊκή πορεία της Γεωργίας, με επέκταση της συνεργασίας και σε άλλους τομείς, ειδικότερα δε στον οικονομικό και εκπαιδευτικό.

Ακολούθως ο κ. Συλλούρης είχε συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Mikheil Janelidze.

Κατά τη συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, επαναλήφθηκε εκατέρωθεν η σημασία της πρώτης αυτής επίσκεψης του Προέδρου της Βουλής στη Γεωργία.

Ο κ. Janelidze εξέφρασε με τη σειρά του την εκτίμησή του για τη στάση της Κύπρου στα θέματα που αφορούν τη χώρα του και ευχήθηκε να καρποφορήσουν οι προσπάθειες για αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου, με την επίτευξη λύσης βάσει του διεθνούς δικαίου.

Ο Γεωργιανός Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης σε συγκεκριμένους τομείς πιθανής συνεργασίας με την Κύπρο, με ιδιαίτερη έμφαση στη μακρά της εμπειρία στα θέματα τουρισμού και των σχετικών υποδομών.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον κ. Janelidze για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη δυνατότητα των δύο Κοινοβουλίων να συμβάλουν στην περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Βουλής k. Συλλούρης παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με την Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής της Γεωργίας Sophie Katsarava, στο οποίο παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεμάτων Διασποράς και Καυκάσου Zviad Kvatchantiradze και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γεωργιανής Βουλής, Dimitri Tskitishvili.

Συζητήθηκαν θέματα διμερών σχέσεων καθώς και ζητήματα επικαιρότητας που αφορούν την ευρύτερη περιοχή.

Το βράδυ, εξάλλου, ο κ. Συλλούρης θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Γεωργιανός ομόλογός του.

Πηγή: ΚΥΠΕ